Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co jste možná nevěděli o sóje

11. 10. 2010 | Péče o tělo

Sójové boby jsou základem pro produkci mnoha potravin, jako například tofu, sójové maso a také sójové nápoje. Obsahují pro organismus nezbytné aminokyseliny, minerální látky jako například fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a zinek.


V neposlední řadě také důležité vitaminy A, B, D, E. Sójové výrobky jsou rostlinnou alternativou mléčných výrobků pro zdravý životní styl. Tématikou sójových výrobků se zabývá také specialista na výživu Ing. Petr Havlíček, neboť právě sójové produkty jsou často předmětem diskuzí a bývá kolem nich spousta nejasností a mýtů.


sojaSója je luštěnina velmi bohatá na bílkoviny, obsahuje jich 35 – 38 procent. V minulosti se bílkoviny, obsažené v sóje, považovaly za méně hodnotné, než bílkoviny živočišné. Pravdou ovšem je, že tyto bílkoviny jsou velmi hodnotné díky dobrému aminokyselinovému (aminokyseliny = stavební kameny bílkovin) složení s vysokým podílem esenciálních (nepostradatelných) aminokyselin“, uvádí Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu.


Podle norem WHO (Světové zdravotnické organizace) je obsah všech esenciálních aminokyselin v sóje stejný a mnohdy vyšší, než doporučené množství v živočišných bílkovinách. Ani jedna       z nepostradatelných aminokyselin není nižší, než minimální nutné množství. Další otázkou je ovšem stravitelnost sójové bílkoviny. Ta je také dalším faktorem, určujícím kvalitu bílkovin. Stravitelnost vyjadřuje to, jak náš organismus dokáže využít přijaté bílkoviny.


V případě sójové bílkoviny je stravitelnost stoprocentně porovnatelná se stravitelností bílkoviny mléka nebo masa. A pokud sečteme výsledek chemického skóre a stravitelnosti, dostaneme celkový obrázek o tom, jak je daná bílkovina kvalitní – hodnotu PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score). V případě sójové bílkoviny  je výsledná hodnota PDCAAS velmi vysoká a porovnatelná    s hovězím masem
,“ dodává Ing. Petr Havlíček.


Jak se sójové nápoje vyrábí?


Proces výroby je v podstatě velmi jednoduchý. Sójové boby se v optimální zralosti sklidí a vyloupou se z lusků. Zalijí se horkou vodou, aby změkly. Po určité době se přidá čerstvá voda a vše se společně rozmixuje na jemné, mikroskopické částice. Poté už zbývá jen výslednou směs pečlivě přefiltrovat  a nápoj je hotový. Není v tom tedy žádná chemie ani modifikace. Jen sójové boby, voda a fyzikální procesy, které běžně aplikujeme i v kuchyni.


Co je to vlastně sója a jak se pěstuje?


Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Má široké využití jako potravina. Její název pochází z japonského „shoyu“.  Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. Do Spojených států byla sója dovezena v roce 1765. Pěstuje se v tropických, subtropických podmínkách a v teplých oblastech mírného pásma.


Je sice poměrně rezistentní k teplotním extrémům, ale její růst může být výrazně zpomalen při teplotách pod 18 °C a nad 35 °C.  Její výnosy a živinové složení jsou závislé zejména na dostatku vody. Pokud je sója uměle zavlažována, výrazně stoupá její výnos, ale mění se živinové složení. Při zavlažování má totiž sója tendenci zvyšovat obsah bílkovin na úkor oleje.


Jak je to s obsahem vápníku?


Kravské mléko je významným zdrojem vápníku. Ale jak je to se sójovým nápojem? Je pravdou, že sójový nápoj v přirozeném stavu obsahuje vápníku velmi málo. Proto se obohacuje vápníkem. Pokud bychom chtěli srovnat využití vápníku pocházejícího z kravského mléka a vápníku z mléka sójového, zjistíme, že  ze stejného množství obou typů náš organismus využije naprosto stejné množství vápníku.


Zdroj: Alpro Soya.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dnes obedujem cestoviny s tofu
Obrázek uživatelky
profil
mám rada tofu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles