Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na jaře vyražte na hrnčířské a keramické trhy

4. 05. 2011 | Vaše tipy
V květnu slavíme dva státní svátky. Hned po pálení čarodějnic přichází 1. květen - Svátek práce a za týden nato 8. květen - Den vítězství. Kdo ještě nemáte plány, nechte se inspirovat výletem na Berounsko, kdo už máte program, berte to jako tip na příště.

Na víkend 7. a 8. května doporučuji všem zajet se podívat do Berouna. Po celý rok je možné v Berouně pozorovat medvědy, kteří jsou ve výběhu asi deset minut chůze z centra. Kousek od medvědů se tyčí vysoká rozhledna, z které máte celé okolí jako na dlani. A proč zavítat do Berouna druhou květnovou neděli? Koná se zde každoročně celý víkend hrnčířský a keramický trh. Pokud pojedete přes Prahu, tak nejlepší spojení je autobusem buď ze Zličína nebo z Nových Butovic. Jezdí poměrně často, ale počítejte s tím, že autobusy odjíždějí přeplněné, proto je lepší přijít dvacet minut předem, abyste si ještě sedli. Mnoho lidí stojí, což  se ale na tak krátkou vzdálenost dá ustát.

Trhy začínají vždy ráno v 8 hodin. V sobotu odjíždí autobus v 7.20 ze Zličína z nástupiště 7 a v Berouně na autobusovém nádraží je v 7.45. I když pokračuje potom dál, určitě nezapomenete vystoupit, neboť většina lidí tam vystupuje. Z Nových Butovic jede autobus v 8.20 a na místě je v 8.23, nástupiště má hned u metra bez očíslování s nápisem Beroun. Zpět se dostanete opět z autobusového nádraží, na Prahu jezdí autobusy i několikrát za hodinu. Hned jak vystoupíte na nádraží, dejte se k poměrně nové pěší lávce přes řeku. Jakmile  lávku přejdete, ocitnete se o století zpět, neboť před Vámi se nachází domek s krámkem plným stařičkých věcí. Najdete zde jak sběratelské předměty, tak nejrůznější cetky a krásné zbytečnosti. Před krámkem bývá krabice plná věcí k rozebrání - a pozor - ZDARMA !

Vpravo od krámku již vede cesta do centra, kterou lemují nejrůznější obchůdky s dorty, prodavači zmrzlin a dalšího rychlého občerstvení. Uličkou projdete a po několika málo minutách se ocitnete na hlavním náměstí. Už okolo 8. hodiny ranní je náměstí zaplněné nakupujícími i pokukujícími lidmi a s každou další hodinou počet lidí neustále narůstá. Okolo poledne už mezi stánky sice sotva projdete, ale naštěstí trhovci nejsou jen na náměstí, ale řada jich lemuje uličku vedoucí z náměstí vpravo.

Zapomeňte na přípravu svačin, zde si můžete dát nejrůznější domácí pochutiny - od výborných koláčů až z Domažlic po ryby na grilu a vše zapít místním pivem. Když budete chtít, můžete zajít do muzea Českého krasu, které se nachází vlevo od náměstí. Před muzeem je též řada stánků a dělají zde výborné občerstvení. Zpravidla je možnost si dát staročeské uzeniny s babiččinou plackou nebo slovenské sýry na grilu.

Kdo ještě váhá a chtěl by raději spojit výlet s přírodou či s kulturou, má možnost navštívit hrad Karlštejn, lom Velká a Malá Amerika, lom Mexiko, letiště u Bubovic, odkud se pořádají vyhlídkové lety, nebo Svatý Jan pod skalou, kde je nádherný výhled a starý kostel s jeskyní. Pro milovníky jeskyní je Berounsko rájem a všem doporučuji navštívit alespoň Koněpruské jeskyně.


pppeettrr - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
výsledok práce ale stojí za to
Obrázek uživatelky
profil
vřele doporučuji, je to opravdu zážitek. Dříve jsem jezdila každým rokem, teď už jsem asi čtyři roky nebyla, tak se těším na to, jak a co se změnilo. Taky jezdím raději vlakem, na Zličín to mám daleko a navíc je cesta pohodlnější. Dráž mne to taky nevyjde, protože mám seniorskou slevu, kterou autobusy neposkytují. Letos ale pojedu až v září.
Obrázek uživatelky
profil
říkám, že bych na hrnčířské trhy chtěla. I když je to od nás necelých 30 km, nikdy nám to nevyjde. Ani tentokrát neSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka na hrnčířské a keramické trhy.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Těším se na něj vždy půl roku jako malé dítě. Proč půl roku? Trhy probíhají i každou druhou neděli v září. Bývá zde okolo 240 hrnčířů a keramiků z Čech, Moravy, Slovenska, ale někteří jsou i z Německa, Maďarska a možná narazíte i na někoho z jiné země.
Do Berouna můžete přijet také vlakem z hl.n. Praha. Použijte buď rychlík, který často staví i na Smíchově nebo vlak osobní ( trať 170 nebo 171). Z vlakového nádraží je to na náměstí max. 10 minut. Z oken vlaku můžete zahlédnout i majestátní hrad Karlštejn. Krajina kolem tratě je nádherná, břehy řeky Berounky s chatičkami, skály Českého krasu mezi Karštejnem a Berounem, zkrátka pastva pro oči. Jen musíte počítat s tím, že vlaková jízdenka vás vyjde o něco víc než jízdenka na autobus. Snad vám to vynahradí ty přírodní krásy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles