Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novoroční výšlap na hrad Sovinec

10. 01. 2010 | Vaše tipy

Nejprve snad trocha historie:  Hrad založili před rokem 1348 příslušníci rodu Hrutoviců, kteří se od roku 1348 nazývali po hradu "páni ze Sovince". Za husitských válek se Sovinec stal významnou husitskou pevností. Páni z Boskovic, kteří hrad koupili v roce 1543, přestavovali hrad v renesanční sídlo. Z této doby pocházejí i některé fortifikační prvky hradu - polygonální dělová bašta, opevnění zvané Kočičí hlava, barbakán s dnešní první branou.

Po bělohorské porážce získal roku 1623 hrad Řád německých rytířů. Obsazení hradu Dány roku 1626 bylo impulsem pro rozsáhlé opevňování hradu - do roku 1643 vznikly tři barokní bastiony a další bašty, byly vybudovány nové hradební zdi, příkopy i předsunutá věž; tato opevnění hradu jsou nejrozsáhlejším zachovaným opevněním z období třicetileté války v našich zemích. Přes mohutné opevnění dobyla na podzim 1643 hrad švédská vojska generála Torstensona a až do roku 1650 z něj učinila jednu ze svých pevností. Význam hradu v následujících letech klesal a po požáru roku 1784 byly provedeny jen nejnutnější úpravy. Ve 40. letech 19. století zde byl řádový seminář a od roku 1867 lesnická škola. Za druhé světové války byli na hradě vězněni francouzští zajatci. V současnosti je hrad, který v roce 1945 vyhořel, postupně rekonstruován.

Návštěvníkům hradu jsou zpřístupněna 1- 3. a 7. nádvoří a dále tzv. Horní hrad (nejstarší část hradu) s vyhlídkovou věží, která poskytuje pohled na překrásnou krajinu sovineckého přírodního parku. V bývalých konírnách jsou instalovány expozice o historii hradu a lesnické školy na Sovinci.  Hrad Sovinec je místem konání řady kulturních akcí.

 

K této  dominantě, jejíž  historie je drsná i krásná stejně jako okolní masiv Nízkého Jeseníku, vedly kroky při NOVOROČNÍM  VÝŠLAPU dne 1.1.2010 dvaceti nadšenců (a 4 pejsky) z Dlouhé Loučky. Již 3. ročník této akce, pořádané Obcí Dlouhá Loučka, se skutečně vydařil.

Počasí nám zprvu nepřálo, ale všichni jsme na tuto alternativu byli připraveni nejen vhodným oblečením a obutím, ale cestou jsme degustovali a hodnotili zahřívací prostředky. Chutnala nejen osvědčená „mrmlenka“ (specialita z karamelu, medu a slivovice je uvedena v mých receptech), ale také lahodné svařené víno nebo jen „obyčejná“ hroznovice či slivovice. 

Z mlhy jsme vystoupali do sluncem ozářené nádherné přírody – byli jsme téměř u cíle. Sovinec nás přivítal celou svojí krásou a sluníčko vše umocnilo.  Fotoaparáty nestačily fotit skupinová fota s hradem v zádech, připadali jsme si jako hvězdy při předávání Oscarů. Nálada byla skvělá, nikomu se nechtělo domů. Není divu, že se nápadu někoho z nás zajít ještě do vesničky Křížov do areálu Arctic Park, jehož srdcem je občerstvení "Útulna" s velikým krbem uprostřed místnosti, nikdo nebránil. Po dobrém jídle a štucu piva jsme se vraceli lesní cestou zpět k domovu s pocitem krásně prožitého dne. Na místě (startu i) cíle nás čekal starosta, pan Koláček. Při posledním novoročním přípitku jsme si slíbili, že 4. ročník bude určitě ještě lepší.

 

Eva Valíčková


Valíčková - čtenářka

ChytráŽena.cz 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dokud zdraví dovolilo, klidně jsem chodívala i sama a pochopitelně velmi ráda se svýmimiláčky, tedy težce mentálně retardovanými klienty, to bývaly skvělé časy.
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem chodila na výšlapy. Teď nějak není s kým.
Obrázek uživatelky
profil
báječně prožitý den!!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles