Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Co by ženy měly vědět o vaginálních infekcích?

19. 07. 2015 | Nemoci

1. Jak funguje přirozená obrana ženského těla vůči vaginálním infekcím?

 
Ženské intimní zdraví závisí na vzájemné rovnováze mikroorganismů vaginální mikroflóry, která zajišťuje přirozenou ochranu genitálního ústrojí před vstupem, rozvojem a šířením infekce. Vaginální mikroflóra je tvořená převážně laktobacily, které hrají důležitou roli při ochraně proti patogenům a také produkují kyselinu mléčnou, jež udržuje v těle přirozenou hodnotu pH a vytváří tak kyselé prostředí, které není pro bakterie pohostinné. Ženské záněty a infekce jsou způsobeny právě narušením rovnováhy těchto mikroorganismů vnějšími i vnitřními rizikovými faktory.  

2. Jaké jsou základní rizikové faktory, které rovnováhu mikroorganismů v ženském těle narušují?

Rizikové faktory se dají rozdělit do tří základních skupin:


Životní styl a hygiena - Při vzniku infekce mohou být na vině nesprávné hygienické návyky. Ty se nesmí zanedbávat, ale ani přehánět, neboť časté mytí může narušit ideální pH. Zvýšené riziko infekce se váže k návštěvám fitness center, tělocvičen, plaveckých bazénů a vířivek. Někdy potíže souvisí také se sexuálním životem, zvláště v případě pokud máte nového partnera nebo máte sexuálních partnerů více. Muži se často mohou stát pouze přenašečem infekce. Svůj podíl ovšem má také nesprávné oblékání.

pozor na vaginální mykozyHormonální faktory - Hormonální výkyvy souvisí zejména se změnou hladiny estrogenu.  Hladina estrogenu se mění v souvislosti s hormonálním cyklem, v těhotenství, po porodu nebo při menopauze. Nežádoucí vliv může mít i užívání antikoncepce, ať už hormonální nebo nehormonální (používání pesarů a spermicidů).

Zdravotní stav a užívání léků - Velmi často se žena potýká s intimními potížemi například po užívání antibiotik, která mají zásadní vliv na rovnováhu mikroorganismů v těle. Antibiotika totiž kromě léčby původního onemocnění zabíjí i mikroorganizmy, které jsou pro tělo příznivé. Problémem trpí také ženy s poruchami imunity, nezanedbatelný vliv má také stres a únava. To všechno jsou faktory, které mají vliv na celkové oslabení organismu a dávají tak mnohem větší šanci nežádoucím mikroorganizmům proniknout do oblasti ženských intimních partií.

Naruší-li jakýkoliv z výše uvedených rizikových faktorů fyziologickou rovnováhu, ve vaginální mikroflóře začnou přerůstat potenciální patogeny (bakterie a kvasinky), což vede k její nerovnováze. Pokud není tento stav urychleně řešen, může vést právě k vaginální infekci a zánětu poševní sliznice.

3. Jaké jsou příznaky vaginální infekce?

Typickými příznaky jsou tlak a bolest v podbřišku. Dále úmorné až bolestivé svědění v oblasti stydkých pysků a nepřehlédnutelný bělavý, hrudkovitý, bílý výtok, který často velmi nepříjemně zapáchá. V některých případech se můžeme setkat i s pálením při močení a bolestí při pohlavním styku. Nepříjemnými se tak stávají i pohybové aktivity, žena je tak v době výskytu potíží velmi limitována a často se musí vzdát svých běžných aktivit a koníčků. Tyto nepříjemné příznaky neohrožují sice ženu na životě, ale výrazně ji obtěžují a významně tak snižují její kvalitu života.

4. Jak těmto potížím předcházet a jaké zásady dodržovat?

Potížím můžeme předcházet, když se budeme snažit minimalizovat všechny výše uvedené rizikové faktory, které svým chováním a životním stylem můžeme ovlivnit. Patří mezi ně například dodržování hygienických pravidel při sexuálním styku a pravidelné kontroly u gynekologa. Velmi důležitá je také správná intimní hygiena. Je poměrně alarmující, že přestože se dvě třetiny žen v životě potkaly s vaginální infekcí a pětina žen těmito problémy trpí pravidelně, pouze 13 % žen zařazuje do péče o své tělo prostředky ženské intimní hygieny.

V létě dbejte na to, abyste nezůstávaly příliš dlouho v mokrých plavkách a vyhněte se také koupání ve špinavé vodě. Celoročně potom pamatujte na to, že není vhodné nosit těsné oblečení a spodní prádlo z umělých materiálů. Nedoporučuje se ani používat parfémované slipové vložky, toaletní papír nebo parfémovaná intimní mýdla.

5. Jak lze rozlišit bakteriální infekci od kvasinkové?

Z laického hlediska je velmi těžké rozlišit bakteriální infekci od kvasinkové. Obě mohou mít, především z pohledu laika, společné příznaky, mezi které patří zejména zmiňované svědění genitálií, tvarohovitý či vodnatý výtok s nepříjemným zápachem, lokální zarudnutí či otok.

I z tohoto důvodu se většina žen při prvním výskytu intimních potíží obrací na svého gynekologa. Následně má tendenci při opětovném výskytu podobných symptomů opětovně použít stejný prostředek, který jí pomohl v prvním případě.

Tento způsob s sebou ovšem nese riziko, že samoléčba nemusí být účinná nebo může dokonce potíže zhoršit, protože se může jednat o jiný typ infekce než v předchozím případě. Vhodným řešením tedy je užít takový přípravek, který se umí vypořádat s oběma hlavními typy vaginální infekce – kvasinkovou i bakteriální.   

Zdroj: Idelyn


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !