Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chraňte své boty před vlivem sychravého počasí

19. 01. 2016 | Trendy
V období čvachtajících, kaluží, všudypřítomného vlhka, lezavých mrazů a poletujícího sněhu se snažíte udržet své nohy v teple. Avšak právě obuv, která naše nohy chrání, potřebuje důslednou péči, abychom si v ní mohli nadále vesele vykračovat a také aby si udržela svůj vzhled.

Jako nové

Kožené, semišové ani textilní boty nejsou odolné proti vodě a vlhkosti. Často opakovaná rada o nutnosti impregnace stále platí, větru a dešti sice neporučíte, ale můžete poněkud omezit jejich působení na vaše boty. Ať už s nástupem chladnější fronty obouváte kozačky, které od loňské zimy ležely kdesi v krabici, nebo nové střevíce vytažené přímo z regálu, před prvním vykročením ze dveří je rozhodně naimpregnujte.

Vyberte si impregnační přípravek, který je určen přesně na materiál vašich bot, ideálně sáhněte po takové verzi, která o jeho povrch zároveň i pečuje. Ochranné prostředky ve spreji nabízí nejjednodušší způsob aplikace. Boty nastříkejte zhruba ze vzdálenosti 20 cm, nechte uschnout a poté nanesení zopakujte. Dvě vrstvy by měly stačit, pokud se však přípravek stále vsakuje a nestéká, třetí vrstvou nic nezkazíte. Nemá smysl na přípravcích šetřit, stačí si uvědomit, že dobře ošetřená obuv nejen lépe vypadá a déle vydrží, také je odolnější nejen vůči vodě, ale i proti špíně a soli. Nesmíte totiž zapomínat na účinky agresivních posypových materiálů, které v zimě sice zlikvidují sníh na ulici, ale rovněž narušují strukturu materiálu obuvi, tvoří skvrny nebo způsobují nabobtnání. I z naimpregnované obuvi sůl po návratu domů raději hned otřete.

chraňte své botyCestou necestou

Ačkoli svou obuv pravidelně ošetřujete, zejména v deštivém počasí byste ji měli často střídat a nenosit každý den tentýž model. Vlhké nebo dokonce mokré střevíce je potřeba nechat pořádně vyschnout a vyvětrat s vyjmutou vkládací stélkou. Obuv nikdy nesušte násilím ani v bezprostřední blízkosti tepelných zdrojů, jinak materiál přesušíte a ten může popraskat. Nechte je uschnout volně, pomáhá i známý trik, kdy je vycpete novinami, které do sebe vodu rychle nasáknou, ale bota si zachová svůj tvar.

Jestliže si natáhnete nedosušené, ještě vlhké polobotky a vyrazíte ven, koledujete si nejen o rýmu, ale také je zbytečně opotřebováváte, když tímto způsobem nadměrně namáháte stélky i podšívky.

Boty by si zkrátka měly po celodenním chození zhruba 12 hodin „odpočinout“. Vždyť i po krátké procházce na sluníčku dochází ke zvlhnutí vnitřku obuvi vlivem potu. Možná si myslíte, že se vám nohy nepotí, ale pokud máte celý den obuté kozačky, pak už si o nezpocených končetinách žádné iluze nedělejte. Zápachu lze předejít antibakteriálním osvěžovačem do bot, který je k dostání ve formě sprejů nebo speciálních vložek do bot. Ať už jej však používáte nebo ne, boty vždy po návratu domů pěkně vyvětrejte.

Zdroj, foto: CCC boty


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !