Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na Veselý Kopec

28. 07. 2014 | Vaše tipy

Mám ráda výlety se svou rodinou a proto jsem se rozhodla navštívit s nimi skanzen na Veselém Kopci, neboli soubor lidových staveb Vysočina. Byli jsme tam před Vánocemi v době adventu a moc se nám tam líbilo. Na jaře letošního roku jsme si výlet zopakovali a byli nadšení.

Skanzen Veselý Kopec se nachází v Pardubickém kraji nedaleko města Hlinsko. Patří k němu také památky lidového stavitelství ve Svobodných Hamrech (asi 2,5 km) a v Možděnicích (asi 4 km) řemeslné dílny truhlářů, tkalců a také škola.

Při příjezdu ke skanzenu je nutné zaparkovat auto na veliké louce k tomu určené. Parkovné vybírá příjemný usměvavý pán, který i poradí, kam se vydat dále a neztratit se v davu návštěvníků.

Kousek za parkovištěm už jsou vidět malebné chaloupky, které připomínají dobu dávno minulou.

V pokladně je nutné si zakoupit lístky. Nám příjemná paní pokladní nabídla plánek celého areálu a několik pohlednic včetně turistické známky. Neodolali jsme a pohlednice i známku si koupili.

Veselý KopecMěli jsme kliku, že po cestě šla skupinka turistů s průvodcem – přidali jsme se k nim a poslouchali velmi pozorně vyprávění pana průvodce. Počet staveb jsem nepočítala, ale dozvěděli jsme se, že jich je celkem třicet a pocházejí z počátku devatenáctého do poloviny dvacátého století z Hlinecka, Litomyšlska, Vysokomýtska, Poličska a Chrudimska. Do každé chaloupky je možné vkročit, připomenout si, jak žili naši prarodiče, bez elektřiny, podlaha ušlapaná z hlíny, malá okénka. V chaloupkách na Vás dýchne každodenní život, zvyky a skromnost našich předků.

Velice nás zaujala stavba roubeného vodního mlýna, ve kterém je varna povidel a pochází asi z roku 1580. Je poháněný vodním kolem.

Viděli jsme selské bělidlo – masivní roubenou stavbu, která má šindelovou střechu, nejstarší sušárnu ovoce ze Stříteže u Skutče, zvoničku z Jeníkova, Modrý statek (jeho blankytně modrá omítka září mezi ostatními chaloupkami) – uvnitř statku je dvůr, kde jsou k vidění stáje, zemědělská technika, špýchar.

Moc se nám líbily klenuté stropy, které jsou dominantní. Překvapila nás expozice dobového oblečení, nádobí, nábytku, ale hlavně dětského kočárku a rakve pro zemřelého.

Jde jen těžko popsat, co vše se zde nachází – to se musí vidět.

V areálu před chaloupkami se konal jarmark, kde bylo na co koukat. Viděli jsme při práci kováře i paní, která paličkováním vytvářela krásné krajky a stuhy.

Já osobně jsem si toto místo zamilovala a ráda se sem budu vracet. Vřele ho doporučuji všem, kdo se v dnešním shonu rádi na chvíli zastaví a připomenou si dobu dávno minulou.

Na Veselém Kopci probíhají po celý rok různé akce a momentálně se můžete zúčastnit akce Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům.


Adulka60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet na Veselý Kopec:

Výlet na Veselý Kopec
Výlet na Veselý Kopec
Výlet na Veselý Kopec
Výlet na Veselý Kopec
Výlet na Veselý Kopec
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme tam párkrát byli, je to moc hezký skanzen.
Jestli se vám tyhle stavbičky líbí, mohu mj. doporučit Hoslovický mlýn, psala jsem o něm nedávno v článečku Křížem krážem šumavským podhůřím:
http://www.chytrazena.cz/krizem-krazem-sumavskym-podhurim-29728.html
ten na mě udělal fakt dojem (viz popisovaná historie).

Jinak náměty na vaše další výlety, když budete mít zájem, zde:
http://ike.chytrazena.cz/clanky/
Hezké toulání!
Obrázek uživatelky
profil
jj, je to tam krásný a když už tam budete, zastavte se i v nedalekých Nasavrkách, kde je vybudovaná (letos by se snad měla dokončit) keltská vesnička Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jednou jsme tam byli..to už je let..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

Tam to neznám, kdysi jsem jezdila občas do Rožnova p.Radhoštěm a jednou do nějakého skanzenu směrem na Hradec Králové - taky hezký zážitek.I na Krétě nám ukázali jejich skanzen.
Bývá to vždy zajímavé, prohlížet si, jak žili naši předchůdci, ty jejich postele se mi zdají úzké pro jednoho a přitom to byly postele manželské.
Hezké fotky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice