Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zajímavá muzea světa I.

20. 11. 2009 | Vaše tipy
Muzea většinou shromažďují vzácná umělecká díla od mistrů velkých jmen, ukazují průřez historií, předkládají věci vzácných sbírek či odkazují na dědictví minulosti.  Na světě ovšem najdete i mnoho osobitých muzeí, jejichž cesta vzniku vyrostla z nadšení.  Dnes vám představujeme několik míst sbírek se značkou „kuriozity“.

 

Indické muzeum záchodů

Sulabh International Museum of Toilet představuje historický vývoj záchodů a najdete ho v Novém Dillí. Zakladatel Dr. Bindeshwar Pathak (narozen 2. dubna 1943) měl hned několik důvodů k otevření muzea. Mělo by vzdělávat studenty, poskytovat informace z historie v designu,  materiálech a technologiích odborníkům a pomoci zdravotním expertům učit se z minulosti a vyřešit problémy v hygienickém sektoru. Zvláště ženy trpí z nedostupnosti toalet. Dokonce dnes 110 milionů indických domů nemá žádný záchod.

Na návštěvníky čekají desítky toalet různých barev a tvarů, nočníky, bidety a klozety ukazující detailní vývoj v hygieně od 10. až do 21. století. Spatříte luxusní záchody ozdobené květinami, delfíny, navržené v podobě kazety na knihy, či repliku trůnu krále Ludvíka XIII. Ten neměl zábrany si odlehčit i během audince díky toaletě zabudované na královském místě.

 

Dům s rakvemi

Národní muzeum pohřební historie v Houstonu (Texas) se nachází na 415 Barren Springs Drive. Bylo postaveno k poctě nejdůležitějších kulturních rituálů. Jedna místnost je určena pro muzejní exponáty, zbytek budovy slouží k setkávání a pro třídy pohřební školy. K významným exponátům patří samozřejmě pohřební vozy a rakve. Zajímavě vypadá rakev s ventilací, skleněná rakev postavená ze stejně zelenavé barvy jako staré lahve od Coca Coly, nebo rakev pro tři. Tu vyrobili v roce 1930 pro pár v Durango, který se snažil zabít potom, co zemřelo jejich dítě. Neudělali to. Ozdobu sbírky činí kolekce ručně malovaných rakví z Ghany – největší sbírka mimo Afriku. Vystavované pohřební exempláře prý dosud všechny fungují.

 

Další muzea mrtvých a pohřbů

Z muzeí podobného zaměření můžete navštívit například také Pohřební museum ve Vídni. Uvidíte pohřební vozy, uniformy, rakve, urny a fotografie ukazující historii pohřbívání. Dva metry pod zemí najdete muzeum pohřbívacích zvyklostí ve Springfieldu (Illinois). V Paříži (plaza Denfert – Rochereau) navštivte až morbidní katakomby. Začaly vznikat již ve starověku, kdy Římané dolovali kamení. Od roku 1780 sem ukládají lidské ostaky ze zrušených a přeplněných hřbitovů. Do roku 1814 již byly do katakomb umístěny ostatky více než šesti milionů lidí. V současnosti mají několik set kilometrů chodeb v hloubce 20 metrů pod Paříží a asi 2 km jsou zpřístupněny návštěvníkům. Miliony koster a lebek jsou uspořádány do různých obrazců a dobře nasvíceny.


Mangovka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
no tak žádné z těchto muzeí bych vidět nemuselaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tohle již není za body!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles