Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chystáte se stavět? Právě schválené zvýšení DPH s sebou nese řadu problémů

13. 08. 2011 | Finance

Vláda schválila 20. července 2011 změny týkající se navýšení DPH. Od příštího roku by tak měly platit dvě sazby DPH, a to 20 a 14 procent. Jaké budou praktické dopady tohoto navýšení, se uvidí nejpozději od počátku roku 2012, což je termín, od kdy by měla tato zvýšená daň platit. Už nyní je však jasné, že se zdražení dotkne všech aspektů našeho života a otázkou zůstává, jak se s nimi spotřebitelé i firmy vypořádají.


Banky hlásily během letošního června výrazné oživení na českém hypotečním trhu. Za tento měsíc dosáhlo na hypotéku více jak 7.000 žadatelů, což je jednoznačně nejlepší bilance za poslední tři roky. Zároveň s počtem sjednaných smluv roste i vypůjčená částka, jak vyplývá z nejnovějších údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex.


důmTuzemský takto zareagoval na připravované zvýšení sazeb DPH, které se výraznou měrou dotkne také stavebnictví, proto lze předpokládat, že současný trend bude i nadále pokračovat, a to až do konce letošního roku.


Dopady na české stavebnictví


Vlivem očekávaného zvýšení cen se lidé budou snažit zakoupit byt nebo objednat stavební práce ještě se stávající DPH ve výši 10 procent. V případě, že si objednají a zaplatí materiál a stavební práce u vybrané stavební firmy ještě do konce letošního roku, mohou výrazně ušetřit, a to řádově až statisíce.


Pozor! To se netýká těch, kteří staví svépomocí. Při pouhém nákupu materiálu se výše DPH nemění. Bez současného objednání stavebních prací kupující uhradí 20 procentní DHP letos i příští rok.


Datum platby je rozhodující


Okamžik, který rozhodne o výši daně z přidané hodnoty, je faktické datum platby. Objednávka v tomto případě není důležitá, pouze zaplacení," Lze předpokládat, že spotřebitelé budou chtít, stejně jako v minulosti, ještě na poslední chvíli ušetřit a uhradit stavebním firmám co nejvyšší zálohu. Je velmi pravděpodobné, že se najde i řada těch, kteří budou chtít uhradit až 100 procent nákladů, protože si snadno spočítají, že tímto krokem ušetří u bydlení za 3,3 milionu až 120 tisíc korun.


Dopady na spotřebitele


penízeJiž v současnosti se velmi často vyskytují spory mezi investory a stavebními firmami. V rámci Poradny řešíme množství případů, kdy si stavební firma převezme finanční zálohu a následně přestane s investorem komunikovat. My se pak snažíme o to, aby takto postižení lidé získali zpět své peníze.“


Bude narůstat množství sporů?


Pokud zákazník uhradí celou rozpočtovanou částku dopředu, vystavuje sebe i svoji peněženku velkému riziku. I v současné době je pro spotřebitele velmi složité se ubránit některým praktikám neseriozních stavebních firem a lze předpokládat, že v souvislosti s předpokládaným stavebním boomem podobných případů přibude. Už dnes se lidé v podobných případech nebojí o své nároky soudit, což významně pročišťuje tuzemský trh.


Základem pro případný soudní spor je vždy dobře sepsaná smlouva o dílo. Rozhodně nedoporučuji stahovat si nejrůznější vzory smluv, které nekontrolovatelně kolují po internetu, pár ušetřených stokorun vás může přijít v budoucnu pořádně draho!


Nechcete-li prodělat, plaťte, až dílo zkontrolujete


Finanční a časový stres, do kterého vás může zvýšené DPH snadno dostat, se může projevit i větším procentem nekvalitně odvedené práce. Odborníci proto doporučují platit vždy až po kontrole odvedené práce a zaměřit se nejen na kvalitu, ale i na množství spotřebovaného materiálu.


Zdroj: Ad Notam.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles