Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jeskyně Rudka - Místo, kde spí Blaničtí rytíři

18. 10. 2008 | Vaše tipy

Rudku najdeme kousek od města Kunštát na samé hranici Jihomoravského kraje. Tohle městečko málokdo zná, ale kdo ho zná, tak ví, že tu najde unikátní uměle vytvořenou pískovcovou jeskyni se sochami Blanických rytířů.

Všechny sochy v jeskyni jsou dílem jediného muže – sochaře samouka Stanislava Rolínka a vznikly za první republiky během jeho velmi krátké života, který byl předčasně ukončen tuberkulózou.

Jeskyně Blanických rytířůVstup do samotné jeskyně stráží mohutný kamenný lev, ale řeknu vám, jít sem v noci, asi by mi kamenný nepřipadal, tak realisticky vypadá. Jen zařvat. Uvítá nás lehké přítmí s mnoha tajemně vyhlížejícími kouty. Už po několika krocích se před námi vynoří první postava spícího rytíře. Je tak opravdový…  Odolávám pokušení s ním zatřást a vzbudit ho, protože na zdejší pískovec se sahat nesmí. Míjíme několik dalších a já si říkám, že jestli takovéhle bude mít s sebou svatý Václav, tak žádní nepřátelé opravdu nemají šanci. Svatý Václav? Tady je, přímo přede mnou. Sedí na svém koni, hrdě hledí a plášť za ním vlaje jako aureola vítězství. Nádhera.

Koutek pro děti. Ano už v tehdejší době na ně mysleli. Je to výklenek s kamenným plůtkem, za kterým se prochází Sněhurka a sedm trpaslíků. Také s pískovce. A vzadu je dokonce pravý krápník, přinesený z některého krasu.

Burianova rozhlednaBohužel ne všechna zdejší díla byla po chuti nadcházejícím režimům. Jako první padli za oběť Tři legionáři. Dnes tu po nich najdeme jen repliku a koutek s věncem a trikolorou. Ale Stanislav Rolínek měl na svém kontě i jedno dílo vskutku velkolepé. Čtrnáctimetrovou sochu Tomáše Garrigua Masaryka, která stála od jeskyně, coby kamenem dohodil. Bohužel za války přišel příkaz k jejímu zničení. A i když se ji místní snažili všemožným způsobem zachránit (nejdříve ji celou zastavěli, pak rozřezali) vždycky se našel nějaký udavač a dnes tu po ní zbyly jenom boty a nejasný obrys ve skále.

Burianova rozhledna je poslední místo, které navštívíme. Nad okolní krajinou se tyčí do výše 18 metrů a z jejího vrcholu je nádherný výhled na park obklopující jeskyni. Pobaveně sleduji díry v pletivu plotu. Kolik chamtivých turistů sem asi leze bez placení přes pole? Cestička je tam vyšlapaná vskutku pěkně. Do jeskyně se sice nepodívají, ale zbytek je jim volně k dispozici. Ach jo. Občas se stydím za to, že jsem Čech.

Ale nechtěla bych povídání o takovém pěkném kousku naší vlasti ukončit tak negalantně a pesimisticky. Takže zkrátka a dobře: pokud stojíte o zajímavý a neopakovatelný zážitek, určitě si svou příští dovolenou naplánujte s jednou zastávkou navíc – v jeskyni Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu.


Notburga
ChytráŽena.cz
 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Už jsem tam taky byla, ale musím přiznat, že se mi víc líbilo na Burianově rozhledně než v jeskyni.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
prima tip kam zajet na víkend!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
zajedeme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík DOPORUČUJI, JE OPRAVDU NA CO SE DÍVAT!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobrý výletSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles