Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chřestem proti stárnutí

13. 05. 2011 | Zahrádka
Chřest patří k nejjemnějším  lahůdkovým  zeleninám. Obsahuje hodně vitamínu E, který zabraňuje předčasnému stárnutí.  Pěstuje se ve dvaceti odrůdách, nejběžnější je zelená, bílá  a fialová. Zelený chřest má výraznější chuť a nemusíme ho loupat na rozdíl od jiných druhů.

Odkrajujeme pouze spodní dřevnatou část. Když jemně nařízneme konec výhonku, měla by vytékat bílá tekutina, podle toho poznáme, že je chřest čerstvý. Nejkvalitnější je část od špičky hlavičky. Patří mezi dietní zeleninu, která je vhodná při redukční dietě.


Pěstování chřestu

Můžete ho pěstovat také na zahrádce, pěstování je náročnější. Chřest patří mezi vytrvalé rostliny, jehož výhonky sklízíme až třetí rok od výsadby. Má rád teplá a slunná místa. Výsev provádíme na jaře z malých černých semínek, která můžeme předem namáčet v teplé vodě. Osivo klíčí pomaleji. Po vyklíčení rostlinky ihned jednotíme a přesazujeme na záhon. Sazenice chřestu celé dva roky jenom ošetřujeme, okopáváme a přihnojujeme. Přílišná zálivka mu škodí. První výhonky sklízíme až třetím rokem od výsadby na jaře od dubna až do poloviny června. Při dobrém ošetřování jsou keříčky pěkně husté a vysoké asi 1,5 m. Na jednom místě ho můžete pěstovat i 15 let. Když necháte výhonky po sklizni vyrůst a rozvinout, vypadá chřest stejně jako asparágus. U nás se pěstuje na jižní Moravě.

Chřest a naše zdraví

Léčivé účinky chřestu byly známy už v minulosti. Má velice vysokou výživnou hodnotu a přitom málo kalorií, proto se dobře hodí při redukčních dietách. Obsahuje velké množství vitamínu E, a C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou. Ze stopových prvků je to především draslík, zinek, železo a jód.
Má příznivý vliv na naše zažívání. Pomáhá pročišťovat organismus při jarních očistných kůrách. Patří mezi elixír mládí, zabraňuje předčasnému stárnutí buněk. Působí dobře na cévy, krvetvorbu, nervový systém  a spánek.
Pomáhá také lépe se soustředit. Prospívá kůži, jeho účinky ocení lidé trpící kožními ekzémy a akné. Lidé s překyselením žaludku by měli chřest konzumovat jen zřídka.

Chřest v kuchyni


V kuchyni má chřest mnohostranné použití. Lze ho konzumovat za syrova, ale i tepelně upravený. Je výborný do zeleninových salátů, na obložené mísy a chlebíčky.  Můžete ho vařit a také zapékat. K nejšetrnějším úpravám patří vaření v páře. Můžeme si ho připravit v pařáčku s petrželovým máslem. Zapečený v troubě se sýrovou omáčkou.  Přidáváme ho jako přílohu k masovým pokrmům, do těstovin a na pizzu. Dá se také konzervovat do slaného nálevu. Vynikající je také samotný, s postrouhaným sýrem nebo přelitý trochou rozpuštěného másla.

Chřest patří mezi výživnou a zdravou zeleninu, která by neměla chybět v našem jídelníčku.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
chřest miluji a Tvůj článek se mi moc líbí, hezky napsánoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek, chřest je moooc zdravýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles