Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chorvatsko

18. 04. 2017 | Evropa

Chorvatsko si většina Čechů spojí s levnou dovolenou podřadné kvality pořádanou cestovkou a přeplněnými plážemi. To není pravda - záleží na lokalitě a nesmíte to nechat na cestovce. Chtěla bych tady napsat pár tipů, něco o dané lokalitě, kde jsem byla minulý rok a jakým způsobem jezdím na dovolenou já. Je to můj první pokus o článek, buďte prosím shovívaví.


Lokalita

Po zkušenosti z předchozího roku, kdy jsme jeli s přáteli autem do Pakoštane a docela jsme se nudili, jsme se rozhodli zajet do nějaké zajímavější destinace. O místě naší dovolené rozhodla náhoda - článek o ostrově Hvar, který jsem si přečetla po cestě ze školení a následné prozkoumání Google maps.

Ubytování

Jelikož z předchozí dovolené vím, že nejlevnější ubytování je přímo přes majitele, zadali jsme si do vyhledávače „apartmány Hvar“ a přes jedny chorvatské stránky jsme napsali e-mail majiteli z města Jelsa. Úplnou náhodou se totiž uvolnil dvoupokojový apartmán pro čtyři lidi zrovna v našem termínu. Pro představu: terasa byla větší než náš obývák, vstup na ni z každého pokoje a výhled na moře. Cena? Jen 12 EUR os./noc. Pro srovnání jsem se teď dívala na stránky cestovních kanceláří a pod 16 EUR os./noc to nejde, pokud chcete slušnou lokalitu a první či druhý týden v září.

ChorvatskoCesta

Zvolili jsme si opět cestu autem, tentokrát s manželovými rodiči, kteří jsou velmi sportovně založení a umí naštěstí velmi dobře řídit. Cesta probíhala klasicky přes Rakousko, Slovinsko a skoro celé Chorvatsko. Z Drveniku jsme se svezli i s autem trajektem do Sučuraje a odtamtud jsme přes ostrov dojeli do Jelsy, kde na nás na smluveném místě čekali majitelé apartmánu. Cesta do Jelsy trvá cca 13,5 hodin, pokud jedete podle předpisů. Počítejte taky s trajektem, na který je nejlepší dojet s předstihem, protože se na něj taky nemusíte při pátku večer či sobotě ráno dostat.

Něco o Hvaru

Hvar je v jadranském souostroví čtvrtým největším ostrovem. Celý ostrov protíná horský hřeben, jehož nejvyšším vrcholem je Sveti Nikola (Svatý Mikuláš) s výškou 628 m n. m.

Od Sučuraj po Hvar (největší město ostrova Hvar) vede silnice, která je místy dost úzká a místní si moc se svodidly hlavu nelámali, což je zajímavé hlavně v noci na serpentinách. Pokud se rádi sluníte, tak ostrov Hvar se vyznačuje největším počtem hodin slunečního svitu na celém východním Jadranu - 2718 hodin ročně a mírným podnebím. Ostrov Hvar je známý svými levandulovými poli, rozmarýnem a olivovníky. Je možné potkat ještě dobroty jako fíky, hroznové víno, mandle, granátová jablíčka, svatojánský chléb a plody opuncií. Zmíněné dobroty rostou dost často i zdivočele u cesty, což se vyplatí při výletech na kole.

Historie ostrova Hvar se podle nejstarších jeskynních nálezů začala psát už 5000-6000 př. n. l.  Hvar obývali dokonce Řekové, kteří založili dvě kolonie – dnešní Stari Grad a Hvar. Dochovaly se zachovaly části zdiva, keramika, nápisy apod. Ostrov dobyli i Římané, vládli tady i pirátští Neretvané a nejdéle Benátčané. Plus nesmíme opomenout četné nájezdy Turků.

Co jsme všechno prozkoumali

Na Hvaru je hodně cyklostezek, takže se z Jelsy dá pohodlně dojet např. do Stari Gradu, který je historicky nejvýznamnější město ostrova. Já jsem bohužel nemohla jezdit, takže to nemůžu rozepsat.

Dále doporučuji navštívit nejvýchodnější obci Sveta Nedelja, která je proslulá svým rubínově červeným vínem plavac z vinné révy plavac mali. Nesmíte každopádně opomenout výstup na Sveti Nikola, pod jehož vrcholem jsou jeskyně. (Jinak doporučuji na výstup pevnou obuv, sandály totiž nebyly nejlepší nápad.) Do osady Sveta Nedelja se dostanete úzkým tunelem, který je jedinou přístupovou cestou a jehož průjezd není pro klaustrofobiky.

Určitě nevynechejte Malo Grablje. Jedná se o obec, která byla v 50. letech min. století opuštěná dnešními obyvateli letoviska Milna. V opuštěné obci je pěkný opravený kostelík a fungující konoba Stori Komin, kde můžete zkusit jehněčí. Pokochat se můžete výhledem přes údolí na moře a hlavně původní zachovalou architekturou opuštěné obce. Dostat se tam můžete na kole po trase Hvar - Brusje - Velo Grablje - Malo Grablje - Milna – Hvar. Cyklostezka je celkem dlouhá 24 km, převýšení činí 405 m, uváděná doba jízdy je 2 hodiny, ale počítejte raději déle. Pokud nechcete šlapat na kole, tak když od Hvaru pojedete směr Milna a za ní odbočíte podle ukazatele na Malo Grablje.

Ve městě Hvar doporučuji navštívit pevnost Španjol, která je dominantou města a je z ní krásný výhled na město a soustavu ostrovů Pakleni otoci, která chrání zátoku. Jinak je to největší město ostrova a jsou v něm krásné uličky lemované původními kamennými domy, takže kulturně historických památek tady bude hodně.

Město Jelsa, kde jsme byli ubytovaní, se nachází na okraji nejúrodnější části ostrova. Ve městě se nachází kostel Sveti Fabijan i Sebastijan ze 16. století v barokní úpravě. Z města vede cyklostezka a jinak město jako takové mi připadá skoro stejné jako ostatní menší ostrovní města. Dá se tady každopádně dobře najíst, dá se sehnat dobré víno i za 15 HKR/litr a čerstvé ryby za 55 HRK/kg, pokud si přivstanete. Nakupovat se dá v místních supermarketech a město má i polikliniku, kdybyste náhodou šlápli na mořského ježka.

Výdaje
Na cestu doporučuji nějaká ta eura na dálniční známky. Rakouská dálniční známka v letos stojí 8,7 EUR a je na 10 dní, což na dovolenou vystačí. Slovinská dálniční známka stojí 15 EUR na 7 dní, což je čistě vypočítavost Slovinska, protože kvalita cest tomu neodpovídá a na jednu dovolenou spotřebujete známky dvě. Dále doporučuji vyměnit dostatek HRK (Kuna) na mýta a trajekt. Ceny cesty trajektem se každoročně vyhlašují. Letos ještě nebyly vyhlášeny. Dále v menších městech nemusí být směnárna a pokud je, tak má šílený směnný kurz. - navíc potřebujete peníze na trajekt.

Danča163 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Chorvatsko:

Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
Chorvatsko
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. SmajlíkLetos se do Chorvatska chystáme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles