Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co je nutné udělat před malováním venkovní fasády?

19. 07. 2014 | Rekonstrukce
Před zahájením výmalby fasády se přesvědčte, zda je podklad nosný a tedy vhodný pro nový nátěr. Zkušební plochu lehce poškrábejte čepelí nože, následně na ni pevně nalepte malířskou pásku a prudce ji strhněte. Pokud na ní zůstanou části starého nátěru, není podklad nosný a musí být odstraněn. Zvažte rovněž, zda nebudete fasádu malovat raději z lešení, než za použití štaflí či žebříku. Zapůjčení si lešení na víkend nás nepřijde tak draho a přitom práci provedeme pohodlněji a především bezpečněji.

Fasádu je následně nutné řádně očistit – především ji zbavte prachu a případných nánosů mechu. Fasádu omeťte, při hrubém znečištění použijte buď vodu s kartáčem, anebo pro usnadnění práce vysokotlaké čističe.

Případné praskliny či díry odstraňte zatmelením či zaštukováním a zkontrolujte nasákavost povrchu fasády (především u pískových fasád) – pokud se voda do fasády po zkušebním potření štětkou vsákne, je nutné povrch napenetrovat. K domu přilehlé stavby, jako například pergolu či chodník, je dobré zakrýt, abychom neměli výčitky svědomí, že jsme je potřísnili barvou. Ideální jsou malířské fólie či větší kusy kartonu.

Co je nutné udělat před malováním venkovní fasády?Jak na malování fasády?


Fasádu bychom měli malovat tehdy, když na ni přímo nesvítí slunce, přičemž by teplota neměla klesat pod 5°C. V případě fasády se jedná o vizitku celého domu, a proto bychom její malování neměli podcenit. Speciální fasádní barvu z toho důvodu většinou nanášíme ve dvou až třech vrstvách, přičemž potřebnou UV ochranu zajistí až druhá vrstva nátěru. Pro první podkladní/základní nátěr můžeme do venkovní barvy přidat 20% vody. Barva se nám bude snáz roztírat a lépe celý povrch fasády zacelí.

Krycí/vrchní nátěr se již neředí. Nanášíme jej takzvaně křížem – nejprve podélně, pak příčně a nakonec opět podélně – aby na fasádě nezůstaly viditelné tahy štětky či válečku. Postupovat bychom měli od vnějších a vnitřních rohů směrem do středu fasády.

Zdroj, foto: OBI

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles