Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Co dát dětem k jídlu v autě

20. 05. 2011 | Praktické rady
Sladkosti nejsou pro děti během cesty autem vhodné. Rychle dostanou hlad. Jakým jídlem se vybavit na jízdu autem s dětmi? Nemělo by to být nic tučného, vhodné jsou na kousky nakrájená zelenina či ovoce nebo obložená houska.

Každá rada drahá. Jsou děti, které můžete nacpat jogurty, kakaem, tučným masem a přesto se nepoblinkají ani v zatáčkách. Je ale spousta těch, které kinetóza trápí odmalička. „Záleží, jak  je cesta dlouhá, jak se dítě chová a reaguje při cestování a případné obtíže konzultovat s ošetřujícím lékařem,“ radí Věra Boháčová, nutriční terapeutka.

Obecně lze doporučit, aby děti před cestou nejedly nic tučného, neprospívají jim ani mléčné výrobky. Strava by také před odjezdem a během cesty neměla být kořeněná, vhodná nejsou ani smažená jídla. A to nejenom v den odjezdu, lehkou dietu je dobré nasadit už den předem.

Ani ráno, než sednete do auta, by se dítě nemělo přecpat, opět je vhodné zvolit spíše dietnější stravu, například piškoty, housku či banán s čajem. Někteří lékaři dokonce v případě dětských nevolností v autě doporučují omezit příjem potravy na minimum.

Pokud vaše děti kinetózou trpí, myslete za každé situace na léky. A to půl až hodinu před odjezdem. Když už se jednou totiž kinetóza „nastartuje“, je těžké ji dostat pod kontrolu.

Lékárníci dětem nejčastěji ordinují starý dobrý kinedryl, sehnat se ovšem dají i homeopatika, například Cocculine, či žvýkačky nebo žvýkací bonbony, například ve tvaru autíček.

Co jíst cestou

Nutriční terapeutka Věra Boháčová radí nachystat si na cestu do krabičky na kousky nakrájené ovoce a zeleninu. Ruce se pak dají lehce utřít vlhkým ubrouskem, které je dobré brát i na kratší cesty. Nevhodné jsou naopak sladkosti,  od kterých jsou děti neustále upatlané – skvělým příkladem je čokoláda.  Vhodné ale nejsou ani sušenky: „Dítě po nich brzy dostane zase hlad,“ dodává Boháčová.

Doporučit lze housku namazanou margarínem a obloženou sýrem. Ale pouze u kratších cest. Například během celodenní jízdy do Chorvatska v neklimatizovaném autě se taková houska lehce zkazí.

Je nutné také myslet na pití. Když je v autě zapnutá klimatizace, dochází k vysychání sliznic a nejenom děti mají častěji žízeň. Aby se nepolily, je dobré dát jim pití například do speciálních lahví s brčkem, které se dají uzavírat. Anebo jim koupit džusíky, které mají speciální uzávěry pro snadné pití. Ty zároveň zabrání tomu, aby se děti nepolily.

Věra Boháčová ale nedoporučuje krmit děti jídlem za jízdy. „Lehce se stane, že jim zaskočí, což je nebezpečné zvlášť, pokud řidič jede s dětmi sám,“ uvádí.

Je dobré dělat přestávky tak, aby se nenarušil jídelní režim. Při delší cestě si zastavit na oběd nebo večeři. Fast foody sice bývají vybavené prolézačkami i speciálním menu pro děti, je ovšem lepší zastavit někde v kamenné restauraci. „K jídlu bych například doporučila masový plátek se zeleninou, opět nic tučného, fast foody jsou ale nevyhovující,“ dodává Boháčová.

Myslete i na to, že dítě by nemělo být v autě příliš teple oblečené, lehce se zpotí, mějte proto i oblečení na výměnu.



Zdroj: Plus pro Vás

Autor: Anna Janečková



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
protože se chystáme na cestu s dvouletou vnučkou.
ALE podle autorky je vhodné pouze nakrájené ovoce a zelenina. I ta houska se sýrem se může po celodenním cestování zkazit.
Podle mne však po celém dni v teple anii to ovoce a zelenina nebudou vypadat příliš vábně, zvlášť když už je budu balit nakrájené.
Čekala jsem spíš, že se dočtu něco o fresh boxech a podobně.
Článek mi v ničem neporadil.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles