Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Inspirace k jarním výletům

5. 05. 2011 | Vaše tipy
Konečně je pryč dlouhá zima a sluníčko vyzývá k víkendovým výletům. Pro Pražáky to znamená, že se o víkendu místo do nejbližšího hypermarketového centra podívají i dál, než kam dosahuje trasa metra. V období před Velikonocemi je všude spousta trhů.

Kromě již zaběhnutých farmářských trhů, které se jen v Praze konají na řadě míst - namátkou Dejvice, Klánovice, Karlín, Pankrác, nám. Jiřího z Poděbrad, Kubánské náměstí, galerie Fénix, Harfa, prostory před Intersparem Hostivař atd. Velikonoční trhy se v Praze tradičně konají na Andělu, na Staroměstském náměstí, na náměstí Míru a dalších místech. Pro všechny návštěvníky je již otevřená pražská ZOO, kde jsou letos nově zpřístupněny Gočárovy pestrobarevné domky. Dřevěná rozhledna již má první sezóny za sebou, ale určitě na ni dost lidí ještě nevyšplhalo. Už jen proto, že při horších povětrnostních podmínkách je uzavřena.

KřivoklátDo ZOO už jen kvůli rozhledně doporučuji raději za slunného počasí, kdy je nádherný výhled na celou Prahu. Jen pozor na prodejní automaty s nápoji. Bohužel je mezi lidmi stále dost vandalů či zlodějíčků, kteří mají na svědomí mnohé propadlé dvacetikoruny, aniž by automat vyvrhnul daný nápoj. Jsou i takoví machři, kteří do prostoru pro mince vloží igelitový sáček, upevní oboustrannou lepicí páskou a mince potom vytahují tyčinkou s magnetem na konci.

Na automaty se množí stížnosti, ale není opravdu možné, aby u každého celý den stál hlídač. Proto je lepší vzít si pití s sebou a předejít zklamání. Hned vedle zoologické zahrady je botanická zahrada. V každém ročním období je krásná, ale právě na jaře kvete snad nejvíc nejrůznějších rostlin, které hrají všemi barvami. Kdo nechce trávit jarní dny ve městě, může zavítat na již otevřené hrady a zámky. K celoročně otevřenému Karlštejnu se přidá řada více či méně známých památek. Určitě je zajímavé navštívit i méně známé hrady a zámky, neboť právě díky výběru vstupného je možné oživit a opravit památky, které by jinak chátraly.

O ty nejvýznamnější se podělí cizinci, ale ti obvykle navštíví Hradčany, a pokud se vydají z Prahy, tak jsou to zámky Konopiště, Hluboká, Český Krumlov, Telč a hrad Karlštejn. Výjimečně navštíví Český Šternberk, Kost, ale spíše dají přednost dalším místům zapsaným v seznamu UNESCO v obcích jako je Brno, Kroměříž, Kutná Hora, Lednice, Litomyšl, Olomouc, výjimečně Holašovice, Třebíč, Žďár nad Sázavou.

Zajímavý výlet může být parní lokomotivou na Křivoklát, kde se často pořádají historické trhy a šermířská vystoupení včetně dobových ukázek řemesel doplněných o chutné pokrmy z dob středověku. Komu by se chtělo zavítat do přírody, doporučuji  nedaleko od Prahy zajet kousek od Karlštejna do Bubovic, odkud je to kousek nejen na Velkou a Malou Ameriku a zatopený lom Mexiko, ale také k Solvayovým lomům, kde se můžete svézt vláčkem místních nadšenců.

A protože zná každý Velkou Ameriku hlavně z fotek, tak jen připomínám, že za Velkou Amerikou je nejdříve lom Mexiko, o kterém si mnozí myslí, že se jedná o Malou Ameriku. Teprve po několika kilometrech lesem, loukou a znovu lesem leží Malá Amerika s ostrůvkem, na kterém se nesmí přespávat, což samozřejmě láká trampy k přespání právě tam.

Nedaleko leží opravdu malebná obec Svatý Jan pod Skalou. O této obci by se dalo napsat celé vyprávění. Začněte výstupem na vrchol, z kterého máte celé okolí jako na dlani. Potom zavítejte do kostela, který je propojen se starým skalním kostelem a jeskyní. Nechme se inspirovat třeba právě posledně jmenovaným místem a vyražme,  vždyť jsme se po dlouhé zimě konečně dočkali teplého počasí, tak to nepromarněme.

            
pppeettrr – čtenář
ChytráŽena.cz
   


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za informaci o Americe...já tam nebyla, ale mluvili jsme o tom, že je to zajímavý tip na výlet..pro nás z Moravy spíše kratší dovolenou...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles