Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chystáte se na dovolenou? Tipy, jak nejlépe na to!

23. 06. 2015 | Praktické rady
Před dovolenou je třeba vyřešit hodně věci, nejde jen o to zabalit si plavky a opalovací krém.  Na co nezapomenout a jak se dobře připravit, aby se z dovolené nestala noční můra?

1) Příprava na cestu a očkování

Než se do ciziny vydáte, dobře si nastudujte vše důležité o cílové destinaci, hlavní je vědět, jak se v cizině chovat a co se v dané zemi sluší a co ne. Další důležitou věcí, zejména v případě cest do exotiky, je očkování. Záleží na konkrétní destinaci. Některá očkování jsou povinná, jiná jen doporučená.

2) Nezapomeňte na pojištění

Nejdříve se podívejte, zda cestovní pojištění není již obsaženo v jiné vaší pojistce nebo jestli si ho nemůžete výhodně sjednat třeba k platební či kreditní kartě.
Cestovní pojištění si jednoduše pořídíte i samostatně. Nebude vás stát více než pár stovek a pokryje případné náklady zdravotních výloh, které by se mohly vyšplhat až na milionové částky!  Pokud jedete s celou rodinou, vždy si ověřte, zda vybíráte tu výhodnější cenu.

jak se připravit na dovolenou3) Pozor na doklady!

Nepodceňujte platnost dokladů a zkontrolujte si ji s předstihem alespoň jednoho měsíce. Do zemí Evropské unie, Norska, Švýcarska, Lichtenštejnska a na Island můžete cestovat pouze s občankou, mimo EU budete potřebovat pas (vyřízení obou dokladů trvá cca 30 dnů). Pozor, i děti musí mít platný cestovní doklad. Cestovní doklady je dobré si okopírovat a uschovat spolu s důležitými kontakty na ambasádu, banku, pojišťovnu či cestovní kancelář.

4) Kartu nebo hotovost?

Vezměte si platební kartu i hotovost. Sehnat si hotovost v místní měně, kterou zaplatíte např. zmrzlinu, jízdenku nebo zapůjčení slunečníku na pláži, je určitě nezbytné. Velká hotovost v peněžence je ale zbytečným lákadlem pro zloděje. Velmi pohodlné je si hotovost vybrat kartou v bankomatu v cílové destinaci nebo třeba na letišti. Platební kartou můžete platit u obchodníků v zahraničí stejně jako u nás a je to nejlevnější způsob, jak si zahraniční služby či zboží pořídit.

5) Zajistěte si roaming

Pro volání ze zahraničí do Čech potřebujete mít zřízenou službu, tzv. roaming. Tu vám může okamžitě aktivovat váš telefonní operátor. Do telefonu si také uložte číslo, kde můžete zablokovat platební karty, pro případ, že by vám je někdo zcizil, a také číslo asistenční služby vaší pojišťovny, kde jste si sjednali cestovní pojištění.

6) Ukradená peněženka

Pokud zjistíte, že vám chybí karta, ihned zavolejte do banky a zablokujte ji. Zároveň se můžete s podporou na telefonu dohodnout na vydání náhradní karty, příp. na zaslání nouzové hotovosti. Pokud máte cestovní pojištění, pomůže vám asistenční služba, která slouží jako podpora při podobných situacích. Asistenti vám pomohou také se ztrátou cestovního dokladu, dokladů od vozidla nebo řidičského oprávnění (např. kontaktováním ambasády, zajištěním tlumočníka či zasláním náhradních dokladů do místa pobytu pojištěného).

7) Platební karta mi v zahraničí nefunguje

Nejdříve vyzkoušejte platbu či výběr na jiném místě (např. v jiném bankomatu či jiné restauraci), ať jste si jistí, že problém je skutečně zapříčiněn vaší kartou a schovejte si stvrzenku. Pokud se vám nedaří s kartou zaplatit, je nejlepším možným řešením kontaktovat vaši banku, kde vám pomohou daný problém vyřešit. Je možné, že jste jen překročili stanovený denní limit. Pokud jste překročili limit, můžete ho změnit např. pomocí internetového či mobilního bankovnictví. Zvláště v zahraničí však při práci s elektronickým bankovnictvím důsledně dodržujte bezpečnostní pravidla.

Zdroj, foto: Era a ČSOB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
přes prázdniny budu v práciSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles