Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chránit svůj zrak je důležité v každém věku

27. 05. 2020 | Péče o tělo
Dokázali byste si představit, že přijdete o zrak? Člověk vnímá očima většinu vjemů, to je dostatečný důvod pro to, aby si je co možná nejvíce chránil a nezatěžoval je více, než je nutné. Zhruba čtyřicet procent českých dětí trpí oční vadou a je jim tak souzeno nosit brýle. Po čtyřicátém roce věku se zrak výrazně zhoršuje a většina populace zaznamenává nějakou oční vadu. Zdraví očí jde ruku v ruce se zdravým životním stylem, proto za správným fungováním zraku nestojí jen strava, ale i pobyt na čistém vzduchu nebo vymezení doby strávené na telefonech, či sledováním televize.

Zrak je jedním z pěti základních smyslů živočichů. Pokud oči dobře fungují, umožňují přijímat až devadesát procent informací z okolí. Vnímají světlo, barvy a tvary. Funkce zdravého oka se vyvíjí až do 8. roku života dítěte, a je proto na rodičích, aby pečlivě pozorovali děti, a tak mohli včas přispět k odhalení nebezpečí skrytých očních vad. Pokud jsou ale čípky a tyčinky v čočce nějak poškozeny, dochází k různým očním vadám. Tomu se však dá předcházet již od útlého věku, a to prevencí, a především vyhýbání se možným prostředkům, které je způsobují, jako je například přímé sluneční záření či časté koukaní do tabletů a mobilů.

matka a dítěDopřát očím odpočinek

Nejvíce ohroženy jsou děti v předškolním věku a při nástupu do první třídy, kdy se najednou učí číst i psát a jejich zrak je tak namáhán několikanásobně více, než byl doposud. Očním vadám se však dá alespoň trochu zabránit. Například v případě krátkozrakosti, kterou celosvětově trpí čím dál tím více lidí, a to omezením sledování chytrých telefonů a obrazovek. Škodlivé modré světlo se však nachází i v led žárovkách, a proto je dobré dělat si pravidelné přestávky a alespoň občas se jít během práce vydýchat na balkon či podívat z okna.

Pro oči je obecně dobré, když se střídá čas strávený koukáním nablízko a do dálky. Doporučuje se tedy využívat metodu 20-6-20, tedy po každých dvaceti minutách strávených koukáním nablízko se alespoň na dvacet vteřin dívat na věc vzdálenou šest metrů. Tím se očím uleví a odpočinou si.

Zázračné karotenoidy

Nedostatek vitaminu A je jednou z hlavních příčin slepoty na světě. Tento vitamin je nezbytný pro udržení zdravých fotoreceptorů, což jsou buňky citlivé na světlo. S jeho nedostatkem může dojít k syndromu suchého oka, ale i vážnějším očním nemocem. Vitamin A se nachází v potravinách živočišného původu, jako jsou játra, vejce nebo mléčné výrobky. Získávat se však dá i z rostlinných látek – tzv. karotenoidů, které mají silný antioxidační účinek. Nejúčinnější je beta-karoten, jenž se nachází třeba ve špenátu nebo mrkvi.

S přibývajícím věkem u člověka klesá hladina luteinu a zeaxanthinu. Jedná se o karotenoidy neboli makulární pigmenty shlukující se v makule (žluté skvrně), která je důležitou součástí sítnice lidského oka. Ty chrání oči před škodlivým modrým světlem, které vyzařují třeba mobily, monitory, ale i led žárovky. Lutein a zeaxanthin je nejvíce obsažen v listové zelenině, jako je zelí, kapusta, hlávkový salát nebo špenát a také v dalších rostlinách a ovoci.

Prevence již od dětství

Oční vady postihují velkou část světové populace. Po čtyřicítce se zrak začíná zhoršovat a může se začít objevovat vetchozrakost, a to až u devadesáti procent lidí. Po šedesátce pak může přijít i šedý zákal. Proto je nutné se prevenci věnovat již v útlém věku, vyvarovat se podnětům, které oči mohou kazit a dbát na to, že zrak máme jen jeden a můžeme o něj velice snadno přijít. S očními vadami v dětství se dá totiž snáz pracovat než například s rozvinutou tupozrakostí v dospělosti. Pokud se vada podchytí již mezi třetím a pátým rokem života, naděje na uzdravení je vysoká.

Rodiče jsou pro děti tím největším vzorem, a tak mohou rozhodovat o tom, jak dlouho svým ratolestem dovolí koukat na televizi, hrát počítačové hry nebo trávit čas na chytrých telefonech, než je „zdravé“. Koukáním do monitorů se zvyšují nároky kladené na zrak a modré světlo v nich obsažené může oči až nenávratně poškozovat. Omezit tento čas je proto dobré jak v dětském věku, kdy se oči ještě vyvíjejí, tak i v tom dospělém, kdy už zrak naopak slábne. Je proto výhodné pro obě strany nastavit jasná pravidla.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !