Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chladné měsíce v tělocvičně? Palte kalorie podle svého temperamentu!

24. 01. 2018 | Fitness
Na zimu mnoho příležitostných sportovců odkládá běžecké tenisky do kouta s tím, že je znovu vytáhne až na jaře. Ani v zimě ale nemusíte na sport zanevřít. A že vás nebaví fitko? Vybírejte zimní sport podle svého temperamentu a udržte si dokonalou linii přes celou zimu.

Při výběru sportovní aktivity často podléháme tomu, co je módní a nové, a zapomínáme na to, jací ve skutečnosti jsme a co nás vlastně baví. To je jeden z hlavních důvodů, proč také s „neoblíbeným“ pohybem brzy přestáváme a začínáme se vymlouvat. Přitom stačí zohlednit svůj temperament.

Základ ve starořecké medicíně


Základním stavebním kamenem moderní medicíny je starořecké učení, z něhož vychází kromě jiného také soubor 53 spisů přičítaných nejslavnějšímu lékaři starověku, Hippokratu z Kósu, v němž najdete také známou přísahu lékařů. Právě v dochovaných spisech je možné se dočíst o Hippokratově dietetice, tzv. nauce o zdravém životním stylu. Hippokrates si všiml, že lidé reagují ve stejných situacích různě, že se liší jejich prožívání a že má každý své charakteristické rysy. A právě díky takovému pozorování pak mohl pojmenovat čtyři temperamenty – flegmatik, cholerik, sangvinik a melancholik, které určují dynamiku celého prožívání a chování, a to i v oblasti hubnutí a zdravého životního stylu. Temperament má vliv na to, jaký druh cvičení nebo stravy bude pro vás nejúčinnější. Tím, že si vyberete správně, zabráníte při dietě či celkové změně životního stylu možnému selhání.
 

cvičení podle temperamentuFlegmatik – Ideální sport: Kruhový trénink


Vlastnosti: pasivní, pečlivý, přemýšlivý, mírumilovný, ovládající se, spolehlivý, vyrovnaný, klidný

Změny jsou pro flegmatika velmi složité. Už jen vrhnout se do pravidelného cvičení je pro něj velká výzva, kterou velmi dlouho zvažuje. Flegmatik je ale zároveň rozený vytrvalec. Vyrovnanost a klid ho nakonec většinou dovedou k individuálním sportům jako je kruhový trénink, Power Plate, posilování, apod. Při kruhovém tréninku pod taktovkou odborníka není překážkou věk, ani váha nebo zdravotní stav. Trenérka na základě zdravotního stavu vytvoří jedinečný tréninkový plán, který zohlední zdravotní problémy a omezení, což je pro flegmatika doslova ráj na zemi. Pokud máme za cíl zhubnout a zároveň zformovat postavu, je nejvhodnější variantou kruhový trénink. Spočívá ve střídání aerobních a anaerobních aktivit vždy v krátkém časovém intervalu. Čas na intenzivní provádění každého cviku je nejlépe 45 vteřin, následovat by měla 15vteřinová pauza na přípravu další série cviků. Celková doba cvičení by měla být nejméně 30 minut, aby tělo začalo spotřebovávat tuk a dalo impuls k budování svalů.

Jídlo pro flegmatika:
tento temperament může být citově závislý na některých druzích potravin. Strava by proto měla být pestrá, barevná, vzrušující, vizuálně příjemná a různorodá s prostorem pro oblíbené potraviny. Týdenní stravování flegmatika by mělo být postaveno na oblíbených jídlech. Měl by mít i možnost zkoušet a hledat nové favority mezi  zdravými a technologicky neupravenými potravinami.


Cholerik – Ideální sport: Bojové sporty/Kondiční tréninky


Vlastnosti: urážlivý, neklidný, agresivní, vzrušivý, tvárný, impulzivní, optimistický, aktivní

Cholerik je člověk velmi aktivní, často tak ani nemívá problémy s nadváhou. Když už ale začne přibírat, jde to rychle, a to proto, že mnohdy jedí špatné potraviny. Do hubnutí se pouští rychle a neočekávaně. Výsledky ale většinou nejsou dlouhodobé, protože cholerik se při první překážce většinou naštve a vrací se ke svému „rychlému pohodlí“. Kromě bojových sportů, ve kterých cholerik svůj temperament vybije, je pro něj ideální také kondiční trénink, díky kterému se bude moci držet jasně daného plánu a uvidí výsledky. Vhodné jsou sporty ve vysokém pásmu tepové frekvence až s dosahováním maximálních hodnot – v anaerobním pásmu. Je to zkrátka výkon na maximum, nutně prokládaný pauzami na vydýchání. Jako příklad můžeme uvést HIIT trénink, tabatu, fit box či tae-bo, posilování s adekvátní zátěží a podobně. Při těchto sportech se nespaluje tuk v průběhu lekce, ale jejich obrovský benefit je zvýšení bazálního metabolismu v rámci regenerace jeden až dva dny poté.

Jídlo pro cholerika:
Stravu vnímá jako nástroj jak k přežití. Cholerici by se měli vyhýbat stimulantům jako je kofein nebo některé druhy bylinek. Je lepší je nahradit těmi, které jim přinesou užitek. Mezi ně patří např.  sezónní ovoce, zelenina, teplé a husté polévky s kořenovou zeleninou, mořské plody, luštěniny, ryby a maso.


Sangvinik – Ideální sport: TRX/Zumba/H.E.A.T.


Vlastnosti: vůdčí, bezstarostný, živý, pohodový, citlivý, hovorný, otevřený, společenský

Optimistický a stále usměvavý sangvinik odmítá jít s proudem a často sleduje svůj vlastní rytmus. Právě proto jim nebudou vyhovovat přísné dietní plány. Naopak často a rádi využívají různé hubnoucí a sportovní aplikace, díky kterým se mohou hlídat podle svého tempa. Povaha takového člověka nutí být v pohybu, a ještě se přitom bavit. Sangvinik má rád společnost, a navíc je tak trochu soutěživý, proto ho na podzim můžete najít na hromadných studiových hodinách různých druhů cvičení např. zumby nebo H.E.A.T.u.

Jídlo pro sangvinika:
Sangvinik by si měl nejlépe každý den dopřávat potraviny jako je třeba mangold, petržel, máta, koriandr, pažitka, hlávkový salát a další zelenou zeleninu. „Nejlepší jsou pro něj potraviny sezónní, které si může utrhnout přímo ze zahrady a sníst,“ říká nutriční specialistka.


Melancholik – Ideální sport: Jóga


Vlastnosti: tichý, nespolečenský, rezervovaný, pesimistický, střízlivý, rigidní, úzkostlivý, náladový

Právě úzkostlivost a rezervovanost způsobuje, že melancholik potřebuje jasný a strukturovaný plán. Ocení tak jasně daný hubnoucí plán, a to včetně jídel stanovených na každý den. Ideální pro melancholika je seznam aktivit a ingrediencí na každý den, které si při splnění může odškrtávat jako splněné. Melancholik je hloubavý a tichý a nejvíce mu vyhovuje samota. Líbí se mu proto body&mind sporty jako je jóga, tai-či, pilates nebo také běh či chůze. Cílem jógy je hledat a rozvíjet ty přirozené a příjemné pocity. Pokud si však chceme vychutnat cvičení delší, či i v náročnějších pozicích, nemusíme se bát toho, že se přetáhneme. Platí to ale, pokud budeme stále pozorně sledovat, že v každém okamžiku cvičíme pro radost, nikoli pro dosažení efektní pozice.

Jídlo pro melancholika: Melancholici jsou citliví na kořeněná jídla a sladkosti. Právě sladkosti způsobují přibývání na váze a neefektivní fungování metabolismu a spalování. Zároveň je právě tady důležité dodržovat správný pitný režim, protože dehydratace může způsobit zpomalení trávení nebo zácpu. Vhodná je tedy strava obsahující ovesné vločky, hnědou rýži, zeleninu a další potraviny s velkým obsahem vlákniny. Z jídelníčku by měly zmizet polotovary a zaměřit se spíše na vařenou a teplou stravu. Nejvhodnějšími potravinami při hubnutí jsou sýry i kozí nebo ovčí, vejce, mořské plody, drůbež, maso, luštěniny, ořechy a semínka a zelenina.


Zdroj: Contours, Svět zdraví


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles