Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čistý jako lilie: 5 kroků k nablýskanému domovu!

4. 09. 2020 | Domácnost
Je čas vyvětrat dům a z gruntu ho zbavit prachu, nečistot, roztočů a plísní...

1. Splňte resty!
Pusťte se do úkolů, které dlouho odkládáte: vytepujte koberce, ty kusové vezměte ven a řádně je vyklepejte. Potřebujte-li natřít starší nábytek, je čas se toho chopit právě teď, protože tuto činnost byste měli dělat zásadně venku, abyste se nenadýchali nebezpečných výparů z barev. Přesaďte také pokojové rostliny – na povrchu hlíny se totiž mohou tvořit plísně, které následně dýcháte. Navíc rostliny budou mít více místa pro kořeny a umožníte jim lepší růst.

Tip: Sepisujte si v průběhu roku „to-do“ list činností, které je třeba splnit. Už dopředu si naplánujte víkend, kdy se do všeho pustíte. Nedostanete se pak do situace, kdy budete mít z neustálého odkládání špatné svědomí. Pokud se vám restů nahromadilo více, dejte prioritu pěti z nich – a na další si vyhraďte nový termín. Případně jestli má vaše domácnost více členů, úkoly si rozdělte.

úklid2. Vysajte i temné kouty...
Ačkoliv spousta lidí má generální úklid spojený s předvánočním obdobím, ve skutečnosti jsou vhodnější spíše teplé měsíce, kdy máte možnost dostatečně vyvětrat po použití dezinfekčních prostředků. Základem je však důkladné odstranění prachu, a to jak z podlah a nábytku, tak i z „temných a zapomenutých koutů“. Umyjte skleničky ve vitrínkách, odsuňte skříňky a komody a vysajte i za nimi. Odstraňte nečistoty z těžko přístupných míst, škvír a rohů. Při luxování je důležité používat kvalitní vysavač, ideálně s HEPA filtrem, který veškeré nečistoty zachytí a nevypouští je zpátky do ovzduší, takže dýcháte pak čistější vzduch.

Tip: Vysoce výkonné akumulátorové vysavače umožní jednoduše vysávat nejen podlahy různého typu (tvrdé podlahy, koberce), ale i pavučiny ze stropu, prach z nábytku a choulostivých povrchů, drobky zapadlé v čalounění gauče i vlasy a chlupy v těsných prostorách schodů.

3. Čisté stěny
Teplé měsíce jsou vhodné také k výmalbě interiéru, protože stěny lépe schnou, když se naplno větrá. Nově vymalovat se doporučuje přibližně každých pět let – a to nejen z estetických důvodů, ale zejména proto, že stěny pohlcují nečistoty a prach. U některých místností by to mělo být ještě častější, například v kuchyni se stěny kvůli výparům a mastnotě špiní rychleji, v koupelnách či sklepích zase kvůli vlhkosti hrozí vznik plísní. Pokud se chcete zbavit plesnivé stěny, vždy před výmalbou postiženou část nejprve ošetřete protiplísňovým prostředkem a posléze ji mechanicky odstraňte. Následně vymalujte protiplísňovým nátěrem, abyste zamezili další tvorbě plísně.

Tip: Snadnou údržbu zdi mohou zajistit omyvatelné tapety z vinylu, které se často používají do kuchyní či koupelen. Mají zvýšenou odolnost proti otěru, proto jsou vhodnou alternativou i do dětského pokoje.

4. Průsvitná okna

Pro mytí oken si vyhraďte den, kdy není moc velké horko a nepálí sluníčko, protože pak přípravek na skla rychle vysychá a vznikají šmouhy. Okna myjte až poté, co v domě vysajete prach, aby se vám skla hned nezaprášila. Nejprve očistěte rámy, až poté skla. A aby se okna nešpinila tak rychle, můžete použít přípravek odpuzující vodu, anebo skla ošetřit speciálním nanočističem na sklo a zrcadla, díky němuž nebudou nečistoty na povrchu ulpívat.

Tip: Pokud vás nebaví drhnout skla, nechte to na robotickém čističi oken, který se dá sehnat přibližně od 6 000 korun. Levnější modely jsou připojeny do elektrické sítě, ty dražší fungují i bezdrátově. Dají se ovládat dálkovým ovladačem a některé dokonce prostřednictvím chytrého telefonu.

5. Voňavý bytový textil
Když budete mýt okna, nezapomeňte přitom vysát také prach na konzolích a vyprat závěsy a záclony. Pokud je perete v pračce, používejte speciální síťky pro jemné prádlo a po vyprání je ještě mokré pověste zpátky do oken, aby nedošlo ke zmačkání. Nezapomínejte ani na další bytový textil jako jsou povlaky polštářků na gauči, ubrusy, přehozy... Tyto doplňky sice zútulní bydlení, ale může se v nich držet prach, nečistoty i pyl. Pokud jste alergici, jejich množství v domácnosti minimalizujte.

Tip: Nečistoty i roztoči se mohou usazovat také v peřinách a polštářích. Dávejte proto lůžkoviny pravidelně větrat. Ačkoliv většina lidí tuto činnost dělá právě v teplých měsících, roztoči mají paradoxně teplo a vlhko rádi! V tomto případě je tedy výhodnější sušení v sušičce anebo za chladných a suchých dnů. Přikrývky by se měly měnit po 5 až 10 letech.

Zdroj: Dyson


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !