Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když vás zláká Kozel

19. 09. 2013 | Vaše tipy

Když se řekne „kozel“, každému se může vybavit něco jiného: lidem z vesnice nebo i jiným naskočí představa chlívku a roztomilého zvířete s bradkou, milovníkům zlatavého moku se vybaví orosený půllitr (nejlépe s kozlem) a některým se může vybavit i zámek. Zvláště poté, co proběhla letní soutěž 13. komnata.  

Ne že by mě přes léto nezlákalo dobře vychlazené pivo, ale kromě něj to byl také výše zmíněný zámek Kozel. Přestože na výlety jezdíme rádi a často, tenhle zámek nás při našich toulkách stále nějak míjel. A tak jsem uvítala možnost vstupenku vyhrát a konečně zavítat do zatím neprobádaných míst. Podařilo se, zámek jsme navštívili a rozhodně nelitujeme.  Jestli chcete, pojďte se o něm právě teď dozvědět více - nebo si třeba osvěžit svoje vlastní vzpomínky.

Od nás z východních Čech jsme si udělali opravdu celodenní výlet, protože Kozel leží až v Plzeňském kraji, asi 15 km jihovýchodně od Plzně. Údajně je to nejnavštěvovanější památka v západních Čechách a nás opravdu zajímalo, jak tento zámek vypadá. Už na první pohled je totiž jiný než zámky, které jsme navštívili (a že jich nebylo málo).  Podle fotek ani moc „zámecky“ nevypadá. Interiéry ale na obrázkách vypadaly zajímavě a ujít si prohlídku se skřetem Radoušem? To by snad ani nešlo...

Zámek KozelZámecký areál jsme našli pohodlně, leží nedaleko obce Šťáhlavy. Zaparkovat se dá na větším centrálním parkovišti, odkud na vás z protějšího kopce nad řekou Úslavou vykukuje zámecká věžička. Sejdete pohodlnou cestou ke krásnému rybníku a až se pokocháte, můžete vyrazit vzhůru neméně krásným parkem k zámku. Cesta z parkoviště zabere 10 - 15 minut, některým to bude trvat déle (podle toho, jak dlouho a hodně se kocháte). V případě krásného počasí vás může také zlákat posezení v zahrádce restaurace u rybníka, jízda na lodičkách nebo zajímavý dráhový minigolf. My jsme se rozhodli vystoupat rovnou na zámek.  Prošli jsme si zámeckou zahradu a počkali na prohlídku.

Sešla se nás tu malá skupinka. Můj manžel byl zpočátku k pobavení skřeta Radouše považován také za „chytrou ženu“, ale vše jsme si vysvětlili a prohlídka mohla začít. Ze skřeta se vyklubal milý a vtipný skřetík. S vtipem a šarmem sobě vlastním nás provedl po celém loveckém zámku, který pochází z konce 18. století a postaven byl na objednávku Jana Vojtěcha Černína, což byl nejvyšší lovčí českého království. Budova je přízemní, to je také pro zámek netypické.  Tato u nás ojedinělá klasicistní stavba opravdu na první pohled překvapí svou skromností a jednoduchostí. Čtyři křídla jsou situována kolem vnitřního obdélníkového nádvoří, na kterém zrovna probíhala výstava plastik Aleše Veselého (přiznám se, že ta nám sem moc nezapadala).  K zámku patří kaple s jízdárnou a lokajna s konírnou. Zámek měl sloužit jako venkovské sídlo šlechty, v podstatě mělo jít jen o jakési ubytování pro majitele a hosty v případech, kdy se pravidelně pořádaly lovy v okolních lesích.

Nezvyklé jméno zámku má prosté vysvětlení: podle pověsti právě v těchto místech naši dávní předkové obětovali v době rovnodennosti kozla - podle starého pohanského zvyku Slovanů měla tato oběť přinést usmíření bohů a zajistit dobrou úrodu.

Na zámku se zčásti zachoval původní mobiliář, který vás opravdu okouzlí. Skoro jako byste procházeli zvětšenými pokojíčky pro panenky... Ve vybavení se také projevuje francouzský vliv období Ludvíka XVI. Fotografovat tu můžete pouze za poplatek (ne malý); doporučuji nejprve navštívit oficiální stránky zámku Kozel, kde je výborně zpracovaná virtuální prohlídka. Pokud to nemáte daleko, možná vás také zláká k prohlídce „na živo“. Naše prohlídka se skřetem Radoušem trvala hodinu a než jsme se nadáli, s milým skřetem jsme se loučili.

Zámek je přístupný i pro vozíčkáře (ti mohou využít vnitřní parkoviště v zámeckém areálu). Otevřeno je od dubna do října, ale asi bych už doporučovala počkat s prohlídkou až na jaro, kdy bude rozkvetlý zámecký park. Pokud vydržíte až do června, můžete si prohlédnout liliovník tulipánokvětý - strom, jehož květy připomínají květy tulipánů. Jeden stojí přímo před pokladnou, takže ho opravdu nejde přehlédnout.  V rozsáhlém parku najdete hodně krásných míst k odpočinku a načerpání nových sil.

Když vás tedy - stejně jako nás - jednoho dne zláká Kozel, přijeďte. Litovat určitě nebudete. I okolí totiž stojí za to.

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Když vás zláká Kozel:

Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
Když vás zláká Kozel
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
PĚKNÝ ČLÁNEK KRÁSNÉ FOTKY.
My máme zámek docela blízko, jezdíme tam často.V kapli se "odehrávají" nádherné svatby. Tato místa mám moc ráda. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
IKE, s tím pivovarem máš pravdu - no kdybych to brala podle počtu návštěvníků, tak není co řešit Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jo, a krásné fotky ! Zvlášť se mi líbí ten záběr s bílým krmítkem
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsané Smajlík
Tenhle kraj má spoustu zajímavých míst k návštěvě, určitě znáte některá co zmiňuji zde:
http://www.chytrazena.cz/rokycanskem-nejen-na-kole-20846.html
Jen si tak říkám, co bych považovala za nejnavštěvovanější památku západních Čech... spíš pivovar v Plzni Smajlík, ale to je jiná kategorieSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles