Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chřest, přírodní elixír mládí

10. 05. 2008 | Krása
Chřest do vázy nebo na talíř? Latinský název asparagus officinalis k takové otázce možná svádí, český název této rostliny na ni však dává jasnou odpověď: na talíř! Chřest obecný oceňují labužníci natolik, že mu odedávna přezdívají král zeleniny. A navíc, chřest má úžasné léčivé i regenerační účinky, známé již před mnoha tisíci lety.

Znáte chřest i vy?


Koktejl vitaminů a minerálů
Chřest je díky svému složení zdravá zelenina, která pomáhá udržet tělo v dobré formě  a přináší mu vitalitu. Chřest obsahuje velké množství vody (v jedné stogramové porci je jí 93 g), bílkoviny  (2,4 g) a vlákninu (2 g), ale málo sacharidů (1,3 g) a tuků (0,2 g). Jíst se tedy může do sytosti, 100 g chřestu má navíc jen 22 kcal (94 kJ). Do pestré palety prospěšných látek v chřestu patří zejména vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové (100 g chřestu jí dodá tělu 37 % doporučené denní dávky), vitamin C, betakaroten a minerální látky (například draslík, zinek, vápník, fosfor, hořčík, železo).

Chřest, přírodní elixír mládíChřest je velmi vhodnou zeleninou pro rozšíření našich stravovacích zvyků. Zdravá strava je totiž především pestrá a vyvážená strava, bohatá na ovoce a zeleninu. Právě na zeleninu, ale nejen na ni, je náš jídelníček poměrně chudý a jednostranný. Například zeleninové saláty obvykle připravujeme z paprik, rajčat a okurek a tím to končí. Podobně jsou na tom i naše teplé zeleninové přílohy. Chřest přitom můžeme konzumovat v salátech, jako přílohu a také jako lehký samostatný pokrm nebo polévku. Protože energetická hodnota chřestu je velice nízká, chřest je ideální volbou hlavně pro večeři, která je pak lehká, zasytí a lidem s nějakým tím kilogramem navíc zároveň přinese i psychickou pohodu.

Nízkou energetickou hodnotu má chřest zásluhou vysokého obsahu vody (a tedy nízkého obsahu tuků). Díky velkému množství vody je konzumace chřestu výhodná ještě z dalšího důvodu. Lidé, kteří mají z jakýchkoli příčin problémy dodržovat pitný režim, by měli zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na vodu. Mezi ně patří zejména okurky, vodní meloun a pak také chřest. Budeme-li dodávat svému tělu dostatek tekutin, a to po celý náš život, nebudeme předčasně stárnout – voda nám pomůže odplavit z těla škodliviny, udržet si pružnou, hladkou a zářivou pleť, zůstat v dobré fyzické i psychické kondici.

Poměrně důležitou roli může hrát konzumace chřestu také díky obsaženému draslíku. Obecně totiž přijímáme celkem hodně sodíku, hlavně v podobě soli, a v důsledku toho má značná část naší populace problémy se zvýšeným krevním tlakem. Draslík pomáhá tělu sodík vyplavit, a tím působí preventivně proti zvyšování  krevního tlaku.  Pozor na konzumaci většího množství chřestu, resp. větší příjem draslíku, by si proto měli dát lidé užívající léky, které hladinu draslíku ovlivňují.


Čtěte také článek v naší Škole vaření:  Chřest v kuchyni



Autorka: Tamara Starnovská
vrchní nutriční terapeutka
Oddělení klinické výživy a Centrum výživy FTNsP, Praha



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
miluju ho a ke kotletce-zapečený se sýrem.mňamSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je skvělý...občas ho dělavám zapečený se šunkou a sýrem....mě chutná....ne každý mu přijde na chuť. Mám ho ráda jak čersvý tak konzervovaný.....
Obrázek uživatelky
profil
je skvělej škoda že tak málo známejSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles