Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co dělat když: pošlete omylem peníze na cizí účet?

4. 05. 2011 | Finance
Využíváte-li elektronické bankovnictví, sami víte jak je snadné se „uklepnout“ v čísle účtu a peníze tak poslat někomu jinému. „Nezáleží na tom, zda platíte ze soukromého nebo firemního účtu, pokud se Vám podobná věc přihodí, rozhodně jednejte, a to co nejdříve. Na svoje peníze máte právní nárok! Příjemce této pomýlené platby si je nesmí ponechat ani utratit.“ Radí Mgr. Rostislav Kovář.

Je potřeba začít jednat hned, jak zjistíte svůj omyl
Stále více lidí omylem pošle platbu na jiný účet, než původně chtěli a nyní nevědí, jak mají dál postupovat. V době elektronického bankovnictví, kdy můžeme denně zadat několik desítek příkazů k úhradě, není překlep v čísle účtu nebo zadání jiného kódu banky vůbec nic zvláštního.

penizeInformujte banku
Paní Marie poslala omylem peníze na cizí účet vloni v prosinci. „Ihned jsem informovala banku, ale bylo mi řečeno, že banka nemůže platbu vrátit zpět, ale můžu podat žádost o vrácení platby jejím prostřednictvím. Žádost jsem podávala 3x, ale bohužel bez odezvy. Po třech měsících a po zaplacení příslušného poplatku mi banka předala jméno majitelky účtu, adresu jejího bydliště a zasílací adresu s tím, že na výzvy nereagovala. Jedná se o 17.000,-Kč, což jsou peníze, které můžu využít jinak..“

Cizí peníze si nelze ponechat

V takovýchto případech je postup následující: využijte adresu majitelky účtu a zašlete jí výzvu k vrácení příslušné částky spolu s číslem svého účtu a konkrétním datem, ke kterému chcete peníze vrátit, obvyklá lhůta je zhruba do 14ti dnů.
„Výzvu rozhodně zašlete doporučeným dopisem s dodejkou. Jestliže majitelka účtu ve vámi stanovené lhůtě nezareaguje, doporučuji dále nečekat a využít k získání těchto peněz soudní cestu. Každý, kdo si ponechá peníze, které mu nepatří, se vystavuje riziku žaloby pro takzvané bezdůvodné obohacení.“ Upozorňuje Kovář.

Nevrácení peněz se prodraží
V praxi nejsou ojedinělé případy kdy člověk, který získal peníze omylem, si je ponechal nebo je utratil. Banka sice nemá žádnou pravomoc stáhnout peníze z účtu dotyčného, poskytuje však plnou součinnost s orgány činnými v trestném řízení a pokud od ní nezískáte adresu příjemce dříve, stejně jako paní Marie, pak předá údaje o příjemci na základě výzvy žalující strany.

Podobné případy se pak řeší podáním žaloby pro bezdůvodné obohacení a příslušné soudy rozhodnou o povinnosti vrátit neprávem získanou částku. Ale pozor! „Ve chvíli, kdy se do případu zapojí právní zástupce a soud, začíná dlužná částka narůstat o náklady řízení. V případě, že se tyto peníze budou vymáhat i za pomocí exekuce, dlužník rázem zaplatí i o desítky tisíc víc.“ Varuje Kovář.

Zdroj: Poradna věřitele

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky kontruluji účty
Obrázek uživatelky
profil
Když něco platím z účtu,tak si to několikrát překontroluju,za těch pár minut mi to stojí Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles