Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čmeláci - včelí medvídci

7. 06. 2011 | Zvířátka
Jedni z nejoblíbenějších zástupců hmyzu jsou čmeláci. Říká se jim včelí medvídci a svým pomalým letem, hlubokým bzučením i zavalitým chlupatým tělíčkem medvídky skutečně připomínají. Podle oblíbeného vtipu se „čmelák“ přeloží do maďarštiny jako „nesereméd turbo“... :-)

Pojďme se tedy na ně podívat z blízka. Patří do kmene členovců, mezi blanokřídlý hmyz, do čeledi včelovitých. U nás se můžeme setkat mimo jiné se dvěma druhy a to se čmelákem lučním (Bombus pratorum L.) a čmelákem zemním (Bombus terrestris L.). (Povšimněte si, prosím, krásně zvukomalebného latinského jména bombus.) Celkem se však na Zemi vyskytuje druhů 250! Čmeláci patří mezi typický hmyz severní polokoule, ale nalezneme je také na Tasmánii a na Novém Zélandu.

Čmeláci jsou stejně jako včely a mravenci sociální hmyz, žijí tedy ve společenstvích. Ty fungují jako vysoce organizované skupiny, kde má každý svou přesně určenou roli a jednotliví členové spolu navzájem spolupracují.

Čmeláci se mezi sebou dorozumívají pomocí složitých „tanečků“, disponují výbornou prostorovou orientací a pamětí. Mají kousací ústní ústrojí a živí se nektarem či pylem. Na rozdíl od včel a vos  byste u nich marně hledali žihadlo. Hnízda si staví na chráněných místech, kde pečují o své larvy. Čmeláci létají pomocí dvou párů blanitých křídel. Nejčastěji mají na těle černožluté pruhy, ale můžeme se setkat (tedy pokud vycestujeme mimo Českou republiku) také s variantami oranžovočernými, červenočernými nebo dokonce pouze černými.

Čmeláci získali oproti včelám nejednu evoluční výhodu. Jejich sosák dorůstá mnohem větší délky, proto se specializují na opylování hlubokých květů, kam včely nedosáhnou. Mohou také létat i za chladného počasí a díky své mohutné stavbě unesou váhu rovnající se až polovině hmotnosti samotného čmeláka!

Po zimě můžeme často narazit na ležícího vyčerpaného čmeláka. Víte, jak mu pomoci? Na dno skleničky kápněte cukerný roztok a překryjte ji látkou. Až se čmelák nakrmí a doplní energii, začne sám ve sklenici poletovat, pak ho vypusťte na vhodném místě. Takto jednoduše můžete zachránit čmeláka - krásnou součást naší přírody.




Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To, že nemají žihadlo není pravda. Také jsem si vždy myslela že jej nemají, ale vloni v létě jsem se díky synovi dozvěděla že mají. Při jedné procházce si čmelák sedl našemu synovi na nohu, syn se pohnul a dostal od něj žihadlo. Bohužel mu ve stehně zůstalo a já si toho nevšimla, takže měl v místě vpichu zánět a musel užívat ATB. Tehdy jsem se od pediatričky dozvěděla(a potvrdil mi to i známý), že čmelák žihadlo vlastní.
Obrázek uživatelky
profil
článek. To o cukrovém roztoku a přikrytí jsem nevěděla...díky
Obrázek uživatelky
profil
jsou jediný z těch pruhovaných hmyzáků, kteří mi nevadí. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Máme jich plnou záhradu, jsou celý den na ostružlinách a dělaji mi radostSmajlík Pracanti Smajlík)
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle