Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chystáte se na dovolenou? Tipy, jak nejlépe na to!

30. 06. 2014 | Praktické rady
Letní dovolená už je za rohem a cestovatelské příručky skoro na každém stole. Z průzkumů vyplývá, že si týden či 14 dnů odpočinku zařizujeme co nejjednodušeji, a to prostřednictvím internetu. Každá pátá internetová transakce se týká cestovního ruchu, tedy zejména nakupování letenek nebo rezervování hotelů. Kam se tedy vydat letos, na co nezapomenout a jak se dobře připravit, aby se z dovolené nestala noční můra?

1) Kam vyrazit?

Patříte mezi konzervativní turisty nebo se chystáte na dovolenou s dětmi? Tak to nejspíše vyrazíte do jedné z osvědčených evropských destinací. Mezi dlouhodobě oblíbená místa, kde Češi rádi odpočívají, patří chorvatský Split a řecký ostrov Korfu. Obě tato krásná místa jsou dobře dostupná leteckou dopravou i autem, tak proč se tam letos nevydat znovu. Užijete si dovolenou na místě, které máte rádi a kde víte, co vás čeká.

Pro dobrodružné povahy se nabízí exotika na vlastní pěst! Nejdražší bývá letenka, ale na místě se již budete mít v přepočtu na české koruny jako králové. Podle průzkumů bank v exotických destinacích obvykle nejvíce utrácí Češi za ubytování, dopravu a nákupy, ale banky registruje i určité odlišnosti nákupů v jednotlivých státech. Například v Austrálii více utrácíme za pronájem automobilů, v Thajsku za krejčovské služby a v Turecku zase za šperky a dětské oblečení.

tipy na dovolenouNež se do exotiky vydáte, dobře si nastudujte vše důležité o cílové destinaci a hlavně nezapomeňte nechat se v případě potřeby včas očkovat. Třeba do Vietnamu, který je teď velmi vyhledávanou destinací, je možné vyrazit v jakémkoli ročním období.

2) Jak s pojištěním?

Nejdříve se podívejte, zda cestovní pojištění není již obsaženo v jiné vaší pojistce nebo třeba u platební debetní či kreditní karty. Pokud ne, sjednejte si jej zvlášť. Pojištění vás nebude stát více než pár stovek a pokryje případné náklady zdravotních výloh, které by se mohly vyšplhat až na milionové částky! Cestovní pojištění si navíc můžete sjednat přes internetové nebo mobilní bankovnictví, nabízí to již mnoho bank a často je pojištění sjednané online výhodnější. Hodí se to především, pokud zapomenete, nebo vyrážíte na opravdový last minute.

3) Pozor na doklady!

Nepodceňujte platnost dokladů a zkontrolujte si ji s předstihem alespoň jednoho měsíce. Do zemí Evropské unie, Norska, Švýcarska, Lichtenštejnska a na Island můžete cestovat pouze s občankou (vyřízení nové trvá 15 dní), mimo EU budete potřebovat pas (vyřízení trvá 30 dnů). Pozor, i děti musí mít platný cestovní doklad.

4) Kartu nebo hotovost?

Vezměte si platební kartu i hotovost. Mít u sebe určitou hotovost v místní měně, kterou zaplatíte např. zmrzlinu nebo jízdenku, je určitě nezbytné. Velká hotovost v peněžence je ale zbytečným lákadlem pro zloděje. Platební kartou můžete platit u obchodníků v zahraničí stejně jako u nás a neplatíte za to poplatky jako při výběru z bankomatu.

5) Lékárničku vždy při sobě

Vezměte si s sebou nejen léky, které trvale užíváte, ale také preventivně ty na nejčastější zdravotní obtíže. V zahraničí nejspíše nebudou mít úplně ty stejné léky jako u nás, a vy byste si tak mohli prožít nepříjemné chvilky. Co nejdříve také prověřte, jaká očkování jsou pro vaši cílovou destinaci povinná nebo doporučená. Jedna vakcína se aplikuje mnohdy vícekrát, a tak se proces očkování může protáhnout na týdny až měsíce.

6) Zajistěte si roaming

Pro volání ze zahraničí do Čech potřebujete mít zřízenou službu, která se jmenuje roaming. Tu vám může okamžitě aktivovat váš telefonní operátor. Do telefonu si také uložte číslo, kde můžete zablokovat platební karty, pro případ, že by vám ji někdo zcizil, a také číslo asistenční služby vaší pojišťovny, kde jste si sjednali cestovní pojištění.

Zdroj: Era, ČSOB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem se zrovna vrátila ze Slovinska. Byli jsme tam u moře. Když jsme tam jeli měla jsem smíšené pocity a nevěděla, co od toho čekat, ale byla jsem překvapené. Nádherná dovolená u moře http://www.relaxslovinsko.cz/dovolena-u-more/
Obrázek uživatelky
profil
Jezdím nejčastěji k moři, i když letos to možná vyhraje Island, pokud seženu někoho, kdo by jel a nebudou zas tak drahé letenky. Pokud nevyjde island, tak bych měla jet s kamarádkou do itálie k moři. Pojištění se sjednávám vždycky a to online, najdu tam nejlepší ceny a pojištění pak platím převodem,takže nikam nemusím. A hotovost mívám jenom nějakou menší částku,na zmrzliny a podobně. Vybírám si peníze až přímo na místě, je to jednodušší a ani poplatky nejsou tak velké. No a v lékárničce mám nejčastěji antikoncepci, panthenol, biopron forte, něco na bolení hlavy, náplasti a to je tak všechno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles