Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co dělat, aby vás dědictví nezruinovalo

14. 03. 2018 | Finance
Zanechal vám strýc cennou sbírku mincí nebo drahé starožitné obrazy, ale ještě před smrtí se stihl neuváženě zadlužit? Víte, že nově dědíte po zemřelém nejen jeho majetek, ale i všechny jeho dluhy? Umíte si se zadluženým dědictvím poradit? Pokud ne, rozhodně dočtěte článek až do konce.

Dědí se i dluhy

Podle nového občanského zákoníku, který platí od 1. ledna 2014, dědicové dědí po zemřelém nejen jeho majetek, ale i veškeré jeho dluhy, a to v plné výši! Takže pokud vám hrozí dědictví zatížené dluhy, máte v podstatě dvě možnosti, jak k dědictví přistupovat: buď můžete celé dědictví přijmout (což ale znamená i včetně dluhů po zemřelém, protože ze zákona není možné ponechat si jen majetek a dluhy odmítnout), nebo naopak můžete celé dědictví odmítnout.

Co dělat, aby vás dědictví nezruinovaloJak se dluhům vyhnout

Dluhům v plné výši se může vyhnout díky tzv. výhradě soupisu majetku po zemřelém. Soupis vyhotoví notář nebo o něm uzavřou dědicové dohodu. Pak byste dluhy hradili jen do výše nabytého dědictví. Do soupisu je přitom nutné uvést veškerý hodnotnější majetek po zemřelém, jako je např. nábytek, obrazy, šperky a další osobní věci vyšší hodnoty. Nesmíte přitom nic zatajit!
V praxi to pak znamená, že pokud byste měli zdědit majetek např. v hodnotě 150 tisíc korun, ale dluh po zemřelém by dosahoval hodnoty 250 tisíc korun, uhradili byste dluhy po zemřelém jen do výše 150 tisíc korun a zbytek byste už platit nemuseli. Pokud byste ale do soupisu vědomě nějaké hodnotnější věci z pozůstalosti neuvedli – vědomě je zatajili – a věřitelé by na to přišli, museli byste pak za zemřelého zaplatit dluhy v plné výši. Což by znamenalo, že byste chybějících 100 tisíc korun museli věřitelům doplatit ze svého.

Předlužené dědictví raději odmítněte

Pokud je dědictví výrazně předlužené a jeho přijetí by pro vás bylo nevýhodné, je lepší takové dědictví odmítnout. Odmítnutí dědictví stejně jako výhradu soupisu pozůstalosti musíte učinit nejpozději do jednoho měsíce od zahájení dědického řízení. Pokud byste měli např. zdědit 50 tisíc korun, ale dluh po zemřelém by dosahoval více než 500 tisíc korun, je rozhodně lepší takovéto dědictví odmítnout.

Pokud víte, že budete jedinými dědici příbuzného, který je hodně zadlužený, můžete se takového dědictví zříci ještě za jeho života. Tím předejdete problémům s dluhy a věřiteli.

Dědictví je přitom možné přijmout nebo odmítnout jen jako celek. Pokud dědictví odmítnete, odmítáte všechno – nejen dluhy po zemřelém, ale i jeho majetek.

Dluhy po manželovi

Ale pozor, dluhům po zemřelém manželovi se nevyhnete, a to ani výhradou soupisu majetku po zemřelém manželovi! Za manželovy dluhy totiž zodpovídáte vždy a v plné výši. Neochrání vás přitom ani předmanželská smlouva či oddělený majetek. Pokud váš manžel hospodaří s rodinným rozpočtem nebo podniká, buďte obezřetné a dávejte si pozor, jestli vás nezadlužuje. Pokud totiž naseká vysoké dluhy a vy to zjistíte až po jeho smrti, bude příliš pozdě. Obecně totiž platí, že dluhy, které manželům vznikly za trvání manželství (až na pár výjimek), spadají do společného jmění manželů. Takže když se jeden z manželů zadluží, musejí dluhy splácet oba.

Co s později objevenými dluhy

Pokud se nějaké dluhy objeví později (tedy až po vypořádání dědictví), může vám i v tomto případě posloužit výhrada soupisu majetku po zemřelém. V takovém případě se musí dědické řízení obnovit, což bývá v případě dluhů hodně nepříjemné. Proto je vhodné po sestavení soupisu navrhnout soudu, aby vyzval věřitele po zemřelém, aby se v přiměřené lhůtě (minimálně 3 měsíce) přihlásili a doložili své pohledávky. Pokud po uhrazení dluhů vůči přihlášeným věřitelům dojde k vyčerpání hodnoty dědictví a některý z věřitelů se ve lhůtě nepřihlásí, nemůže tento věřitel po vás později vymáhat úhradu dluhu. I v případě dluhů zemřelých osob přitom platí obecná tříletá promlčecí doba. Takže pokud byste dědili třeba už před šesti lety, nemusíte se bát, že po vás teď budou věřitelé dluh po zemřelém vymáhat.

Ochrana věřitelů

Dlužit může i dědic, a tak zákon pamatuje i na ochranu samotných věřitelů zemřelého. Když má věřitel zemřelého obavu, že je dědic předlužený, může notáře při dědickém řízení požádat o tzv. odloučení pozůstalosti. Díky tomu bude pozůstalost spravována odděleně od majetku dědice. Jinak by dědicovi věřitelé uspokojovali své pohledávky z dědictví a na věřitele zemřelého by nic zůstat nemuselo. Pokud si tedy zemřelý těsně před smrtí vzal půjčku např. od letitého kamaráda, ale už ji nestihl splatit, může tento kamarád, který ví, že je syn zemřelého notorický dlužník, navrhnout odloučení pozůstalosti. Jedině tak má šanci, že se se svými penězi opět shledá.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za informace
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles