Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Cesty do spřátelených zemí před r.1989 má pokračování

4. 07. 2020 | Vaše příběhy
Ve svém předchozím pojednání, které už jste si mohli přečíst ZDE, jsem nepsala ještě o zájezdech do dalších zemí. Před „sametem“ to bylo Slovensko, Polsko, cesty k Jadranu i Černému moři, tedy do tehdejší Jugoslávie a Bulharska. Cestovat  soukromě autem k Černému moři bylo zdlouhavé, trasa musela vést pouze přes Rumunsko. 

Na Slovensku jsme se projeli na vorech po horské divoké řece Dunajec. V Polsku jsme se mohli podivovat kráse Vysokých Tater z nového úhlu, navštívili jsme svérázné Zakopané, potom solné doly s muzeem ve Veličce. Nezapomenutelné a tísnivé dojmy vyvolala exkurze do Osvětimi, nacistického vyhlazovacího koncentračního tábora. Všechna přečtená či viděná fakta o této továrně na smrt nikdy nemohou nahradit pocity, když procházíte táborem osobně. Kremační pece, baráky, hromady věcí patřící konkrétním lidem, nejen dospělým, ale i malým dětem ... Je nepochopitelné, že se o hrůzných statistikách z druhé světové války pochybuje.
Krása Krakova, jeho historických staveb, královského hradu Wawel, kde byli korunováni polští králové až z 30. let 18. století nám alespoň malinko zvedla náladu. Ostatně právě historická část města je zahrnuta do světového dědictví UNESCO.

Cesty k Jadranu jsem absolvovala letecky i autobusem, první setkání s mořem, opomenu-li jen krátký pohled na šedé vlny Baltu ve Finském zálivu, bylo, jak už to u suchozemců bývá, ohromující. Ostatně už z letadla bylo vidět, že Jadran je opravdu tak modrý jako na barevné pohlednici.

Do Bulharska k Černému moři jsme cestovali s dvěma dětmi autem. Znamenalo to vézt bytelný stan, plynový vařič, spoustu proviantu.

Náš žigulík neměl klimatizaci, ale byli jsme mladí a veškeré nepohodlí z dlouhého cestování přes Rumunsko překonaly dny u moře. Jednu noc jsme dokonce spali v kukuřičném poli. Když se řidiči zachtělo čerstvé kávy, zastavili jsme v liduprázdné krajině u skupinky stromů, hledali jsme stín. Jenže sotva jsme vystoupili z auta a vytáhli vařič, jako ze země kolem nás vyrostla skupinka hodně snědých výrostků, tak jsme raději kávový dýchánek odložili na neurčito a rychle odjeli.
.

Vzpomínám si, že zatímco osazenstvo našeho stanu v mezinárodním a dobře vybaveném kempu  Kraněvo kousek od Albeny spalo na otevřeném spacáku téměř neoděno, mně byla vždy po půlnoci ukrutná zima, i když jsem ležela v zavřeném spacáku a na sobě všemožné teplé oblečení. 
U nás v Československu se v té době nedalo sehnat ani dětské bavlněné tričko, tak jsme synkovi koupili nejen tričko s potiskem pejska, ale i košilky s dlouhými rukávy.

Protože se mně těch zážitků vynořuje z paměti pořád víc a nemají žádný řád /nemám ani koncept, natož pevnou osnovu!/, tak přestanu. Jsem ráda, že jsem stihla zažít docela dost.


Prababka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já jsem před 1989 rokem nebyla nikde, tak jsem si ráda článek přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Původní název příspěvku byl jiný : Cesta do spřátelených zemí před r. 1989 - dodatek . Asi při uveřejnění v tom tvaru neobstál. Interpunkci nechávám bez komentáře.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles