Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chcete opravdový adrenalin? Tak zkuste stěhovat muzeum!

23. 03. 2011 | Kultura
S prvními březnovými dny byla zahájena jedna z největších stěhovacích akcí v dějinách českého muzejnictví. Muzeum města Ústí nad Labem prošlo během posledních dvou let kompletní rekonstrukcí a nyní čeká na své exponáty, které tento čas trávily ve skladištích a bunkrech. Návrat kompletní muzejní sbírky si vyžádal složitý logistický systém. Sbírka totiž čítá na dvě stě tisíc jednotlivých položek, přitom do útrob budovy lze využít jen jednoho těsného vjezdu.

„Jsme po celý den přísně sledováni. Vzájemně se hlídáme, aby se nám něco nepřipletlo pod nohy. Nesmíme totiž s ničím upadnout. Je to ve smlouvě,“ vysvětluje s úsměvem mladík z firmy, která přesun vzácných předmětů zajišťuje. „Zvýšená opatrnost je samozřejmostí, ale my velkou část věcí snášíme na stehovani-muzea-usti-nad-labemzádech z pátého patra. To si pak dáváte pozor na každý schod. Pochopil jsem, že stěhování muzea je adrenalinová disciplína“ doplňuje dále.

K uložení exponátů po dobu rozsáhlé rekonstrukce posloužil i vysloužilý protiatomový kryt, jehož celoročně stálá teplota a vlhkost je pro tento účel ideální. V bunkru tak našly dočasné útočiště například nálezy z archeologického výzkumu v centru Ústí nad Labem.

Muzeum města Ústí nad Labem se svým návštěvníkům poprvé otevře 30. června. Do té doby mají jeho zaměstnanci spoustu práce. Budova byla po dobu rekonstrukce zcela vystěhována. „Z původního muzea tu zbyly jen naše vzpomínky. Všechno ostatní jsme odvezli a pečlivě uložili. Nyní přišel čas na vybalování a přípravu na naše návštěvníky. Máme jim co ukázat a těšíme se na to“ chlubí se spokojený ředitel Gustav Krov.

Rekonstrukce muzea byla co do objemu financí největším investičním projektem města, možná za celou jeho existenci. Jeho realizace byla z větší části financována dotací Evropské unie.

Foto: Jiří Preclík

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Chcete opravdový adrenalin? Tak zkuste stěhovat muzeum!:

Chcete opravdový adrenalin? Tak zkuste stěhovat muzeum!
Chcete opravdový adrenalin? Tak zkuste stěhovat muzeum!
Chcete opravdový adrenalin? Tak zkuste stěhovat muzeum!
Chcete opravdový adrenalin? Tak zkuste stěhovat muzeum!
Chcete opravdový adrenalin? Tak zkuste stěhovat muzeum!
Chcete opravdový adrenalin? Tak zkuste stěhovat muzeum!
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také se stěhujeme a je to docela fuška
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles