Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správným výběrem dětské autosedačky můžete zachránit to nejcennější ve svém životě – život vašeho dítěte

12. 11. 2010 | Praktické rady
Povinnost přepravovat děti, které nepřesáhly hmotnost 36 kg, nebo nepřerostly výšku 150 cm, v dětských autosedačkách se již dnes díky platné legislativě stala samozřejmostí a ustáleným zvykem.
Vždyť kolik dopravních statistik a příběhů s tragickým koncem je důkazem toho, jak důležité je dodržovat bezpečnostní požadavky týkající se přepravy malých dětí v automobilech. Ideální dětská autosedačka by však měla splňovat řadu kritérií. „Základním požadavkem je bezesporu soulad technických parametrů autosedačky s evropským standardem ECE R44/04, který dnes musejí splňovat všechny autosedačky nabízené na našem trhu,“ vysvětluje Zdeněk Háse, ředitel společnosti Babypoint, a doplňuje: „Někteří výrobci však jdou nad požadavky této směrnice a své výrobky podrobují daleko přísnějším testům.“

Uchycení proti směru jízdy získává zelenou

Systém uchycení autosedačky proti směru jízdy je jedním z klíčových faktorů, které mohou razantním způsobem pozitivně ovlivnit důsledek dopravní nehody na zdraví dítěte. Studie dopravních nehod prováděné firmou Volvo a skandinávskými pojišťovnami zjistily, že děti upevněné v autosedačkách proti směru jízdy jsou až 5x více chráněny než v autosedačkách uchycených po směru jízdy.
autosedačkaPři připoutání po směru jízdy působí při prudkém nárazu na dítě několikanásobně vyšší tažná síla, která může způsobit až smrtelné poranění krční páteře. Mezi další dvě rizika autosedaček určených k instalaci po směru jízdy patří poranění lebky a obličeje úlomky z interiéru automobilu či poranění vnitřních orgánů působením tlaku pásů.
Běžnou praxí u výrobců dětských autosedaček jsou ve většině případů autosedačky s instalací proti směru jízdy pouze pro první váhovou kategorii 0 – 13 kg, tedy pro nejmenší miminka, kdy je tento směr uchycení dokonce povinný.

ISOFIXová báze pro bezpečnou jízdu

Dalším rizikovým, a proto také velmi důležitým, faktorem je způsob uchycení autosedačky. V podstatě existují dvě varianty připevnění, buď klasickými tříbodovými pásy automobilu, nebo pomocí systému ISOFIX. ISOFIX je speciální upevňovací systém, kterým je dnes vybavena již převážná většina nových automobilů. Do budoucna by se dokonce vybavení automobilů kovovými úchyty připevněnými za sedačkami pro možnost instalace dětské autosedačky pomocí ISOFIXu měla stát povinností.
autosedačka ISOFIXTakováto autosedačka je pevně uchycena a nevykazuje žádný pohyb při nárazu, což vede ke snížení rizika poranění. Na trhu tedy můžete vybírat z autosedaček, které umožňují instalaci pouze pomocí automobilových pásů, nebo pouze pomocí ISOFIXu. Můžete však volit také modely, které nabízejí oba způsoby uchycení, nejčastěji se s nimi setkáte u nejnižších váhových kategorií. Obojetný způsob uchycení je výhodou především tehdy, cestujete-li často více automobily. V autě, kde vozíte svou ratolest nejčastěji, si můžete nechat nainstalovanou ISOFIXovou bázi, v ostatních automobilech pak oceníte možnost operativního připevnění bezpečnostními pásy. Oddělitelná ISOFIXová báze je praktická i při instalaci autosedačky typu skořepinové vajíčko (váhová kategorie 0 – 13 kg) na kočárek. Zvolíte-li autosedačku s instalací pomocí automobilových bezpečnostních pásů, ověřte si, nabízí-li sedačka speciální klipy či úchyty, pomocí nichž jsou automobilové pásy vedeny spolehlivěji a bezpečněji, díky čemuž se rovněž minimalizuje riziko nesprávného upevnění.

Kompatibilita s kočárkem

Možnost připevnění první dětské autosedačky na kočárek je dalším praktickým kritériem, které je třeba brát v úvahu. Ne všechny typy autosedaček jsou kompatibilní se všemi konstrukcemi dětských kočárků. I přes použití speciálních pomocných adaptérů pro uchycení nemusí být vámi vybraný kočárek s danou autosedačkou v souladu. Proto si vždy před samotnou koupí obou nezbytných doplňků do domácnosti s malým miminkem tuto informaci raději ověřte.  

Pohodlí miminka je samozřejmostí

Dalším velmi významným hodnotícím kritériem při výběru té pravé autosedačky pro vašeho miláčka je její pohodlí. Dítě by se v autosedačce mělo cítit dobře a spokojeně, měla by mu, jak se říká, doslova „padnout“, musí splňovat požadavky jak na váhu, tak na míru ratolesti. Jakmile dítěti autosedačka vajíčkozačne ze sedačky vykukovat hlavička, ramena či nohy, je nejvyšší čas pořídit autosedačku vyšší váhové kategorie. Pro nejmenší miminka, která ještě sama nesedí, doporučujeme vybírat vždy autosedačky typu vajíčko/skořepina, které jsou ergonomicky konstruovány tak, aby miminku nepůsobily žádné zdravotní komplikace. Bude-li vaše první autosedačka nabízet možnost sklopení do horizontální polohy, zajistíte svému miminku pohodlí a maximální ochranu jeho zranitelných zádíček. U malých miminek se totiž nedoporučuje, aby zůstávala v poloze sedu déle než 20 – 30 minut, mohlo by dojít k poranění krku či zad. V nastavené horizontální poloze tak bez obav můžete autosedačku použít pro uložení miminka i mimo automobil, např. při uchycení na kočárek, při nákupu, v kavárně apod.

Na závěr zmiňme ještě několik doplňujících informací, kterými se při výběru autosedačky můžete řídit. K zajištění pohodlí miminka přispívá kvalitní polstrování sedačky, z bezpečnostního hlediska je, zejména pak u autosedaček pro roční a starší děti, ideální zvýšená boční ochrana hlavy. Z hlediska praktičnosti oceníte snímatelný a pratelný potah sedačky či pětibodové bezpečnostní pásy s centrálním nastavením, u nichž stačí zatáhnout za nastavovací popruh a ostatní pásy se stáhnou automaticky. Důležité je, aby celková manipulace se sedačkou byla snadná, rychlá a spolehlivá. U autosedaček vyšších váhových kategorií se také zaměřte na možnost sklonu opěradla a výškovou nastavitelnost opěrky hlavy.


Zdroj, foto: BabyPoint

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
len ako su pevné a a ko im možno dôverovať
Obrázek uživatelky
profil
len ako su pevné a a ko im možno dôverovať
Obrázek uživatelky
profil
malý jsem kupovala maxi cosi priori xp, chtěla jsem typ tobi, ale ta jí neseděla, je užší, máme dvě auta a do druhýho mám recaro 9-36 kg a je supr na tu nedám dopustit a hodně jí i vídám v autech
Obrázek uživatelky
profil
je to vyborne pravidlo - používanie autosedačky
Obrázek uživatelky
profil
NEJDULEZITEJSI JE VYBRAT TU PRAVOU A HLAVNE KVALITNI
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles