Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrému napověz

20. 12. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Chytrému napověz
Autor: Božena Šimková
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2010
Počet stran: 96 str.
Cena: 239 Kč

Knížka klasických českých pohádek vás dovede pohádkovými cestičkami do času, kdy Země byla ještě mladá a lidé se teprve začínali učit žít.


Občas se jim do toho připletlo peklo i s Luciferem, někdy i sám Pánbůh. Tenkrát ještě nebe a peklo nebyly od sebe tak daleko a vycházely spolu i s lidmi spíš po sousedsku, i když každý za svým plotem.
S půvabnými ilustracemi Aleny Janouškové.

Kniha CHYTRÉMU NAPOVĚZ obsahuje tyto pohádky:


chytremu-napovezJak si džbán vysloužil ucho
- Pohádka hrnčířská

Odkud se na světě vzala dratev
- Pohádka ševcovská

Jak se dostala kukačka do hodin
- Pohádka hodinářská

Jak přišli kováři k měchu
- Pohádka kovářská

Jak se stal Matýsek prvním krejčím
- Pohádka krejčovská

Proč kvetou růže i v chladných krajích
-  Pohádka zahradnická

Jak byla zlost taky jednou k užitku
-  Pohádka kolářská

Proč kominík nosí štěstí
-  Pohádka kominická

Co je největší bohatství na světě                             
- Pohádka tiskařská      

Ukázka z knihy Chytrému napověz:

Proč kvetou růže i v chladných krajích - Pohádka zahradnická

Každé ráno popřála Země Slunci pěkný den, každý  večer dobrou noc a co chvíli na ně vesele zamávala, to jako že je ráda na světě a chce se s ním o tu radost podělit. Ale pak mávání začalo ubývat, pěkný den vůbec nezněl pěkně a dobrá noc byla podle hlasu spíše smutná. „Že by se Zemi něco stalo?“ polekalo se Slunce, když se převalovalo v červánkových poduškách a samým přemýšlením ne a ne usnout. Však taky ráno vstalo bledé jako zimní lucernička. A když Země ranní pozdrav jenom pípla, řeklo si – tak si na to posvítím! Strčilo hlavu do Ledového moře, aby se probralo, a houklo, až nebeská báň zadrnčela. „Co má tohle všechno znamenat? A hezky s pravdou ven, nebo si mě nepřej!“ „Ach tatínku,“ vzdychla Země tak smutně, že zvědavé mraky sotva zadržely pláč na krajíčku. „Shora na mě fouká, zdola táhne, hlavu mám jeden ledovec a nohy samé kry.“ (To se ví, že Země nemá hlavu ani nohy, ale severní a jižní pól, ale je tam doopravdy taková zima, že kdyby někdo řekl „voda“, vypadne mu z pusy „led“.)
Slunce se usmálo: „Snad se nebojíš, že dostaneš rýmu?“
Zemi přišlo líto, že ji otec nebere vážně, a začala pobrekávat. „Jinde je mi teplo... někde skoro moc, nešlo by to zařídit, aby mi bylo všude stejně?“ Má ta holka nápady, pomyslelo si Slunce a pýchou to v něm až zajiskřilo, jak je chytrá. Ale hned se leklo: Jen aby na to nedoplatila... Raději na ni spustím teďka pořádnou bandurskou, než abych jí potom ovazoval rány. „Milá zlatá, co sis vybrala, to platí. Já si taky nemůžu svítit, kde chci a jak chci, to by byl na světě pěkný pořádek...“

O autorce knihy Chytrému napověz:

Božena Šimková (*1935) pochází z Podkrkonoší. Po maturitě na novopackém gymnáziu vystudovala filozofickou fakultu UK. Pak pracovala jako redaktorka, divadelní dramaturgyně, spolupracovala s vysíláním pro děti v rozhlase i televizi. Na svém kontě má čtyřicet televizních inscenací, několik rozhlasových her a necelou desítku her divadelních.
Božena Šimková je však známa především jako autorka pohádek. V letech 1974 až 1986 vznikl na základě jejího scénáře slavný večerníček Krkonošská pohádka. Napsala ovšem i mnoho jiných příběhů, například Sedm krkavců (1965), Kocour v botách (1969), Zlatá panna (1980), O vodě, lásce a štěstí (1981), O zakletém hadu (1986), Třetí sudička (1986), Kovářská pohádka aneb Jak přišli kováři k měchu, Mahulena krásná panna a další.


Tuto knihu Chytrému napověz koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Motto.

PetraC
ChytráŹena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bude určitě pěkná, pro děti čtivá - doporučím švagrové pro neteř, nás už se dětské knížky netýkají Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles