Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jedete do Chorvatska? Čtěte naše rady.

13. 07. 2013 | Praktické rady
Podle oficiálních statistik navštívilo v loňském roce Chorvatsko 650 tisíc českých turistů. Chorvatsko je tak dlouhodobě nejčastějším letním cílem Čechů, a je proto dobré vědět, co můžete cestou na dovolenou očekávat, na co si dát pozor a jak se chovat ve výjimečných situacích, které mohou s vaším automobilem nastat.

I přesto, že dopravní předpisy nejsou v Chorvatsku, nebo ve státech, kterými se při cestě do Chorvatska projíždí, příliš odlišné od těch českých, je dobré být připravený a řádně vybavený. Kromě znalosti dopravních předpisů je dobré počítat i s tím nejhorším, ževás automobil při cestě na dovolenou nenechá ‘na holičkách’.

Předpisy v Chorvatsku

Chorvatská dopravní policie se nestydí kontrolovat zahraniční řidiče, je proto dobré ujistit se, že máte všechny doklady v pořádku a že dodržujete chorvatské zákony a pravidla. Rychlosti dodržujte stejně, jako jste zvyklí v ČR, tedy maximálně 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec a 130 km/h na dálnici.

cestování do ChorvatskaNový chorvatský silniční zákon povoluje řidiči 0,5 promile alkoholu v krvi (což jsou zhruba dvě desetistupňová piva nebo 4 dcl vína). To se ale netýká profesionálních řidičů, u kterých je tolerance alkoholu v krvi nulová. V případě dopravní nehody je pak ale pro všechny řidiče alkohol v krvi považován za zásadní přitěžující okolnost.
V Chorvatsku je na rozdíl od ČR povinné použití tlumených světel ve dne pouze v zimním období, tedy během platnosti zimního času, s výjimkou motorek a mopedů, u kterých platí povinnost použití světel po celý rok.

Dopravní předpisy v Rakousku a Slovinsku

V Rakousku i Slovinsku platí stejná pravidla jako v ČR a Chorvatsku s výjimkou vyšší povolené rychlosti mimo obec v Rakousku - 100 km/h. V obou státech také máte povinnost celodenně a celoročně svítit.

Dálniční poplatky

Pokud chcete přes Rakousko a Slovinsko projíždět po dálnicích, budete potřebovat dálniční známku. Desetidenní známku na rakouské dálnici pořídíte za 8,30 euro (tedy cca 250 Kč) a slovinskou dálniční známku pak buď týdenní za 15 euro (390 Kč) nebo měsíční za 30 euro (780 Kč).
V Chorvatsku nebudete potřebovat dálniční známku, ale zato musíte za jízdu na chorvatských dálnicích platit mýtné. To se liší vždy podle projetého úseku a platí se na mýtných branách. Cena se pohybuje okolo 40 kun (140 Kč) / 100 km, více informací a přesný ceník jednotlivých úseků naleznete na adrese www.HAC.hr. V Chorvatsku můžete také ušetřit koupí ENC krabičky, kterou si nabijete předem. V takovém případě máte možnost využít vyhrazených pruhů na mýtných branách a na mýtné máte vždy slevu 21,74 % oproti standardní ceně.

Co dělat při dopravní nehodě

Stanete-li se při cestě na dovolenou účastníkem dopravní nehody, je důležité označit místo nehody výstražným trojúhelníkem, použít reflexní vestu, nehodu okamžitě nahlásit a počkat do příjezdu policie. V případě poškození vozidla je nutné vyžádat si od policie zprávu o nehodě, díky ní předejdete zbytečným problémům na hranicích. Jako cizinci máte právo na překlad protokolu do češtiny.

Na co si dát v Chorvatsku pozor?

Silnice v Chorvatsku často pokrývá vápencový prach, z něhož se vlivem deště stává kluzká vrstva bláta. Silnice jsou pak díky tomu velmi kluzké i při nízkých rychlostech. Stejně tak je třeba věnovat zvýšenou pozornost při jízdě po silnicích, na kterých je použit nevhodný materiál, který při dešti opět velmi výrazně zhoršuje jízdní vlastnosti automobilů.
Nenechte se vyděsit dopravními značkami s bílým i žlutým podkladem - značky se žlutým podkladem jsou pozůstatkem staré Jugoslávie. Chorvatsko nyní používá pouze značky s bílým podkladem. Obě barvy značek však platí a mají stejný význam.
Pozor na vyčerpání z jízdy - cesta na jih Chorvatska může trvat někdy i více než 12 hodin, a proto nezapomeňte dělat pravidelné zastávky a případně i cestou někde přenocujte. Výrazně tím tak snížíte riziko dopravní nehody vlivem vyčerpání a snížené pozornosti.

Důležitá čísla v případě dopravní nehody

V případě velmi vážných problémů, které vyžadují i jinou než technickou pomoc je také možno volat linku 112, která funguje stejně jako u nás
Záchranná služba: 94
Policie: 92
Hasiči: 93
Havarijní služba: 00385 987
Neočekávaná technická porucha  24h HOT LINE Q-SERVICE: +420 724454706    
Velvyslanectví ČR v Chorvatsku: 00385 01 617 7246

Doklady, které musíte mít u sebe:
Občanský průkaz (po vstupu Chorvatska do EU již není nutné vozit pas)
Pro děti do 15 let cestovní pas
Řidičský průkaz
Technický průkaz vozidla
Zelená karta (tedy doklad o pojištění vašeho vozidla)
Při cestě zapůjčeným vozidlem mějte sebou notářsky ověřený souhlas majitele - plnou moc - která musí být napsána alespoň v jednom světovém jazyce (anglicky, německy, …)


Zdroj: Q-SERVICE


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkpro cestu autem důležité informace
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles