Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Češi jako turisté

7. 10. 2012 | Vaše tipy

Dnešní léto jsem měla možnost pracovat v cestovním ruchu. Konkrétně jsem prováděla v katedrále sv. Barbory a kostele sv. Jakuba v Kutné Hoře. A zkušenost to pro mě byla velmi užitečná.

Nejen, že jsem poznala mnoho nových lidí, také jsem si zopakovala místní velmi pestrou historii, ale také jsem poznala, že Češi jakožto turisté jsou postrach. Abych vysvětlila, z čeho tak usuzuji – V místní katedrále i v kostele se platí vstupné. Už to mnoho zahraničních turistů zarazí, otočí se a odchází. Ovšem Češi klidně jdou dál bez placení, a když je upozorníme, že se tu platí vstupné, dělají, že informační cedulku neviděli a většinou se ještě diví, proč do kostela se platí.

Češi jako turistiDokonce nás upozorňují, že platit v kostele je nekřesťanské. Ale má to vcelku jednoduché vysvětlení - katedrála sv. Barbory je památkou UNESCO. Je to rozhlehlá stavba, která byla nedávno opravena a zrekonstruována. Její opravy byly dost nákladné, a tak se ty peníze nějak musí vrátit. A stejně tak je to i s kostelem sv. Jakuba. Je to nejstarší kostel v Kutné Hoře, a tak nevypadá vůbec opraveně a nově. Právě naopak. Opravu potřebuje jako sůl, ale bohužel na to nejsou dostatečné finance. Momentálně probíhá rekonstrukce střechy, nicméně kostel potřebuje zrekonstruovat celý. A jak už bylo řečeno, finance se nedostávají. Prakticky ze vstupného se vybere jen malá část, rekonstrukce jsou opravdu velmi nákladné. Dalším důvodem, proč se tu platí vstupné, je určitě fakt, že pokud by se tu vstupné neplatilo, tak by kostel nebo katedrála nemohla být ani otevřena. Někdo ji musí otevřít a hlídat po celý den. A toto nejsou jediné důvody, je jich mnoho.

V Čechách se platí prakticky všude vstupné, tak nevím, proč se mnoho lidí diví. Vím, také by se mi to asi nelíbilo, ale důvody jsou pochopitelné.

Také mě docela zaráží, že mnoho zahraničních turistů jede do Čech s eurem. Chápu, že asi v Praze se tím platit dá. Ale přece když jedu do Čech, tak si vyměním české koruny.

A do třetice - většina zahraničních turistů neumí česky, což samozřejmě chápu a respektuji to. Ale to, že neovládají ani jeden světový jazyk, kromě mateřského, tak to mi divné už přijde. Typickými příklady jsou postarší Francouzi, Rusové a Němci. Tito lidé neumí nic jiného než vlastní mateřskou řeč, domluva s nimi povětšinou vázne. My se samozřejmě snažíme, ale pokud druhá strana nespolupracuje, je to marné.

Netvrdím, že všichni jsou stejní, že všichni jsou takoví, jako jsem napsala výše. Výjimky se samozřejmě najdou, za což jsme moc rádi.


Martinka1p - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Češi jako turisté:

Češi jako turisté
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
církevních památek zaplatil stát,další miliardy dostanou opět ze státního rozpočtu a ještě mají lidi platit vstupné.To by Kristus koukal!
Ať se nám to líbí nebo ne (spíš ne),angličtina,francouzština,němčina a ruština jsou světové jazyky.Čeština mezi ně bohužel nepatří.Chceme-li tu mít cizí turisty,aby u nás utráceli svoje peníze,musíme jim vyjít vstříc i jazykově.Je to nespravedlivé,ale jsme příliš malá bezvýznamná země,než aby se oni učili česky.A pokud necestují do Británie nebo USA,v Evropě se svou mateřštinou vystačí.Jistěže je to nefér a stejně tak by mohli nadávat Slováci,Poláci,Maďaři.To je úděl malých,že se musí přizpůsobit větším a mocnějším.Může nás to mrzet a štvát,ale to je tak všechno,co s tím naděláme.
Obrázek uživatelky
profil
s tým plne súhlasím, v Tatrách stretávam čechov pravidelne
Obrázek uživatelky
profil
Mám dojem, že autorka článku si stěžuje na všechny a na všechno, neznalost cizích jazyků u zahraničních turistů je spíše ojedinelá a pokud si za prohlídku zacvakají a nejsou to zrovna afričtí křováci, mají dostat výklad bud' v angličtině, francouzštině, němčině nebo ruštině.
Péče o památky by měla být v první řadě starost státu a ne nekonečné tahání prachů ze zkoprnělých domácích nebo zahraničních turistů...
Obrázek uživatelky
profil
Průvodci v památkových objektech, které cizinci navštěvují a platí se vstup, by měli ovládat cizí jazyky. Nebo cizincům potřebnou informaci nějakým způsobem předat.
Obrázek uživatelky
profil
dobře napsáno
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles