Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co může mít společného miminko a cyklista? Opruzeniny…

1. 07. 2017 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Přichází léto, jedno z nejoblíbenějších ročních období. Těšíme se na slunce, teplo a vyhřáté místečko někde u vodní plochy. Sportovci ladí své sportovní nářadí, maminky s malými dětmi se vydávají na procházky a výlety. Obě tyto, na první pohled nesourodé skupiny, však parné dny mohou spojit velmi nepříjemnou záležitostí – opruzeninami. Stačí se trochu více zpotit, zvýšit tření v oblasti třísel a bolestivý problém je na světě.

Plenky a dermatitida


Moderní jednorázové plenky jsou v dnešní
době nedílnou součástí péče o kojence a batolata. I přes to, že v dnešní době mají maminky na výběr z nepřeberného množství typů a značek plen, zůstává plenková dermatitida jedním z nejčastějších kožních problémů kojeneckého a batolícího věku. V tomto období mívá až 50% dětí alespoň jedenkrát projevy plenkové dermatitidy. Nejčastější výskyt pozorujeme mezi 9. – 12. měsícem věku.


Vitella ZnProtože plenky nejsou dostatečně prodyšné, často se zahřátá pokožka hydratovaná močí či potem pod plenkou zapaří. Vlhká a zapařená kůže je pak náchylná k poškození třením a oděrem, kontakt kůže se stolicí a působení mikroorganismů v ní obsažených navíc zvyšují pravděpodobnost kvasinkové nebo bakteriální infekce.

V oblasti genitálií, zadečku a třísel pak vznikají opruzeniny, tzv. plenková dermatitida. Kůže je sytě červená, mohou se na ni vyskytovat i drobné pupínky, které mokvají. Kůže je velmi citlivá a pálí, ale většinou nesvědí.


Základem je správná hygiena a častější přebalování.


Základem prevence je pečlivá očista kůže od zbytků stolice, ideálně pod tekoucí vodou. Není vhodné používat k otírání parfemované ubrousky a k mytí mýdlo pro dospělé, které mohou jemnou pokožku zbytečné dráždit. Zadeček vždy pečlivě osušte a ošetřete vhodnou regenerační mastí proti opruzeninám. Ideální jsou přípravky s obsahem zinku nebo jinými složkami, které podporují obranyschopnost a regeneraci kůže. V parných letních měsících je také důležité miminko častěji přebalovat. Při přebalování je vhodné nechat dítko i zcela bez plínky, aby se exponovaná kůže přirozeně provětrala. Je též důležité dbát na správnou velikost dětských plen: příliš malá plena by mohla omezovat v pohybu, naopak příliš velká hrozí zvýšeným rizikem tření na pokožku miminka.

Cyklistické opruzeniny


Mechanika vzniku opruzenin u cyklistů je velmi podobná s tou u miminek. Nejčastějším důvodem vzniku opruzenin u cyklistů a cyklistek je jak špatná technika jízdy, tak volba nekvalitních kalhot, cyklistických vložek, nevhodného sedla nebo špatná velikost oblečení a následné tření zpocených částí pokožky o ně. Netřeba se nikterak červenat, tento problém k cyklistice prostě patří – někdo je citlivější a k těmto problémům náchylnější, někdo zase odolnější. V místech, kde se dotýkají nebo o sebe třou plochy kůže, se zadržuje teplo a vlhko, navíc při aktivním sportu do těchto partií  doslova teče pot. Pokud je pokožka navíc pod těsným oblečením, špatně k ní proniká vzduch, hromadí se tu kožní pot a maz a pokožka se zapaří. Následně zčervená, bolí, někdy také praská nebo se olupuje. V takovém prostředí se velice snadnou začnou množit nežádoucí bakterie, které „běžné“ zapaření bolestivě komplikují.

Základem je vhodná cyklistická výstroj


Nejlepší je začít pořízením kvalitního sedla a cyklistických kalhot s vhodnou cyklistickou vložkou. Výběr je v dnešní době opravdu široký a šetřit se v tomto případě nevyplácí. Nákupem kvalitního materiálu ovšem příprava na cyklistické léto nekončí. Tím nejdůležitějším je mazat, a to nikoliv jen řetěz, ale také sedací partie a třísla. Nejvhodnější je mazat preventivně, pokud se ovšem vyskytne problém v podobě opruzenin, nepomůžou již běžné krémy a je nutné sáhnout po speciálních hojivých mastech, ideálně těch s obsahem zinku, který napomáhá regeneraci kůže.

Vitella Zn – můžete se spolehnout!Vitella Zn


Dobrou zprávou pro maminky i cyklisty je, že s opruzeninami lze úspěšně bojovat! Tento nepříjemný jev se i přes nejlepší péči nevyhne téměř žádnému miminku či batoleti, ani amatérskému či profesionálnímu cyklistovi. Možným řešením plenkové dermatitidy i cyklistické opruzeniny je aplikace regenerační masti Vitella Zn. Její receptura obsahuje vyváženou kombinaci vitaminů A a E, kalcia a zinku. Vitamin A podporuje regeneraci pokožky a zvyšuje odolnost kůže proti infekci. Vitamin E působí jako antioxidant a plní zásadní roli v boji proti poškození způsobenému volnými radikály, čímž zvyšuje odolnost kůže. Kalcium je minerální látka důležitá pro podporu hojení drobných ran, trhlinek a oděrek na kůži. Zinek výrazně přispívá k hojení kůže. Mast neobsahuje parabeny, parfém ani konzervační látky. Regenerační mast Vitella Zn zakoupíte v lékárnách za orientační cenu 199 Kč.

Více informací na www.vitella.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mě ho doporučila kámoška v posilce, všimla si, že mám opruzeniny pod prsy a stěžuji si. Takže doporučuji mazat preventivně a problém je vyřešen.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles