Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Chýnovská vize Františka Bílka

12. 05. 2011 | Kultura
Po slavnostním otevření zrekonstruované pražské vily Františka Bílka v září loňského roku, s novou stálou expozicí a vytvořeným Studijním a dokumentačním centrem, se v chýnovském Domě Františka Bílka 1. května 2011 otevírá další nová stálá expozice autorova díla. Jejím záměrem je představit v novém souboru pozoruhodné, secesně symbolistní dílo umělce, který si v rodném Chýnově vytvořil zázemí pro svou tvorbu v podobě originální autorské varianty rodinného domu s ateliérem.

Architektura domu, postaveného Bílkem v roce 1898 z režného cihlového zdiva s dobovými „lidovými“ dřevěnými prvky a dřevořezbami, odkazuje k tradici chýnovského stavitelství. Originální charakter ale dodává domu řešení jeho fasády se štukovými figurálními reliéfy se symbolickými tématy boží ochrany a duchovního růstu člověka, které doplňují reliéfy ve štukových ostěních oken s verši z Janova evangechynov-frantisek-bileklia. Tyto reliéfy prošly v posledních letech náročnou restaurátorskou opravou.

Nová expozice nabízí jedinečnou příležitost seznámit se s díly, která mají z větší části přímý vztah k chýnovskému domu. Oproti poslední instalaci je důraz položen především na raná díla, která tu Bílek ke konci devadesátých let 19. a počátkem prvního desetiletí 20. století vytvořil, další se stala během jeho života součástí původního interiéru.

Jedním z nových exponátů je také ukázka Bílkovy práce s knihou v podobě jedné z jeho biblí s autorskou, ručně řezanou koženou vazbou s figurální tematikou světců a proroků. V reprezentativním výběru děl, kde se Bílek představuje především jako sochař, jsou zastoupeny také práce, odkazující k národní duchovní tradici českého národa, která má kořeny právě v tomto regionu. Patří k nim i dva návrhy nerealizovaných pomníků; desetinový model monumentálního Národního pomníku pro Bílou horu (1908), vyjadřující vzestup a pád českého národa, a návrhová kresba pro Pomník Jana Žižky pro pražský Vítkov (1913), oslavující dobu husitství, která je vystavena v rámci obou stálých expozic v Chýnově i v Praze vůbec poprvé.

Otevřeno od 1. 5. 2011, út-ne 10.00 – 12.00 a 13.00 – 17.00
Vstupné: 50,- Kč základní / 30,- Kč snížené
Autor expozice: Petr Wittlich
Kurátorka expozice: Hana Larvová

Zdroj: Galerie hlavního města Prahy

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !