Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chraňme děti před zubním kazem, vyzývají odborníci

18. 12. 2014 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

chraňte děti před zubním kazem










Zubní kaz je nejrozšířenějším onemocněním na světě - nejvíce ohroženou skupinou jsou právě děti a mládež. Výzkumy ukázaly, že téměř 60 % pětiletých dětí v České republice má zuby s kazem či plombou a u adolescentů ve věku 15 let je to více než 86 %. Na zlepšení tohoto stavu začala od letošního léta pracovat nově vzniklá iniciativa zubních lékařů - Aliance pro budoucnost bez zubních kazů.


chraňte děti před zubním kazem
„U třetiny českých předškolních dětí odpovídá postižení zubním kazem situaci, jaká zde byla před 60 lety. Celá jedna třetina dvanáctiletých dětí má ve stálém chrupu pět a více kazů, což je alarmující,“ vysvětluje doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc. Právě ona zastupuje Českou republiku v  Alianci pro budoucnost bez zubních kazů (ACFF). Iniciativa, která sdružuje celosvětově odborníky z oblasti zubního lékařství, chce změnit přístup populace k péči o chrup. Její cíle jsou ambiciózní - všechny děti narozené po roce 2026 měly celý svůj život prožít bez větších zubních kazů, které by se musely ošetřit plombou.

chraňte děti před zubním kazemK dosažení cílů Aliance vede konkrétní plán: vypracování a zavedení efektivních programů prevence a kontroly onemocnění. „Je třeba si uvědomit, že zubnímu kazu můžeme účinně předcházet a v časném stádiu lze tento proces dokonce zastavit. Z toho vyplývá, že vzniku zubního kazu v budoucnu můžeme předcházet již dnes. Edukace veřejnosti, zejména dětí a mládeže prostřednictvím preventivních programů, hraje v tomto směru nezastupitelnou roli. Tím, že budeme informovat, zvyšovat povědomí o zubním kazu a motivovat veřejnost ke zdravějším stravovacím návykům a lepší ústní hygieně, můžeme významně snížit jeho výskyt,“ dodává doc. Koberová Ivančaková.

Zubní kaz způsobuje nejen bolest, ale také problémy s příjmem potravy a v krajním případě i ztrátu zubu. Poslední výzkumy také ukazují, že infekce v ústech může způsobovat závažné zdravotní problémy. Abychom těmto problémům dokázali zabránit, je mimořádně důležité začít s osvětou u nejmladších a učit včas děti i teenagery, jak o dutinu ústní správně pečovat. Více informací zde.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík