Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestujte chytře: 4 tipy, díky kterým se vaše dovolená nestane noční můrou

17. 10. 2016 | Praktické rady
Dovolená je pro mnohé z nás čas, kdy se zotavujeme z uplynulého roku a hodíme všechny starosti za hlavu. Platí to i pro podzimní období, když to z nějakého důvodu v létě nevyšlo. Měsíce ji plánujeme, těšíme se na ni, a tak jakékoli nešťastné příhody a události neseme hůře než obvykle. Před dovolenou tedy nenechávejte nic náhodě.

Pojištění

Za předpokladu, že cestujete do zemí mimo Evropskou unii, je cestovní pojištění naprostou samozřejmostí, nad kterou netřeba otálet. Pochyby však mohou nastat, vyrážíte-li do členské země EU. Při pobytu v zahraničí v rámci EU mají občané České republiky nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči, a to po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění. Dle webu Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky se lékařsky nezbytnou zdravotní péčí rozumí péče poskytnutá tak, aby osoba mohla dokončit svůj plánovaný pobyt v zemi a nemusela se vracet domů dříve, než zamýšlela. Péče musí být však poskytnuta ve zdravotnických zařízeních, která jsou napojena na místní zákonný systém pojištění. V praxi to znamená, že na soukromých klinikách si ošetření budete muset zaplatit. Taktéž není zahrnuta spoluúčast, která je v evropských zemích obvyklá, a některé asistenční služby. Doporučuje se tudíž sjednat si cestovní připojištění, které nabízejí i zdravotní pojišťovny za velmi výhodných podmínek.

Cestujte chytře: 4 tipy, díky kterým se vaše dovolená nestane noční můrouUbytování

Ať už si plánujete ubytování zarezervovat sami nebo dáváte přednost cestovním kancelářím, před samotnou rezervací si přečtěte veškeré podmínky a poznámky pod čarou. Často se stává, že na online rezervačních systémech naleznete nevídané slevy, které s sebou nesou několik ALE. Nejčastější fintou jsou slevy ve výši desítek procent, je však nutné ubytování zaplatit dopředu a v případě, že se z nějakého důvodu do daného ubytovacího zařízení nedostavíte, peníze vám vráceny nebudou. Doporučujeme ubytování vyhledat, přečíst si recenze, ověřit ceny a následně do daného hotelu napsat, zda vám rezervaci provedou. Od začátku tak budete s hotelem komunikovat sami, dáte najevo své požadavky a navíc budete pravděpodobně bydlet za lepší cenu, jelikož hotel rád poskytne nějakou slevu, než aby platil cestovním kancelářím nemalé provize. Pokud v zahraničí budete v době narozenin nebo výročí s protějškem, nebojte se o tom ubytovací zařízení informovat. Nezřídka se stává, že na vás tak při příjezdu bude čekat malá pozornost. Navíc, dáte-li vědět dopředu, podstatně se zvyšují vaše šance na pokoj s výhledem, apod. Jen je třeba si o to umět říci.

Cesta

Jedete-li po Evropě, máte vynikající šanci cestovat svým vlastním vozem a ušetřit si tak spoustu starostí s nadměrným zavazadlem. Ujistěte se však, že máte platnou Zelenou kartu a že se vztahuje na danou destinaci. Plánujete-li dát přednost letadlu, zvažte volbu low-costových aerolinek. Jejich letenky jsou sice levné, zato si ale často připlatíte nemalý peníz za zavazadla nebo za výběr sedadel. Letenky si s předstihem. Co se týče jejich platby, většinou je třeba je zaplatit ihned při rezervaci kartou. V takovém případě si nezapomeňte tuto kartu vzít s sebou, jelikož je možné, že budete dotázáni ji při odbavení doložit. Pokud platbu provádíte kartou, která není vaše, a víte, že ji u sebe mít nebude, raději informujte aerolinky dopředu  a optejte, zda se nejedná o problém, a pokud ano, tak jaký bude další postup. Na to si dávejte pozor i při předplatbě ubytování. Kartu, se kterou byla platba provedena, mohou požadovat i zaměstnanci hotelu při registraci.

Znalost místní kultury a obyčejů

Přestože si mnozí myslí, že kulturu v dané zemí znát netřeba, opak je pravdou. Jedná se o základní slušné vychování si místní zvyky a obyčeje alespoň povrchně zjistit dopředu. Před cestou neotálejte s koupí průvodce, díky kterému se dozvíte nejen tipy na turistické atrakce, ale také základní slovní zásobu, informace o měně, dopravě, apod. Pokud jedete do většího města, mějte na paměti, že stejně jako v Praze, i v ostatních metropolích jsou turisté snadnou obětí místních prodejců a taxikářů. Nebojte se na recepci hotelu informovat o jednotlivých sazbách za taxi službu, jak funguje MHD a zda je lepší měnit peníze v bance či ve směnárně.

Zdroj: ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda