Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Putování po zámcích a hradech v Ústeckém kraji

11. 06. 2009 | Vaše tipy

Zámek Libochovice - krása ohraničená Ohří

Libochovický zámek se nachází v nádherné krajině dolního Poohří, která skýtá nejednu příležitost k výletu. Dolní tok Ohře je lemován přírodními rezervacemi a hned několika hrady a zámky, z nichž zámek Libochovice patří k těm nejkrásnějším.

Než začala prohlídka zámku měli jsme možnost prohlédnout si krásnou zahradu. Jak jsme se později z výkladu dozvěděli, tato chlouba Libochovického zámku čerpá ze stylu á la versailles a anglický park. Když roku 1858 zemřel poslední z Dietrichsteinů, ztrácela Francie pozvolna na přízni a zahrada se měnila v anglický park. Definitivně byla přetvořena roku 1822 podle plánů zahradního inspektora Weningena.

Putování po zámcíchProcházka libochovickým parkem, nehledě na jeho stylové inspirace je nejen krásná, ale také velmi příjemná. Nelekněte se křiku, který se čas od času ozve z různých koutů zámeckých zahrad. O vaši pozornost se tak hlásí jedni z obyvatel zámku a jeho bezprostředního okolí, pávi. Ti se sice tváří dost přezíravě, když kolem vás vznešeně kráčí, ale kvůli kousku rohlíku za vámi půjdou kamkoli.

Současná podoba zámku zrcadlícího se v hladině řeky pochází z konce 17.století, kdy si panství, které se pomalu zotavovalo z požáru, přikoupil ke svému majetku Gundakar z Dietrichsteina. Na břehu Ohře tak vznikla přísně symetrická stavba s tradiční dispozicí. Čtyři křídla lemovaná pravidelnými arkádami uzavírají prostorné nádvoří, které bylo přístupné z průchodu od obrovských vrat. Zámek netvoří dominantu města, jak by jste si mohli myslet, pokud se ale projdete k řece Ohři, pak je na zámek krásný pohled, a opravdu tato dominanta vynikne. Průvodkyně hovoří o zámku poutavě jak pro dospělé, tak i dětem dokáže historické informace podat zajímavě. Výklad byl obsáhlý, prohlídka byla nádherná. Herna, modrý salónek, nebo přípravna jídla Vás jistojistě okouzlí stejně jako nás. Prohlídka stojí 70 Kč.

 

Vodní hrad Budyně nad Ohří

Jje původně gotický královský hrad, později částečně přestavěn na renesanční zámek. Osada na tomto místě stála již ve 12.století a při ní pravděpodobně knížecí dvorec a opevněná tvrz, které byly chráněny řekou Ohří. Raně gotický hrad je doložen poprvé ve 13.století. Byl to vodní hrad, jak sám hovoří název, ale jak nám průvodkyně vyprávěla, r.1336 jej získali Zajícové z Házmburka a ve 14. a 15.století byl hrad přestavěn, a Jan Zbyněk Zajíc dal toku 1585 přestavět na renesanční zámek a dal ho vyzdobit sgrafity. Vznikl tak honosný zámek se zahradou. Z původní čtyřkřídlé dispozice se zachovala dvě křídla, západní a pozdně gotické s hranolovu věží. Dochovaly se pozdně gotické a renesanční interiéry a prostory s mučícími nástroji místního kata včetně ceníku jednotlivých úkonů. Navštívili jsme také hradní expozici - obnovenou alchymistickou dílnu z počátku 17.století, kde proběhlo nespočet pokusů o výrobu zalta, která se nikdy nepovedla. Hrad střeží trpaslík, který je na rohu hradu. Říká se, že ka se dívá, tam se má kopat, a prý se nalezne zlato. Ovšem s trpaslíkem se několikrát hýbalo, a tak se neví, kam se vlastně dívá.
Prohlídka byla hezká, nicméně mě trochu zklamalo, že interiéry už nejsou tolik zachovalé. Místo nich uvidíte jen erby, a pár zachovalých prvků v místnosti, jinak je využívá město jako prostory ke kulturním akcím, což je škoda. I přesto se výlet na hrad vyplatí, a je pěkný, a pokud hledáte zajímavé místo na svatbu, je hrad Budyně tím vhodným. Měli jsme štěstí vidět 2 svatby a kapličku, kde se obřady konají, a je to romantické a krásné, pro novomanžele jistě nezapomenutelné.

 

Lindita

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Putování po zámcích a hradech v Ústeckém kraji:

Putování po zámcích a hradech v Ústeckém kraji
Putování po zámcích a hradech v Ústeckém kraji
Putování po zámcích a hradech v Ústeckém kraji
Putování po zámcích a hradech v Ústeckém kraji
Putování po zámcích a hradech v Ústeckém kraji
Putování po zámcích a hradech v Ústeckém kraji
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Loni jsme tam byli a bylo to s úžasným doprovodným programem. Určitě doporučuji.
Obrázek uživatelky
profil
díky za tip!!!
Obrázek uživatelky
profil
výborný a skvělý tip na víkendové toulání a poznávání!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Nedaleko je i Roudnice a hora Říp
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme tam byky je tam opravdu nádherně
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice