Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesty do spřátelených zemí před r.1989

5. 06. 2020 | Vaše příběhy
Za mého mládí či produktivního věku před rokem 1989 odbory pořádaly ze svých fondů i zahraniční zájezdy. Územně byly zúžené jen na země socialistického /nově se asi používá východního/ bloku. Mám na ně docela pěkné vzpomínky, byli jsme rádi, když jsme mohli vytáhnout paty z vlasti a poznat něco nového.

Třeba zájezd na Zakarpatskou Ukrajinu /rok už si nevzpomenu/ byl docela zajímavý. Ze Slovenska, kde jsme nocovali v Michalovcích, jsme bohatě zásobeni trvanlivými salámy, sýry, a dokonce i ovocem přejížděli hranice zrovna  8. března - na MDŽ. V tehdejším SSSR se Mezinárodní den žen slavil mohutně, i obchody byly zavřené. Podezřívali jsme celníky, že si chtěli obohatit sváteční stůl, protože prý kvůli přísné karanténě nám všechny potraviny jednoduše zabavili. Pamatuji, že tehdy v březnu bylo plno sněhu  - vysvětlím: takové to bílé, co je vidět na Ladových pohlednicích  zimy nebo Vánoc - měla jsem na sobě nový slušivý dubeňáček s kožešinovým lemováním, u zapínání na zlacené přezky a s taky lemovanou kapucí /výroba - Jugoslávie/ a že  milí Ukrajinci za mnou chodili a hrozně chtěli kožíšek koupit. Že bych si tam těžko pořídila něco jiného coby svrchní oblečení, je vůbec nezajímalo.

Užhorod s naší prvorepublikovou architekturou ve mně probudil trošku nostalgie, můj dědeček až  sem jezdil jako vlakvedoucí, když nám Podkarpatská Rus patřila.
Slušně se dařily i cesty do Maďarska, prohlídky krásné Budapešti. Praktické nákupy rakouského textilu ze sekáčových hrabacích beden za pár forintů udělaly radost dospívající dceři, měla unikátní halenku, svetřík a tričko, pro nás nedostupné a nevídané,  já jsem zase obohatila domácí výbavu o nerez obracečku anglické výroby, která stále slouží. V NDR jsme měli možnost při návštěvě Drážďan zhlédnout nejen obnovené části nálety zničeného města, ale i nádheru sbírek drahocenných unikátů a krásných obrazů ve Zwingeru, tam jsme si zakoupili reprodukce těch nejznámějších.

Jinak s nákupy to bylo těžší, nesmělo se převážet tehdy žádané dětské oblečení, taky znalosti němčiny měli účastníci zájezdu /promiňte, pane Vieweghu/ dost bídné, případně  žádné. Převezla jsem nějaké modelové vláčky s vagónky pro malého syna.

Třikrát se mně poštěstilo navštívit Sovětský svaz, to mám dojmů na knihu, snad někdy. Nejzdařilejší byl letecký týdenní do Leningradu, výhra v nějaké soutěži v lednu r. 1971. Hodně jsem viděla, bydlení a stravování bez chyby. Z  hotelu na břehu Něvy byl výhled na zakotvený křižník Aurora. Vedle našeho stolu v restauraci, kde se naše československá skupinka stravovala, měli místa  Švédové. Byli hluční, sebevědomí, i menu měli odlišné.  Ale i tak - v zimě mít doma ředkvičkový salát, ryby a delikatesy by byl zázrak, tak jsme byli plně spokojeni s tím, co nám předkládali. Navíc coby bonus jsem zažila i nečekaný tranzit, protože po nastoupení do letadla nazpět do vlasti kvůli počasí, silné námraze, nás převezli na druhý konec Leningradu do zbrusu nového hotelu vybudovaného finskými stavaři, tam jsme asi všichni úplně poprvé uviděli kus západního světa. Po přepychovém noclehu jsme se ocitli zase na letišti a zdárně odletěli domů.

Jestliže se vám můj příspěvek bude líbit, přidám novější zážitky z cest, třeba ze Švýcarska 2005. Teď už mně nezbývá nic jiného, než cestovat ve vzpomínkách.


Prababka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já byla před 89 jen v Maďarsku... ale Petrohrad jsem navštívila asi před 10lety-moc hezké moderní město plné památekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné vzpomínání.V NDR i v Maďarsku jsem též byla dříve jako vy.
Jen SSSR jsem nenavštívila,což mě mrzí.Teď už se tam ze zdravotních důvodů nepodívám.I na krásné zážitky ze Slovenska ráda vzpomínám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles