Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co se může hodit při plánování dovolené v roce 2018?

15. 02. 2018 | Praktické rady
Cestování se stalo v uplynulých letech jednou z nejoblíbenějších volnočasových aktivit. A není divu – současná ekonomická situace cestování přeje, rozkvět zažívá zejména letecká doprava. Podle statistik bude tento trend pokračovat i v letošním roce.

V Česku se navíc můžeme těšit na nové přímé zaoceánské lety, zlepší se přestupy do některých vzdálených destinací a ceny se budou i nadále držet při zemi.  Čím dál více Čechů tak plánuje zahraniční cesty už teď. Není totiž radno zaspat, poptávka je velká a kapacity omezené. Uvařte si kávu a pojďte s námi vymyslet letošní dovolenou. Máme pro vás užitečné informace, které se vám budou hodit.

1.    Chcete se rozhlédnout po Evropě? Využijte nadílky prodloužených víkendů


letadloV roce 2018 se můžete těšit na opravdu bohatou dávku prodloužených víkendů, které nabízejí jedinečnou možnost vycestovat do některé z evropských metropolí. Pár dní k načerpání atmosféry a odpočinku od každodenní reality bohatě stačí. První a rovnou čtyřdenní volno bude na přelomu března a dubna díky velikonočním svátkům. Stejný prostor pro cestování bude i v červenci, kdy státní svátky připadají jak na čtvrtek, tak i na pátek. O jeden den se potom víkend prodlouží také v září. Pokud se vám to zdá stále málo, můžete si vzít na konci dubna a v květnu jednodenní dovolenou a získat tak další dvě čtyřdenní volna. Svátky 1. a 8. května totiž letos připadají na úterý. Čeká nás tedy až pět prodloužených víkendů, z toho hned čtyři čtyřdenní.

Přemýšlíte-li o tom, že využijete státní svátky k cestování, neváhejte s nákupem letenek dlouho! O letenky na prodloužené víkendy je enormní zájem. Některé termíny jsou už teď téměř vyprodané a zbývají jenom drahé letenky. Pokud si turisté chtějí být jistí, že letenky bez problémů pořídí, neměli by se rozmýšlet dlouho.

2.      Nenechte se překvapit podnebím, poraďte se s cestovním kalendářem

Pokud plánujete vyrazit někam dál, měli byste myslet na to, že je třeba počítat i s podnebím. Někde se střídají roční období stejně jako u nás, na jižní polokouli je mají naopak, někde je v létě až příliš horko a jinde nás mohou nepříjemně překvapit další vrtochy počasí, pokud se například s dovolenou trefíme do období dešťů nebo monzunů. Zjistěte si proto s předstihem, jestli aktuální počasí v oblasti, kam se chystáte, bude odpovídat vašim představám. Pokud nemáte jasno, kterou destinaci navštívit, ale máte již naplánovaný termín, můžete se inspirovat v následující tabulce.

V letošním roce je určitě z čeho vybírat. Z Prahy budou Češi moci létat přímými linkami hned do dvanácti dálkových destinací v Asii a Severní Americe. Poprvé se mezi nimi objeví i Filadelfie. Využít můžete i nové přímé lety do města, které nikdy nespí – spoje do New Yorku se rozšíří i mimo letní sezónu. Láká-li vás spíše východ, čekají vás pohodlnější přestupy v Dubaji.

3.    Kterým destinacím se tento rok radši vyhnout?

Ne všude je stejně bezpečno. Jsou i destinace, které je lepší tento rok vynechat. Jestli vás to táhne za exotikou, plánujte opatrně a zbytečně neriskujte. Světové ekonomické fórum (The World Economic Forum, WEF) vydalo na konci minulého roku seznam nejméně bezpečných destinací současnosti, do kterých se turistům nedoporučuje cestovat. Mezi deset nejnebezpečnějších se zařadily: Kolumbie, Jemen, Salvador, Pákistán, Nigérie, Venezuela, Egypt, Keňa, Honduras a Ukrajina.

4.    Nepodceňujte pojištění, může vám zachránit peníze a ušetřit vás zklamání

Je to ohraná písnička, ale nezapomeňte si zřídit pojištění. Standardní cestovní pojištění už by mělo být samozřejmostí, v současné situaci je však dobré myslet i na pojištění proti úpadku letecké společnosti. Cestovní kanceláře mají povinnost pojištěním proti úpadku disponovat ze zákona, leteckých společností se však toto nařízení netýká. V případě, že by letecká společnost zkrachovala dříve, než uplatníte svoje letenky, můžete o peníze nadobro přijít. V posledních měsících se to přitom stalo nejednou, za všechny můžeme jmenovat německý Air Berlin nebo rakouskou NIKI. S pojištěním proti úpadku budete proti takové situaci chráněni a nebudete se muset o své letenky strachovat.

TIP NA BEZSTAROSTNÉ CESTY – INFORMUJTE SE PŘEDEM O DOKLADECH

Při cestování je nutné myslet na nezbytné doklady všech cestujících včetně dětí. Zjistěte si, jaké cestovní doklady potřebujete v zemích, do kterých se chystáte. Zatímco ve většině evropských států si vystačíte jen s občanským průkazem, jiné země vyžadují pas s biometrickými údaji nebo vízum. Informace o cestovních dokladech vám poskytne Ministerstvo zahraničních věcí České republiky nebo cestovní kancelář, se kterou se na dovolenou chystáte.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !