Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedm nezbytností, které nesmí chybět v lékárničce na dovolenou

14. 07. 2009 | Praktické rady
Léto je konečně tady a s ním i doba dovolených, zájezdů a cestování. Většina z nás na zážitky z cest vzpomíná po celý rok a některé historky se dokonce dostanou na čestné místo ve zlatém rodinném fondu. Chcete-li, aby vaše příběhy z dovolené byly právě tak letně odlehčené, jak mají být, je třeba se před dovolenou řádně připravit a nezapomenout do kufru zabalit také dobře vybavenou cestovní lékárničku. Co v ní nesmí chybět?

1.    Prostředky pro ochranu pokožky

Nechcete-li strávit dovolenou ve stínu a hojit si pálící pokožku odstínu vařeného raka, myslete na výběr vhodného opalovacího prostředku, který vyhovuje vašemu fototypu. Nezáleží na tom, zda zvolíte krém, sprej nebo olej, podstatné je číslo, které udává míru ochranného faktoru. Nevíte-li, jaký stupeň ochrany zvolit, poraďte se s kožním lékařem nebo v lékárně. Přibalte také tyčinku na rty s ochranným SPF faktorem, sluneční brýle, klobouk nebo kšiltovku jako ochranu před úžehem a přípravek s obsahem panthenolu na zklidnění opálené pokožky, případně na léčbu lehkého spálení.

2.    Léky na nevolnost a problémy se zažíváním

7 nezbytností, které nesmí chybět v lékárničce na dovolenouŽaludeční problémy vás mohou potkat hned na cestě do vaší prázdninové destinace. Kinetóza, neboli nemoc z pohybu, vás může postihnout v autě, autobuse, v letadle i na lodi nebo výletním člunu. Projevuje se nevolností, zvracením, bolestí hlavy a studeným potem. Na tuto nemoc jsou náchylnější děti. Pro jistotu do cestovní lékárničky přibalte tabletky nebo žvýkačky, které kinetózu přemohou. Problémy se zažíváním mohou být způsobeny také stresem spojeným s cestováním a zejména volbou jídla, na které náš žaludek není zvyklý. Vezměte si s sebou také osvědčený prostředek na pálení žáhy a na bolení břicha.

3.    Léky na střevní obtíže

Mezi další nepříjemnosti, které vás na dovolené můžou potrápit, patří střevní potíže. Ať už vás sužuje zácpa, nebo problém opačný, tedy průjem, ani v jednom případě není o co stát. Nezapomeňte si doma tubu živočišného uhlí, které má schopnost absorbovat toxické látky ve vašich střevech, a některý z volně prodejných léků na zastavení střevní pohyblivosti. Nezapomínejte také doplňovat ztracené tekutiny, v horku je riziko dehydratace několikanásobně vyšší.

4.    Léky a přípravky na alergické reakce

Na dovolené vás může potkat i alergická reakce, ať už na sluneční paprsky, pyl, nezvyklou potravinu či hmyzí bodnutí. I když o žádné alergii, na kterou byste trpěli,  nevíte, přesto si pro jistotu přibalte platíčko léků, které 7 nezbytností, které nesmí chybět v lékárničce na dovolenouvás v případě potřeby zbaví otoků, alergické rýmy a dalších klasických projevů. Před komáry i jiným hmyzem, který může v některých zemích také přenášet nemoci, se chraňte repelentem. Pro případ, že by si vás nějaký hmyzí sosák či žihadlo přece jen našly, si zabalte chladivý gel, který vás zachrání před úporným svěděním nebo pálením.

5.    Léky proti teplotě a bolestem

Léky proti bolesti, které zároveň zvládnou potlačit také teplotu, nechybí snad v žádné lékárničce, přibalte je proto i do té cestovní. Bolest zubů, zad, hlavy či menstruační bolesti jsou zážitkem, který si obzvlášť na dovolené jistě rádi odpustíte. V lékárně se proto ptejte po lécích s účinnou látkou paracetamol nebo ibuprofen. Máte-li v úmyslu podnikat výlety či túry nebo aktivně sportovat, nezapomeňte také na gely a masti, které zvládnou bolest unavených či natažených svalů.

6.    První pomoc při úrazech

Jedete-li na dovolenou s dětmi, je dobré být připraven na drobné oděrky či rozbitá kolena. Úrazy se však nevyhýbají ani dospělým – zakopnutí, přisáté klíště nebo odřenina z bazénu může potkat každého. Proto je dobré mít s sebou preventivně balíček náplastí různých velikostí, které oceníte i při otlačeninách či puchýřích. Vezměte si také desinfekční sprej, hojivou mastičku na rány, malé nůžky, pinzetu a případně teploměr.

7.    Zadáno pro dámy

Přestože na dovolené neočekáváte své dny, pro jistotu si s sebou zabalte i pár menstruačních tampónů či jiných hygienických potřeb. Stres a změna prostředí může způsobit změny ve vašem cyklu. Koupání, delší pobyt v mokrých plavkách a nošení syntetického prádla vedou v létě častěji než kdy jindy k zvýšenému výskytu kvasinkové infekce.  Dbejte na dostatečnou hygienu, převlékejte se po koupání do suchého oblečení, a pokud víte, že na kandidózu trpíte, sbalte si do kosmetické taštičky či lékárničky také osvědčený prostředek na její léčbu.

Samozřejmostí by mělo být, že si sbalíte dostatečné množství léků, které užíváte každodenně. V cizí zemi můžete mít problémy se sháněním svého léku, který se na tamní trh nemusí vůbec dovážet. Další komplikace může nastat v případě, že je prodej léku vázán na lékařský předpis. Povezete-li lékárničku na dovolenou zbytečně, můžete se radovat. V případě, že takové štěstí mít nebudete, jistojistě oceníte, že jste se vybavili již doma a máte o starost méně.

Zdroj: Linex Forte

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jo, s kapkami do očí souhlasím - hlavně v případě, že si necháte na pokoji brýle a nebo jedete do prašných zemí jako je Egypt;)
Obrázek uživatelky
profil
myslím si, že co nesmí chybět, je náplas a to jak obyčejná, tak ta dražší speciální, co se neodlepí ani ve vodě.....no a protože mně se vyplatilo vozím sebou vždy octan hlinitý...jakmileho sebou nemám, je výron v kotníku jak vyšitý
Obrázek uživatelky
profil
chybí jedna podstatná věc a to kapky do očí. Při koupání a přemíře slunce je zánět spojivek raz dva. A pro cyklisty je ophtal na mouchu v oku vděčným pomocníkem.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
z vlastních cestovatelských zkušeností to samozřejmě velmi dobře znám!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle