Jak vybírat sluneční brýleJak vybírat sluneční brýle Bezová šťáva a bezový sirup - nejoblíbenější receptyBezová šťáva a bezový sirup - nejoblíbenější recepty Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Dětský den 2017 - kam vyrazit na akce a soutěže pro dětiDětský den 2017 - kam vyrazit na akce a soutěže pro děti
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.05. 2017
Dnes má svátek Valdemar
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Cider opojí i vaše chuťové buňky

22. 03. 2014 | Zajímavosti
Rodina mírně alkoholických nápojů se rok od roku rozrůstá, aby uspokojila chuťové pohárky doslova každého z nás. V nedávné době vtrhla na český trh ochucená piva, nyní si svou cestičku prošlapává jablečná specialita jménem cider. Je-li pro vás víno moc silné, pivo moc hořké a limonády moc sladké, je právě cider pro vás to pravé. Pojďme se mu podívat pod slupku.

Cider (čti sajdr) je osvěžující lehce perlivý alkoholický nápoj, který se vyrábí řízeným kvašením jablečného moštu. Následně se pak filtruje a šetrně pasterizuje. Po jeho původu můžeme pátrat ve Velké Británii a Irsku, kde se jeho obliba blíží národnímu pití. V dnešní době není cider znám pouze jako letní pití k uhašení žízně, ale své místo má i v zimních měsících, kdy se po svaření stává perfektním nápojem pro zahřátí.

CiderSvou chutí balancuje na pomezí mezi pivem (to díky jemně nahořklé chuti) a vínem. Procento alkoholu se pak pohybuje od 1,2 % až do 8,2 %, což je maximální množství alkoholu (od 8,3 % se pak jedná o jablečné víno). Ciderů je hned několik druhů. Stejně jako u vína, i zde záleží na odrůdě jablek, ze kterých je cider vyroben. Na základě toho jsou poté klasifikovány od suchých až po sladké.

Na začátku bylo jablko

U zrodu každé sklenice plné lahodného cideru stojí jablka, která jsou pěstována pouze ve výběrových sadech. Právě pečlivá sklizeň a vzájemná kombinace jednotlivých odrůd stojí za tajemstvím celé receptury a udávají chuť výsledného moku.
Po sklizni přichází na řadu výroba jablečného moštu a jeho řízené kvašení (fermentace). To se provádí při teplotě 4 – 16 C a trvá tři měsíce nebo se nechává dozrávat v dubových sudech po dobu až tří let. Po filtraci a šetrné pasterizaci je nápoj připraven k pití.

Nápoj pro každého

Cider představuje skvělou alternativu pro všechny, kteří si chtějí dopřát nevšední nápoj. Sklenicí cideru nepohrdne žádná žena, která se s půllitrem piva necítí ve společnosti dobře. Z jeho chuti se navíc mohou těšit celiaci (neobsahuje lepek), vegetariáni i vegani (jablka ze stromu nejdříve spadla a až poté došlo k jejich zpracování).


Zdroj, foto: Kingswood

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !