Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chystáte se přespat v lese? Pozor na zákony i na správnou výbavu

4. 08. 2019 | Praktické rady
Chcete si dokonale vyčistit hlavu nebo dopřát dětem pořádné dobrodružství? Vezměte je na výlet s přenocováním v lese. Tenhle nápad ovšem vyžaduje „od organizátorů“ znalost zákonů a pravidel, jak se v přírodě chovat, a také správnou turistickou výbavu.

I v soukromém lese můžete zůstat klidně přes noc a nikdo vás nemůže žádným způsobem omezovat, protože české zákony umožňují v přírodě volně „nocovat“. Definice tohoto termínu se ustálila na tvrzení, že jde o jednorázové přespání bez znaků dlouhodobějšího pobytu. Příkladem nocování je tedy například položení karimatky a zalehnutí v tzv. žďáráku (bivakovací spací pytel), či přespání v hamace (houpací síť). Podstatné je, aby ráno nebylo možné na místě, kde jste nocovali, najít ani stopu po vašem pobytu.

Když chcete do stanu…


Druhým termínem, který zákony zmiňují, je táboření. Tím je například vícedenní pobyt na jednom místě, kde si postavíte stan, vykopete latrínu (přírodní toaletu), založíte ohniště a třeba natáhnete šnůry na prádlo… Táboření je ovšem u nás na většině míst zakázáno, případně k němu musíte mít souhlas majitele pozemku. A i když hranice mezi těmito termíny není v zákoně úplně jasná, dá se zjednodušeně říci, že postavením stanu či jiného pevného přístřešku se dostáváte na hranu oblasti nocování, ačkoliv chcete na místě setrvat jen jednu noc.

Nemůžete-li se proto z jakéhokoliv důvodu vzdát spaní ve stanu, dělejte tak maximálně opatrně a využívejte primárně kempy a oficiální místa určená k táboření. Zajímá-li vás pobyt v přírodě na divoko, zkuste si odlehčit, vezměte si jen plachtu nebo žďárák a s rozděláváním ohně raději moc nepočítejte.

Pořádná čelovka je základ

Aby bylo spaní pod širákem co nejpříjemnější, nepodceňte výběr žďáráku, který slouží pro ochranu před zimou, vlhkem a nečistotami. K dostání jsou i bivakovací vaky vhodné do chladnějších podmínek, které jsou pokryty hliníkovou fólií, jež odráží 90 % tělesného tepla, čímž zaručí tepelný komfort uvnitř vaku.

Další možností je pořídit si hamaku – houpací síť pro spaní, kterou jednoduše zavěsíte mezi dva stromy. Ty z pevného, odolného a lehkého polyesteru využijete po celý rok – nejen při nocování v přírodě, ale třeba i doma na zahradě.

Kromě dobrého batohu a teplého a nepromokavého oblečení je také důležitou součástí turistického vybavení do přírody kvalitní čelovka. Vybírejte ty s dostatečným světelným výkonem, které vám zaručí dobrou viditelnost třeba až na 200 m, a dlouhou životností baterií (nejmodernější typy lze dobíjet i přes USB kabel). Některé čelovky navíc mají odnímatelné tělo, takže je snadno změníte v ruční baterku.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je dobré vědět
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles