Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestujeme po Egyptě – Alexandrie a Horní Egypt

18. 06. 2009 | 

Alexandrijská knihovna, římský amfiteátr, Rosetta, Karnak a Luxor, Asuán... Jen zlomek z mnoha zajímavých míst, která můžete na své cestě po památkách starověkého ale i moderního Egypta navštívit v Alexandrii a horním Egyptě. Začtěte se spolu s nám do jednadvaceti zajímavých tipů a nechte se jimi inspirovat při plánování své dovolené.

Alexandrie

1. Navštivte Alexandrijskou knihovnu (Bibliotheca Alexandrina), která byla obnovena z rozvalin a nyní představuje architektonický div digitálního věku – obsahuje 800 milionů knih.

2. Pochutnejte si na grilovaných rybách v některé z mnoha alexandrijských restaurací nabízejících dary moře.

Cestujeme po Egyptě – Alexandrie a Horní Egypt3. Vydejte se na tajemnou cestu do čtyřicet metrů hlubokých katakomb v Kóm Eš-Šuqáfa nedaleko Alexandrie. Tento tříposchoďový komplex z druhého století v sobě skrývá mnoho chodeb vedoucích do více než tří stovek „loculi“ – komůrek.

4. Prozkoumejte Kájtbájovu pevnost v Alexandrii. Pevnost postavil na pobřeží Středozemního moře Kájtbáj, který v Egyptě vládl koncem patnáctého století. Nachází se zde nejstarší alexandrijská mešita.

5. Navštivte římský amfiteátr v Alexandrii. Tento amfiteátr byl postaven ve čtvrtém století a pojme 800 lidí.

6. Projděte se po alexandrijské hrázi. Tuto procházku milují jak turisté, tak místní obyvatelé. Můžete pozorovat rybáře, pochutnat si na zmrzlině nebo nějaké jiné dobrotě, které se tu prodávají, a celé hodiny odtud pozorovat dění.

7. Zajděte si na koncert. V alexandrijské Městské opeře se konají pravidelná představení.

8. Navštivte Rosettu na severním pobřeží západně od Alexandrie. Právě zde francouzský egyptolog Jean François Champollion objevil v roce 1799 Rosettskou desku, díky níž byly poprvé rozluštěny hieroglyfy.

Horní Egypt

9. Prohlédněte si nejúchvatnější egyptský chrámový komplex v Karnaku a Luxoru. Tento rozsáhlý komplex se rozkládá na ploše 100 akrů a vznikal více než 1 300 let. Skládá se z působivě uspořádaných chrámů, pylonů a obelisků svědčících o významu tohoto hlavního města starověkého Egypta.

10. Zajeďte si do Asuánu, nejjižnějšího egyptského turistického střediska a nejslunečnějšího města. Město Asuán bývá pokládáno za posvátné zřídlo řeky Nil. Toto klíčové obchodní centrum se nachází 800 km od Káhiry na hranicích starobylé Núbie.

Cestujeme po Egyptě – Alexandrie a Horní Egypt11. Projeďte se po Násirově jezeře. Toto největší umělé jezero na světě vzniklo při stavbě Velké přehrady, která se táhne více než 500 km na jih od Asuánu a dosahuje hloubky 180 m.

12. Proleťte se nad západním břehem Luxoru. Brzy ráno tu létají balony plněné horkým vzduchem, z nichž se vám otevře úchvatný pohled na starověké město.

13. Prohlédněte si thébskou nekropoli na západním břehu Luxoru. Toto místo posledního odpočinku řady starověkých vládců, jejich rodin a dalších významných osobností patří do seznamu světového dědictví a bývá pokládáno za nejbohatší archeologickou lokalitu světa.

14. Vydejte se po stopách Agathy Christie na plavbu po nejdelší řece světa mezi Asuánem a Luxorem. Na této 6 400 km dlouhé plavbě vás čekají neopakovatelné zážitky, místa, zvuky a nádherná příroda.

15. Odpočiňte si ve svěží botanické zahradě na Kitchenerově ostrově v Asuánu. Na ostrov se dostanete lodí a můžete tu sladkým nicneděláním strávit celé odpoledne.

16. Prohlédněte si chrámy v Abú Simbel. Tento poklad byl objeven v písku v roce 1913 a v šedesátých letech minulého století byl ve spolupráci s organizací UNESCO přestěhován, aby se zabránilo jeho zatopení při výstavbě Velké přehrady.

17. Navštivte Memnónovy kolosy. Návštěvníky na západním břehu Luxoru uvítají dvě 23 metrů vysoké sochy, které měly strážit Amenhotepův pohřební chrám, o němž se říká, že je největší v Egyptě. Tyto sochy se proslavily svým „zpěvem“ – zvuky, které vznikaly v trhlinách kamene, poničeného zemětřesením. Po zrestaurování sochy opět umlkly.

18. Projděte se po Hatšepsutině chrámu. Tato panovnice vystupovala po celou dobu své vlády nikoli jako žena, ale jako faraón. Její impozantní tříposchoďový chrám leží v Thébách, na pozadí tyčící se hory. Ačkoli se její nástupci pokusili chrám zničit, zůstává dodnes velkolepou a výjimečnou kulturní památkou.

19. Zajděte do Núbijského muzea, v němž jsou umístěny núbijské exponáty, které byly zachráněny při budování Násirova jezera. V muzeu se nachází přes 1500 exemplářů, mezi něž patří i šperky nebo sochy.

20. Navštivte palác Amenhotepa III., největší dochovaný obytný palác z dob starověkého Egypta.

21. Navštivte Horův chrám v Edfu mezi Luxorem a Asuánem. Je to druhý největší chrám v Egyptě a patří k těm nejlépe dochovaným.

 

Čtěte také:

Egypt pro zamilované - vydejte se na romantickou cestu

Egyptská kuchyně - Pohled do historie

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a ryb

Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a speciality

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (1. díl)

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (2. díl)

Zdroj: Egypt travel

Foto: Bertrand Gardel  Hemis.fr
Bertrand Rieger  Hemis.fr

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dufam, že sa tam nič nezničí
Obrázek uživatelky
profil
...v této nádherné lokalitě na člověka dýchá rok 331 př. n. l., kdy vládl egyptský panovník Tutanchamon a Ramesse II.
...Afriku,obvzláště Egypt a jeho dějiny miluji...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tajuplná země, škoda jen, že dnešní domorodci nemají s původním Egyptem vůbec nic společného a pouze těží s cestovního ruchu. Ta skutečná tajemství jsou ukryta v hlubinách pyramid.
Obrázek uživatelky
profil
samozřejmě úžasná a velmi navštěvovaná země,jak by ne,těch památek,a to nejsou ještě objeveny všechny,vím to z televize,ráda sleduji cestopisné reportáže!!!
Obrázek uživatelky
profil
úžasný svět,letěla bych tam zase hnedSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles