Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy

27. 06. 2010 | Vaše tipy

Hukvaldy leží v malebném prostředí podhůří Beskyd, na úpatí Palkovických hůrek, v okrese Frýdek Místek. Pro svoji historii, rozlehlou oboru obklopující zříceninu hradu s  překrásnou přírodou jsou Hukvaldy vyhledávaným cílem výletů během celého roku.

Leoš Janáček a Hukvaldy
Leoše Janáčka, českého hudebního skladatele tady upoutala krásná příroda i zřícenina hradu Hukvaldy. V roce 1921 si Leoš Janáček koupil na Hukvaldech domek, který je nyní přístupný jako muzeum. V oboře je socha Lišky Bystroušky, která připomíná život a dílo zdejšího skladatele.

Hukvaldská obora
Krásný zámecký  park, který se může pochlubit vzácnými přírodními skvosty.
Do obory vstoupíte na horním konci náměstí kamennou  bránou s litinovou mříží a výrazným arcibiskupským erbem. Brána je zabudovaná do kamenné ohradní zdi, která v minulosti celou plochu obory obepínala. Dodnes je tato zeď z větší části zachována. Od vstupní brány vede asfaltová silnice až k památníku Lišky Bystroušky, odtud je možno pokračovat buď doleva prudce do svahu na samotný hrad, nebo dále rovně po asfaltové silnici, která návštěvníka provede celou délkou obory. Velkou raritou obory je skupina 7  lesních buků, vyhlášených za památné stromy. Tyto stromy, mají mimořádně mohutně vyvinuté kořeny, které dosahují až 8 metrů. Mohutné exempláře buků vzhledem ke svému dosaženému stáří a vitalitě dosahují vysoké estetické a historické hodnoty. Stáří stromů je odhadováno na 150 let. Dále se tady vyskytují lípy, javory, kaštany, břízy, habry a další vzácné rostliny jako je áron alpský a pryšec chvojka. V oboře můžete obdivovat také stádo pasoucích se daňků.


Hrad Hukvaldy
Hrad Hukvaldy patřil k jednomu z největších moravských hradů, rozkládající se na dlouhém hřebenu výrazného hradního kopce. Byl budován postupně v průběhu pěti staletí, od konce 13. století až do poloviny 18. Století. Jeho hlavní funkcí bylo chránit důležitou obchodní stezku, spojující Olomouc s polským Krakovem.
Od roku 1848 hrad Hukvaldy sloužil už jen jako romantická zřícenina navštěvovaná výletníky. Hrad Hukvaldy byl považován za nedobytnou pevnost. Na Hradě se každoročně konají Rytířské slavnosti, Rej na čarodějnice, Strašidla na Hradě Hukvaldy, festival Janáčkovy Hukvaldy a jiný program pro turisty a návštěvníky Hukvald.


Kaple Svatého Ondřeje
V 17. století byla na hradě vybudována Kaple Svatého Ondřeje, podle které se na Hukvaldech koná každoročně Ondřejská pouť.
Kaple je jedinou budovou, která je od 19. století díky opravám zachována.

Muzeum cínu
Muzeum cínu, které se nachází v podzámčí. Expozice nabízí ke shlédnutí téměř 200 cínových předmětů. Skvostem sbírky je krásně vymodelovaná nádoba ve tvaru mořské příšery s výpustným kohoutem z přelomu 17. -18. Století.

Minipivovar Hukvaldy
Poprvé se pivo začalo vařit na Hukvaldech v roce 1597 a fungovalo do roku 1972. Pivo mělo značku Ondráš a bylo to pivo třináctistupňové.
Jako druhý byl založenn minipivovar v roce 2003, v části Hukvaldy Dolní  Sklenov. Roční produkce Pivovaru Hukvaldy je 30 – 50 hl výborného kvasnicového piva. Výroba navazuje na tradici bývalého Pivovaru.



Dobrůtky z Hukvald

Hukvaldy jsou známé také svými výbornými koláči, tzv. frgály, které jsou vyráběné podle tradičních receptur. Žádané jsou také koláčky, které jsou kropeny máslem a rumem. V pekárně se vyrábí 11 druhů nejrůznějších koláčů.

Když nebudete vědět jak trávit čas se svými ratolestmi, tak určitě navštivte Hukvaldy, které nabízejí nejen historii a umění, ale také překrásnou přírodu v krásném a klidném prostředí Beskyd.

 

Marta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy:

Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy
Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy
Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy
Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy
Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy
Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy
Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy
Tip na výlet pro celou rodinu - Hukvaldy
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dík za inspiraci. Určitě si tam zase uděláme výlet. Známe jenom hrad a oboru.
Obrázek uživatelky
profil
díky za pěkné hodnoceníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
máš to moc hezky napsanýSmajlíkje to bezva tipSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles