Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co může za nadměrné pocení

27. 08. 2017 | Péče o tělo
Ačkoliv není jednoduché si to přiznat, člověk není vždy tvor krásný a voňavý. Pocení je pro lidské tělo nezbytné - slouží jako obrana proti přehřívání. Je to v podstatě takový osobní chladicí systém. Potit se v létě nebo během cvičení je přirozené, v klidovém stavu vyprodukuje člověk až jeden litr potu denně. Pokud se však delší dobu trápíte s návaly, které vás omezují v každodenním životě, zbystřete. Váš organismus vám může signalizovat, že něco není v pořádku. Pátrejte po příčině – odhalený zdravotní problém vám pomůže vystopovat, jak nadměrný pot eliminovat.

Obezita


Obezita je jeden z nejčastějších důvodů nadměrného pocení. Nadváha omezuje v pohybu a způsobuje nižší toleranci vůči vyšším teplotám. Zbavit se obtíží s tím spojených je, pokud se to tak dá říci, jednoduché - snižte váhu. Pravidelným cvičením zhubnete a posílíte svou kondici. Vaše tělo si zvykne na nadměrnou pohybovou aktivitu a nebude se potřebovat tolik ochlazovat. 

poceníStres


V dnešní náročné době snad neexistuje šťastlivec, který by se nedostával do stresujících situací. Tyto nepříjemné momenty plné psychického vypětí a nervozity jsou mimo jiné spojené také se zvýšeným pocením. Pokud se cítíte pod velkým tlakem v práci, v hlavě vám leží nevyřešené partnerské spory a jste zoufalá, že den nemá víc než 24 hodin, zvolněte. Dopřejte si uvolňující masáž, relaxujte v přírodě a zklidněte svou mysl. Dlouhodobě může být nadměrné pocení známkou depresí, kvůli kterým je třeba vyhledat odbornou pomoc.


Hormonální nerovnováha


Po celý život nás se velké míře ovlivňují hormony. Zvláště ženy jsou velmi citlivé na jakoukoliv změnu hormonální hladiny a v životě si projdou několika velkými přeměnami - dospíváním, těhotenstvím a menopauzou. Všechny tyto fáze jsou pro organismus velkou zátěží a tělo se musí vyrovnávat s náhlým přísunem látek, které způsobují změny nálad či nadměrné pocení. Kapitolou samou pro sebe je klimakterium, jehož častým znakem je noční pocení. Snížená hladina estrogenu a nepravidelná ovulace se podepíší na návalech, které přechod doprovází. Úpravou jídelníčku lze příznaky hormonálního koktejlu zmírnit, je to však cesta na delší trať.

Onemocnění


Nečekané změny fungování organismu často způsobuje štítná žláza.  Pokud nadmíru potu doprovází úbytek váhy a únava, pravděpodobně bude problém v její disfunkci. Stejně tak můžou nadměrné pocení doprovázet nemoci jako hypoglykemie, virová či bakteriální infekce nebo nádorová onemocnění. Pokud máte obavu, že se váš stav vymyká normálu, navštivte lékaře, který vás vyšetří a provede krevní testy. Pokud se objevuje noční pocení nebo návaly tepla, mohou tyto změn signalizovat některá onemocnění. Při nadměrném pocení je potřebné stav zkonzultovat s praktickým lékařem popř. kožním specialistou.

Léky


Nadměrné pocení mohou mít na svědomí také vedlejší účinky předepsaných léků. Mezi nejčastější spouštěče zvýšené funkce potních žláz patří antidepresiva a hormonální antikoncepce. Hormony v ní obsažené mají často na svědomí náhlé změny v ženském těle, s čímž souvisí výkyvy tělesné váhy nebo právě nadměrné pocení. Na pravidelnou dávku hormonů si organismus většinou postupně zvykne a nepříjemné obtíže vymizí, přesto podobné změny tělu nesvědčí. Naopak mu prospěje, když požádáte svého gynekologa o předepsání nízkohormonální antikoncepce.

Strašák hyperhidróza


Hyperhidróza, neboli nadměrné pocení, je porucha postihující 3 až 10 procent populace. Pokročilé projevy hyperhidrózy se tlumí pomocí specializované léčby, některé však můžete zmírnit sami. Vyhněte se alkoholu a kořeněným jídlům, omezte kávu i sladké a sprchujte se spíše vlažnější vodou. Zamyslete se i nad volbou vhodného oděvu. Léto je tu, syntetické materiály jsou neprodyšné a zvláště v parných dnech se v umělém oblečení budete cítit jako v sauně.

Zdroj, foto: Rexona


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak nevím, ale jsem silně obézní, hýbu se a přesto se skoro nepotím a vidím kolem sebe spoustu štíhlých lidí co se potí víc než já. Měla jsem v práci jednou kolegu, který měl ten problém hodně silný. Potil se tak, že když se zvedl, že židle tak vypadala jako by se počůral, úplně mokrá.A nezáleželo na tom jestli bylo léto nebo zima.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda