Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tenerife, největší ostrov Kanárského souostroví

22. 11. 2008 | Vaše tipy
A už je tady. Sychravý, nevlídný podzim. Stromy už dávno ztratily listí, obloha se zbarvila do šeda, ráno nás vítá mlha, v horším případě smog, teploty se nedostávají přes 10 stupňů, prší a k tomu všemu přilétají krákající vrány a ohlašují, že minimálně půl roku se venku neohřejeme. Kdo z toho nemá depresi, tak tomu upřímně závidím! Nezbývá nám ale nic jiného, než se s tím pomalu smířit a třeba trošku ještě načerpat sluneční svit, než zima převezme svou vládu.

Zvu vás na Tenerife, největší ostrov Kanárského souostroví. Tam zaručeně sluníčko bude i teď.

Ať už si zajistíte pobyt přes cestovní kancelář, nebo individuálně, napřed si prostudujte, do jaké oblasti pojedete. Abyste nebyli zklamaní, že třeba to sluníčko neuvidíte. Ostrov totiž má několik klimatických pásem, zjednodušeně by se to dalo říct, že sever ostrova je věčné jaro a jih je věčné léto.

Takže, pokud byste jeli na sever, počítejte s tím, že klima je tu mírné, všude je zeleň, ale teploty dosahují max 25 stupňů, bývá i chladněji. Proto se tu daří třeba banánovníkům, plantáží je tam opravdu hodně. Tedy, chcete-li za sluníčkem, koupáním, jeďte na jih. Nejbližší letiště je Aeropuerto de Tenerife Sur, nesoucí název královny Sofie (Reina Sofia), od letovisek nepříliš vzdálené.
Playa de las AmericasAsi to nejznámější je Playa de las Americas. Je to rušné a živé letovisko, které bylo vybudováno pro turisty. Najdete tu nejen hotely, a to i velmi luxusní, ale samozřejmě supermarkety, obchodní střediska, restaurace, diskotéky apod. Hotely jsou jak hned blízko pláže, tak jsou stavěny stupňovitě do kopců, kterých je tu více než hodně. Je pravda, že právě výš postavené hotely bývají luxusnější, neb mají lepší výhled na letovisko a moře. Ale není to pravidlem.
Pláže jsou prostorné, můžete využít slunečníky i lehátka – většinou za poplatek, nebo se utábořit přímo na písku. Ten má barvu černošedou, musíte tedy počítat s tím, že lehnete-li si po koupání přímo na něj, budete za chvíli vypadat jako právě vyfárající horníci, ale to platí na většině místních pláží. A co teprv děti, které hlavně baví se pískem koulovat. Na pláž byl navezen saharský písek, pozvolna se svažuje do moře, takže je vhodný i pro malé děti. Voda ovšem bývá chladnější. Přeci jen, je to oceán.  I v listopadu má sluníčko pěknou sílu, vždyť Kanárské ostrovy, ač patřící Španělsku, leží na úrovni Afriky. Na to nezapomínejte a mažte se vyšším faktorem. Teploty klidně dosáhnou 33 stupňů, což je příjemné, když vylezete z vody. Ale doporučuji se brzy otřít ručníkem, často tam pofukuje větřík a než oschnete, může vám naskákat husí kůže. Co možná mate, je, že občas bývá sluníčko zakryto mraky. Ty přicházejí od hor, ale málokdy z nich prší. Nicméně, a tady to platí dvojnásob, i přes mraky slunce opaluje.

Playa de las Americas






Na Playa de las Americas směrem k letišti navazuje trochu klidnější letovisko Los Christianos. Bývalá rybářská vesnička se také proměnila vlivem cestovního ruchu, což je osud mnoha vesnic na Tenerife. Z Los Christianos vyplouvají lodě na další Kanárské ostrovy – La Gomera a El Hierro. Na druhou stranu od Playa de las Americas jsou letoviska Costa Adeje, Playa de Faňabe, Los Gigantes (s nejčernější pláží na ostrově) a další. Jsou si dost podobná, zde je však více luxusních 5ti hvězdičkových hotelů. Jste-li vyznavači golfu, na Costa Adeje si můžete zahrát. Místní golfové hřiště Los Palos Golf Center patří mezi ty známější. Ale na ostrově najdete golfových hřišť více – např. Abama Golf Club,  Amarilla Golf,  Buenavista Golf, od Real Club de Golf de Tenerife, Golf Costa Adeje,  Golf del Sur, Golf Las Américas, La Rosaleda. 
Jungle ParqueAle většina turistů vyhledává pláže a cestuje. Cestovali jsme i my. Tenerife toho může tolik nabídnout! Bohužel jsme všechna místa neprocestovali, neboť jsme tam byli jen týden. To vážně nedoporučuji! Když už vážíte tu cestu – let na Tenerife trvá 5 h, leťte minimálně na 10 dní, lepší je více.
Pojedete-li s dětmi, navštivte třeba Jungle Parque. Z Playa de las Americas tam jezdí přímo autobus a to zdarma! Je to vlastně taková větší zoo s různými atrakcemi a show. Celý park je zarostlý zelení, aby připomínal džungli, svést se můžete na bobové dráze, proplétat se prolézačkami po celém parku, shlédnout papouščí show a také show dravců. S papouškem se můžete vyfotit, jakožto i s jinými zvířaty, ovšem fotka je pak za tučný peníz. Ale když ta fotka vašeho potomka s papouškem, výrem...je tak hezká! Udělejte si čas a zajděte na show dravců. Menší i větší dravci tu provádějí různé úkony, pořadatelé se baví tím, že si dravce posílají mezi sebou, samozřejmě ten druhý stojí mezi diváky. Říkáte si, mají to skvěle nacvičené, nic se nemůže stát, ale stejně se leknete, když vám sup nebo jiný dravec proletí nad hlavou a řemínkem pročísne vlasy. A sup kráčející mezi diváky, hlavu na stranu, tikající oko...máte pocit, že si vybírá, kdo by mu tak asi chutnal. Ale vše dobře dopadá, dravci jsou odnášeni do svých klecí, diváci tleskají a všichni odcházejí.....

Jungle ParqueCo říct, nám se návštěva Jungle Parque líbila. Na další celodenní výlet se můžete vydat do Loro Parque, který se nachází v Puerto de la Cruz, v městské části Punta Brava. Je trochu jiný než zmiňovaný Jungle Parque, snad o něco atraktivnější, ale záleží, co se komu líbí. Zde si mj. můžete prohlédnout největší sbírku papoušků z celého světa a uvidíte také papouščí show. Další show vám předvedou lachtani i delfíni, určitě navštivte žraločí akvárium, kde budete procházet tunelem, žraloci nad vámi, vedle vás, za vámi a před vámi turisté.... Navštivte netopýří jeskyni, pavilon orchidejí a nemůžete neprojít thajskou vesnicí. A i zde si vás vyfotografují a fotku můžete či nemusíte koupit....

Nu a když už jsme v Puertu de la Cruz, tak si jej prohlédneme, ne? Město je jedno z nejstarších  na ostrově, najdeme zde historické budovy kanárského stylu, malebné uličky i stinná náměstí. Centrum samotného Puerta de la Cruz tvoří Plaza del Charco de los Camarones, kde se scházejí místní obyvatelé a sdělují si novinky ve stínu stoletých vavřínů.
První hotel byl zde postaven roku 1892 a patřil v té době k největším ve Španělsku. V současné době se změnil na casino Taoro, kam si jezdí zahrát milovníci hazardu z celého světa.

Národní parkMěstská kolonáda s výhledem na moře je lemována různými obchůdky, butiky, restauracemi a nalezneme zde i historický přístav. Zcela na konci se nacházi Lago Martiánez, soustava osmi velkých bazénů s mořskou vodou, obklopených tropickou zelení. Lagunu navrhl v roce 1969 César Manrique, proslulý architekt.
Další městečko, které doporučuji navštívit, je Icod de Los Vinos a jak název napovídá, leží uprostřed úrodného vinařského kraje. Spíše než za vínem, sem turisté jezdí obdivovat strom Drago Milenario, tedy dračinec. Říká se, že je tisíc let starý, místní obyvatelé dokonce tisíc let přidávají, ale střízlivé odhady říkají, že tak 500 let. Ale i tak je to hodně. Vysoký je úctyhodných 17 m. Jinak město samotné bylo založeno španělskými kolonizátory již v roce 1501 a do dnešního dne můžete spatřit zachovalé domy z období španělské kolonizace. V parku se nachází renesanční kostel San Marcos, ve kterém můžete obdivovat oltář z mexického stříbra, Madony s jezulátkem či strop zhotovený z kanárské pinie ze 16. století. V různých obchůdcích můžete přijít na ochutnávku místních sladkých likérů – nám nejvíce chutnal banánový.
Kostel s MarcoCo byste neměli v žádném případě vynechat, je výprava k sopce Pico de Teide (nazývaná též Mount Teide či Pico del Teide) v národním parku Las Canadas de Teide. Zároveň je to i nejvyšší hora Španělska (3717 m n. m.) i všech ostrovů v Atlantiku a také je to třetí nejvyšší sopka na světě, pokud se měří od úpatní na dně oceánu k vrcholu, má okolo 7 km. Sopka je polospící, občas o sobě nechá vědět, naposledy se pořádně probudila v roce 1798.  Kdo se chce podívat těsně až pod její vrchol, má dvě možnosti. Buď jet lanovkou až do výše 3555 m n.m. či jít pěšky. Lanovkou jste nahoře za necelých 10 min!, ale pozor, jízda se nedoporučuje lidem se srdečními problémy, neboť velice rychle se změní okolní tlak. Pěšky půjdete den a den zpátky. Kdo by chtěl úplně na vrchol kráteru, musí pěšky, ale jen s povolením. To se vydává v kanceláři národního parku v hl. městě Santa Cruz de Tenerife v pracovní dny a je bezplatné. Platí ale jen jeden den.

Boží prstNechcete-li zdolávat sopku, podívejte se po národním parku. Náhorní plošina je tak vysoko, že v údolích spatříte mraky, jako byste letěli letadlem. Pokochejte se a pak se vydejte na malou procházku či větší trek po mnoha různých trasách. Jedete-li zájezdovým autobusem, pravděpodobně vám zastaví na místě zvaném Parador National de las Canadas. Odtud je krásný výhled na sopku i na skalní útvary Los Roques de García. Nejvíce navštěvovaný a také nejfotografovanější útvar je  skála Roque Cinchado, zjednodušeně přeloženo „Boží prst“.
V národním parku je tolik zajímavostí a skalních útvarů, že byste tam museli strávit alespoň 3 dny. A to většina z nás nemá, nejede-li vyloženě za trekem. A tak hurá zpátky k moři. My už víc nestihli, ale tady je ještě pár tipů, které prý také stojí za to.

San Adres – nachází se na sever od hl. města Santa Cruz. Zde byla vybudována nová pláž Playa de las Teresitas i s bezpečnostními vlnolamy proti vysokým vlnám. Na ní byl navezen i žlutý písek z Afriky, jenž nikde jinde na Tenerife není, proto se stala nejhezčí pláží na celém ostrově.  
Candelaria - Na východním pobřeží Tenerife leží městečko Candelaria, jehož hlavní dominantou je bazilika Nuestra Senora de Candelaria, která leží přímo u moře. Uvnitř baziliky se uchovává socha Panny Marie, která je považována za patronku Kanárských ostrovů. Ale je to jen kopie, originál spláchl příliv v 19. století. Na rozlehlém náměstí se nacházejí velké bronzové sochy na podstavcích, které zobrazují devět domorodých náčelníků, kteří vládli ostrovu v době dobytí Španěly na konci 15. století.

TenerifeBajamar – v této klidné vesnici naleznete velké plavecké bazény s mořskou vodou přímo na pobřeží. Při větších vlnách na moři se pak rozbouřená voda vlévá přímo do bazénu a tím ji zároveň obměňuje. Jelikož v blízkém okolí se nacházejí pouze příkrá skaliska je využití veřejných bazénů značné. Vstup je zdarma.

La Orotava – nachází se na severním pobřeží, ve výšce 400 m nad mořem. Patří mezi několik málo měst, které si zanechalo původní atmosféru bez moderní zástavby. Historické centrum města se dostalo pod ochranu památkové péče.

Barranco del Infierno – pekelná propast. Asi tak polovinu dne vám zabere procházka různými vegetačními pásy, které jsou chráněny příkrými skalními stěnami. Konec propasti tvoří strmá skalní stěna, pod níž stéká tenký pramínek vody. Vrátit se musíte stejnou cestou.

Güímar - zde jsou kamenné pyramidky, o které se zajímal Thor Hayerdal a rozvinul teorii o migraci obyvatel mezi Afrikou a Amerikou. Najdete zde i malé muzeum věnované zejména Thorovi Hayerdalovi a jeho teoriím a kopii jeho rákosového plavidla Ra II.

Tohle bylo pár tipů, které dle mého názoru ještě stojí za vidění, resp. to jsme vidět chtěli a nestihli. Tak snad příště!

Hasta la vista Tenerife!



Nice0205 – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
musí tam být nádherněSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dúfam, že sa tam niekedy dostanem
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsané.Víc informací a určitě pravdivých,než od cestovek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nabídky jsou krásné, jen na to mít ...
Obrázek uživatelky
profil
Krásný ostrov, mnohem hezčí než Gran Canaria,výlet na sopku stál za námahu - ranní slunce a výhled na okolní ostrovy. Určitě se jeďte podívat Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles