Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesty za hodinářským uměním – Prim

8. 05. 2019 | Televizní tipy
Tentokrát se dozvíme, jak pomohly jemně mechanické stroje německé válečné výroby ke vzniku prvních československých náramkových hodinek Spartak. V novém dokumentárním cyklu Cesty za hodinářským uměním – Prim cestujeme do hodinářských manufaktur a měst, které prosluly tradiční výrobou mechanických strojků měřících čas. Režie pořadu Cesty za hodinářským uměním – Prim J. Škopková (Premiéra)

Na vzniku československé výroby náramkových hodinek se podepsalo několik zajímavých okamžiků a také náhod. Během druhé světové války majitel Schrollovy přádelny bavlny v Meziměstí v Broumovské kotlině pronajal některé výrobní haly firmě MESSAP. Bavlnu v nich nahradila výroba časových zapalovačů do protiletadlových granátů. A právě stroje, na nichž se zapalovače vyráběly, umožnily později začátky produkce československých hodinek. Po čase bylo Cesty za hodinářským uměním – Primrozhodnuto, že výroba náramkových hodinek se rozjede v nedalekém Novém Městě nad Metují.

V roce 1954 tu vznikly v počtu asi třinácti kusů první prototypy hodinek s názvem Spartak.

Pak přišly na řadu hodinky pro potápěče, sportovce, zdravotníky či s magnetem do auta. Velkou zásluhu na tom měl mladý konstruktér Josef Žid, který kromě prvního strojku byl autorem všech ostatních modelů až do konce 80. let.

Náhodou ho totiž při cestě vlakem do nového zaměstnání zastihlo hlášení nádražního rozhlasu, že by o něj stáli v hodinářském závodu v Novém Městě nad Metují.

Cesty za hodinářským uměním – Prim můžete sledovat 8. 5. 2019 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Cesty za hodinářským uměním – Prim:

Cesty za hodinářským uměním – Prim
Cesty za hodinářským uměním – Prim
Cesty za hodinářským uměním – Prim
Cesty za hodinářským uměním – Prim
Cesty za hodinářským uměním – Prim
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !