Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestujeme s dětmi autem i vlakem

13. 06. 2017 | Praktické rady
S létem přibývá výletů a blíží se i radostný čas prázdnin a dovolených! Všichni určitě známe zásady bezpečnosti při cestování nejrůznějšími dopravními prostředky, ale jistě není od věci si je připomenout. Přinášíme zajímavé tipy a zkušenosti maminky Štěpánky Štrougalová, která často cestuje se svými 4 dětmi autem a vlakem.

Mami, zastav!


Cestování autem je pro děti vcelku pohodlné a má tu výhodu, že zvláště při delších jízdách můžete dělat přestávky. Ovšem třeba nutkavý pocit na močení
dospělý člověk ovládne, ale u malých dětí s tím počítat nemůžeme. Taková situace se musí řešit ihned. Stejně tak nepříjemný pocit na zvracení, který u dětí jízda autem často vyvolává, je důvodem k okamžitému zastavení. Při vší smůle se tak stává často za hustéhoprovozu na dálnici… Jak tuhle situaci zvládnout, abychom neohrozili děti, sebe ani okolí?

Než vystoupíte z auta, nezapomeňte zapnout „blikačky“. A pamatujte na zásadu číslo jedna – dítě vždy vystupuje do krajnice vozovky! Nikdy mu nedovolte vystoupit směrem do vozovky. Pokud máte v autě ještě mladší dítě a žádný další dospělý už s vámi nejede, ujistěte se, že děcko ví, že nesmí vystoupit. Anebo raději uzavřete dveře pojistkou.

cestování s dětmiPozor na čtení v autě


K zamyšlení vybízí i její další doporučení. Přestože se všichni snažíme podporovat u dětí lásku k psanému slovu, v autě bychom měli s tištěnými knihami a časopisy zacházet velmi obezřetně. Dětem (ale i dospělým) se totiž při čtení nebo prohlížení obrázků může udělat nevolno. Při jízdě přicházejí do mozku dva druhy vjemů. Očima vnímáme předměty, které jsou zdánlivě v klidu, jenže z centra rovnováhy, které je ve středním uchu, přichází informace o kývavých pohybech. Tím dojde v centrální nervové soustavě k dezorientaci a podráždění autonomního nervstva. To se projeví poklesem krevního tlaku, bledostí, a často zvracením.
A jak je možné, že nereagujeme všichni stejně dramaticky? Tento chaos v mozku probíhá u každého z nás. Jenže každý máme jinak nastavený práh citlivosti pro podráždění autonomního nervového systému, který se nedá vůlí ovládat.
Základní pravidlo pro jízdu autem – a sice průběžné větrání. Během jízdy pusťte dovnitř co nejčastěji čerstvý vzduch, a když bude příležitost, zastavte, a nechte děti proběhnout a protáhnout se. Sami také využijte přestávky k načerpání sil. Dejte si kafíčko, proběhněte se…

Vláčky plné zábavy


Vlaky jsou pro cestování s dětmi poměrně klidným dopravním prostředkem. I při delší jízdě mají malí cestovatelé možnost vstát, protáhnout se nebo se projít uličkou, případně zajít s doprovodem do jídelního vozu a občerstvit se. Nikdy je však nepouštějte samotné.
I když dnešní vlaky mají všelijaká elektronická zajištění, není radno podceňovat nebezpečí úrazu. Koneckonců ve vozech je i spousta tlačítek lákajících děti k vyzkoušení. Ovšem jedno takové „nevinné“ zmáčknutí vás může přijít na spoustu peněz při placení pokuty…
Železniční dopravci se v poslední době předhánějí, jak lidem cestování vlakem zpříjemnit, a totéž platí i o jejich péči o pohodu dětí. V moderních soupravách jsou speciální dětská oddělení vybavená přebalovacím pultem a také hračkami a stavebnicemi, kde si malí pasažéři můžou spolu s ostatními dětmi pohrát, a cesta jim tak mnohem rychleji utíká.
Dobrým nápadem jsou i tzv. Cyklohráčky, speciální vlaky pro děti, které jezdí pouze na několika trasách v Čechách během víkendu a o svátcích. Vláček má tři zelené vagony – jeden plný her, stavebnic, vláčkodráhy a knížek, ve druhém se přepravují cyklisté s koly a ve třetím jsou pro děti přichystané deskové hry, tabule s křídami atd. Z prvního vagonu mohou děti dokonce sledovat strojvedoucího, jak řídí vlak.

Zdroj: Juklík


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !