Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak rozmístit věci v autě efektivně a bezpečně

5. 02. 2009 | Praktické rady

Automobily se staly běžnou součástí života většiny Čechů. Český řidič stráví za volantem i desítky hodin měsíčně. Pro bezpečnost řidičů a silničního provozu je tudíž velice důležité promyšlené rozmístění a organizace věcí v autě. Přinášíme vám proto doporučení, jak si nejvíce používané věci zorganizovat v prostoru auta účelně a bezpečně.

 

Podle průzkumů patří mezi nejoblíbenější předměty, které řidičům pomáhají v boji proti únavě za volantem, např. žvýkačky, energetické nápoje nebo CD. Zaměřují se ale řidiči na to, kam tyto předměty umístit, aby jim neodváděly pozornost nebo přímo nezpůsobily dopravní nehodu?

 

Jak rozmístit věci v autěMnohým českým řidičům pomáhá za volantem poslech hudby nebo mluveného slova. Manipulace s rádiem a CD však odvádí pozornost. Řidiči by si tak měli oblíbenou hudbu nastavit vždy ještě před vyjetím nebo během pravidelných odpočinkových zastávek. O výměnu CD mohou při jízdě eventuelně požádat spolujezdce, ovšem sami by si ho za jízdy měnit neměli nikdy. Pokud jde o uložení CD, ideálním řešením je využití speciálního pouzdra umístěného na stínítku.

 

Také žvýkačky je bezpečnější umístit do držáku za řadicí páku, než je hledat po kapsách nebo v kabelce na sedadle spolujezdce. Vhodným řešením je pak jednoznačně balení v dóze. A kam s použitou žvýkačkou? V žádném případě by ji řidiči neměli vyhazovat z okna. Nejideálnějším řešením je zabalit ji při zastavení vozu do kousku ubrousku nebo papírku a vyhodit do odpadkového koše.

 

A kam s energetickými drinky nebo jinými nápoji? Řidiči by si měli jednoznačně pořizovat taková balení nápojů, která lze umístit do držáků, které jsou v různé formě součástí interiérové výbavy téměř každého automobilu. Občerstvení je tak na dosah ruky a držák zároveň brání pádu nebo vylití nápoje. Při manipulaci s nimi by však řidiči měli raději na chvíli zastavit, občerstvit se a teprve poté pokračovat v jízdě.

 

Jak rozmístit věci v autě„Veškeré věci, které během jízdy nezbytně nepotřebujete, patří jednoznačně do zavazadlového prostoru, případně na střešní nosič nebo do připojeného přívěsu,“ radí odborník Ing. Jan Bajgar.

Drobné předměty zásadně nenechávejte volně ležet na přístrojové desce ani na zadním okně nebo na sedačce. Při náhlém brzdění nebo prudším projetí zatáčky získávají drobnosti jako mobilní telefon nebo odložená tužka velkou rychlost a představují značné nebezpečí nejen pro řidiče,“ dodává.

 

„Pokud v autě převážíte děti, dbejte na to, aby si v kabině ponechaly pouze hračky měkké, plyšové, které nemohou nárazem děti ani ostatní cestující poranit. Nápoje, žvýkačky, či jiné nezbytné občerstvení přepravujte buď v chladicím boxu nebo v příslušných odkládacích schránkách umístěných mezi sedadly, v přístrojové desce či v „kapsách“ dveří. Před jízdou si ale raději vždy zkontrolujte, že máte vše, co budete během cesty opravdu potřebovat, uloženo na dosah ruky a hlavně bezpečně,“ dodává na závěr Jan Bajgar.

 

Zdroj: WRIGLEY

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !