Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novela zákona o silničním provozu

21. 08. 2011 | Praktické rady
Neznalost zákona neomlouvá, a to ani v případě zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu. Jde o zákon, který se týká všech účastníků silničního provozu a jehož znalost se vyplatí zejména motoristům. Poslední změny zákona o silničním provozu přinesl zákon č. 133/2011 Sb., většina změn platí od 1. srpna 2011. Týkají se mj. bodového hodnocení přestupků, znamenají některé nové povinnosti pro motoristy, a nově upravují také podmínky provozu vozidel v zimním období, tedy i používání zimních pneumatik.

„Nová právní úprava zimního provozu měla eliminovat nedostatky úprav předcházejících,“ uvádí Václav Špička. „To se však tak úplně nepovedlo. Nové znění zákona č. 133/2011 Sb., o silničním provozu sice vyhovělo námitkám, že se muselo na zimních pneumatikách jezdit např. i v mimořádně teplých jarních nebo podzimních dnech, ale vůbec nerespektuje skutečnost, že pro použití zimních novela-zakona-o-silnicnim-provozupneumatik by měly být rozhodující nízké teploty, nejen tedy sníh, led a námraza na vozovce. Kromě toho novela zbytečně stanovuje časové rozmezí zimního období. Ještě že stále přibývá motoristů, kteří dvě sady pneumatik – letních a zimních – a jejich pravidelnou výměnu považují za samozřejmost,“ dodává Václav Špička.

Provoz vozidel v zimním období, používání zimních pneumatik

Provozem vozidel v zimním období se podle novelizovaného zákona o silničním provozu rozumí provoz v období od 1. listopadu do 31. března. Nové znění zákona stanoví povinnost přezout na zimní pneumatiky, pokud se
a)    na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo
b)    lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytnout souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

„Novela zákona přináší novou úpravu týkající se  používání zimních pneumatik. Vloni byly v zimním období na vybraných úsecích komunikací značky povolující vjezd automobilů pouze se zimními pneumatikami. Řidič, který na tento úsek dálnice nebo silnice vjel na letních pneumatikách, musel počítat s postihem ze strany Policie ČR,“ uvádí Magda Pančochová.

Další změny zákona o silničním provozu

Tzv. bodový systém se zredukoval, postihuje 27 přestupků namísto dřívějšího počtu 44 přestupků. Počet bodů za některé přestupky se snižuje nebo zcela ruší. Kompletně zanikají všechny jednobodové tresty, zejména porušení povinnosti svítit ve dne, povinnosti plynoucí ze zákazových značek (vyjma překročení dovolené rychlosti, zákazu předjíždění, zastavení a stání) či jízdu ve vyhrazeném pruhu. Také se ruší dolní sazba pokut. Jízda pod vlivem alkoholu do 0,3 promile a překročení dovolené rychlosti v obci o méně než 5 km/h a mimo obec o méně než 10 km/h rovněž nejsou od letošního srpna sankcionovány body. Ze seznamu bodů byly dále vyňaty přestupky správního charakteru jako řízení vozidla bez registrační nebo s jinou než-li přidělenou registrační značkou. Telefonování za jízdy bez použití sady hands free bude trestáno dvěma body místo dosavadních tří.

Přísnější postih pak hrozí za přestupky, které mohou končit velmi tragicky – například nepřipoutání se bezpečnostními pásy a nepoužití autosedaček při přepravě dětí nebo ohrožování ostatních účastníků silničního provozu. U kontroverzně medializované koncentrace alkoholu v krvi s hladinou nad 0,3 promile dojde ke zvýšení ze 6 na 7 bodů. Totéž zvýšení šestibodových přestupků se týká nedovoleného vjetí na železniční přejezd, předjíždění v případech kdy je to zakázané, otáčení se na dálnici, jízdy v protisměru, couvání v místě, kde to není povoleno či řízení vozidla bez řidičského oprávnění. Revize ze 3 na 5 bodů se týká ohrožení přecházejícího chodce při odbočování nebo jiného řidiče přejížděním z pruhu do pruhu. Porušení ustanovení o dětských sedačkách a bezpečnostních pásech je překlasifikováno ze 2 na 4 body. V případě, že se řidič dopustí více bodově hodnocených přestupků, a ty budou předmětem takzvaného společného projednání, zaznamenány budou pouze body za nejzávažnější z nich.

Nová litera zákona o silničním provozu nově ukládá řidiči povinnost mít na sobě, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec, oděvní doplňky s označením z retroflexního materiálu.

Zdroj: BestDrive

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
určitě, jak se říká neznalost zákona neomlouvá
Obrázek uživatelky
profil
je dobre to vedieť
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles