Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co nevíte o vlasech?

16. 11. 2007 | Péče o tělo
Péče s vlasy rozhodně není pouze kosmetickou záležitostí. Nejde totiž jen o dobrý pocit při pohledu do zrcadla a účes podle poslední módy, ale i o zdraví – nemocná pokožka může působit různé zdravotní potíže a signalizovat i některá závažná onemocnění. I pokud jsou vaše vlasy zatím zdravé, vyžadují pravidelnou péči. Abyste ji mohli svým vlasům dát, měli byste o nich něco vědět.

Co jsou vlasy?

Vlasy rostoucí na hlavě jsou sice nejnápadnější, ale tvoří jen část lidského vlasového porostu – patří sem například i chmýří (tzv. velusové vlasy, jemný, téměř neviditelný vlas rostoucí po celém těle). K vlasům jsou přiřazovány i vousy, obočí, řasy, ochlupení v podpaží nebo na pohlavních orgánech.

Jaké vlastnosti má vlas?

Abychom přetrhli vlas, museli bychom použít dvojnásobné síly, než je třeba k přervání stejně silného kovového vlákna. Mokrý vlas je ovšem zranitelnější než suchý. Proto bychom se měli zvláště po umytí hlavy chovat k vlasům co nejšetrněji. Pevnost vlasů může zhoršit nesprávná výživa, poruchy metabolismu (tedy látkové přeměny) nebo různé chemikálie a nevhodné vlasové přípravky.

Co nevíte o vlasech?

Proč mají lidé různé vlasy?

Kvalitu a typ vlasu ovlivňuje genetika. Někdo je kudrnatý jako ovečka, jiný má vlasy rovné jako hřebíky. Většinou nejsme spokojeni zrovna s tou svojí variantou. S tím ale nic nenaděláme, takže natáčení nebo naopak narovnávání (žehlení) je vždycky jen dočasnou záležitostí. Kvalita našich vlasů je také dána tím, ve kterém světadílu jsme se narodili, přesněji – kdo jsou naši rodiče.

Jaké vlasy mají asiaté, běloši a černoši?

Všichni běloši (tzv. indoevropský typ) mají průměr vlasu nejslabší, vlasy mohou být rovné, stejně jako vlnité. Bohužel jim nejvíc hrozí plešatění (tedy takzvaná androgenní alopecie). Afričané jsou kudrnatí, plešatí jen málo, jejich vlasy jsou ale velmi náchylné k poškození zevními vlivy. Asiaté mají vlasy nejsilnější a plešatí opravdu jen výjimečně. Jejich vlasy jsou rovné a mimořádně odolné.

Ovlivňuje vlasy to, co jíme?

Výživa má nesporný vliv na vzhled a zdraví vlasů (také kůže a nehtů). Redukční diety nebo nevyvážené stravování mohou způsobit, že se růst vlasů opožďuje nebo že začnou vypadávat. Například vyloučení bílkovin ze stravy nejen zpomaluje růst, ale zapříčiňuje i nižší kvalitu. Vlasy mohou také začít předčasně šedivět. Důležité jsou některé stopové prvky, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny. Jedná se zejména o vitamíny skupiny B, dále železo, selen, zinek a fosfor. Nenasycené mastné kyseliny lze čerpat zejména z rostlinných olejů (například olivového nebo pupalkového). Pozor je třeba dát na předávkování vitamínem A – způsobuje vypadávání vlasů a zhoršuje jejich kvalitu.

Co nevíte o vlasech?

Ovlivňuje vlasy psychika?

Dlouhodobé psychické problémy (stres, deprese) mohou na vlasy působit negativně.

Je možné vlasy léčit?

Medicínský obor, který se zabývá vlasy, se nazývá trichologie (řecky trichos – vlas). Je provozován na kožních klinikách a existuje už i specializovaná ambulance pro nemoci vlasů. Diagnostika a léčba chorob vlasů a vlasové pokožky jde rychle kupředu. K novým trendům patří kromě stále se zlepšujících chirurgických postupů při transplantaci vlasů například objev látky, která účinně brání vypadávání vlasů u androgenní alopecie (ta je podmíněna mužskými pohlavními hormony, ale i u žen může vznikat v souvislosti s hormonálními poruchami).

Co způsobuje tvorbu lupů?

Vliv na tvorbu lupů má především vrozená dispozice, zvýšený mazotok, stres, nevhodná kosmetika, přehnané kartáčování nebo přemnožení kvasinek, které se živí lidským tukem. Nejvíce postiženi jsou lidé mezi 20 a 30 lety.

Jsou lupy zdraví nebezpečné?

Lupy přestávají být banálním problémem, pokud se neléčený zánět v kůži začne rozšiřovat a způsobí vypadávání vlasů. Lupy se mohou vyskytovat i jako průvodní znak neurologických, imunologických nebo endokrinních onemocnění. Samotná tvorba lupů (pityriáza, řecky pityron – otruba) nebezpečná není. Lupy, které připomínají cigaretový popel nebo otruby, a vlasy nepříjemně páchnoucí po žluklém tuku ale samozřejmě nejsou žádnou ozdobou.

Co nevíte o vlasech?

Lze se lupů zbavit?

Pravidelné a šetrné mytí vlasů příčinu nadměrné tvorby lupů nijak neovlivňuje. Řešením jsou léčebné šampóny s protiplísňovými látkami obsahující ketokonazol, který působí proti kvasinkám, nebo šampóny snižující mazotok s obsahem sloučenin selenu, zinku, síry a kyseliny salicylové. V závažnějších případech, pokud problémy neustoupí nebo se ještě zhorší, je vhodné poradit se v první fázi s kadeřníkem – někdy totiž stačí správná volba vlasových přípravků (při jejich výběru může pomoci i lékárník). Pokud to nepomůže, je třeba vyhledat ambulantního dermatologa, který může v případě potřeby přistoupit ke specializovanějším postupům a metodám. Léčbu obtíží zdravotního charakteru hradí pojišťovny, řešení kosmetických problémů si platí každý sám.

Kolik máme vlasů na hlavě?

V průměru má člověk asi 100 tisíc vlasů, přičemž světlovlasí lidé mívají vlasů víc, zrzaví naopak nejméně. Počet a druh vlasových váčků, z nichž vlasy vyrůstají, je dán hned po narození, během života už žádné další váčky nevznikají.

Můžeme růst vlasů urychlit?

Růst vlasů se nedá urychlit ani zpomalit. Každý den povyrostou o 0,2 až 0,5 milimetru – za rok tedy zhruba o 16 až 17 centimetrů. Porost hlavy se obnoví zhruba po čtyřech až šesti letech (vlasy průběžně vypadávají a rostou). Vlasy delší než jeden metr jsou zcela výjimečné.

Co ovlivňuje barvu vlasů?

Barva vlasů závisí na množství, charakteru a rozmístění pigmentu – melaninu. Jeho kombinací se pak vytvářejí různé barevné odstíny. Nejběžnější je barva černá, nejméně častá je rezavá (bývá dědičná, tzv. keltský typ).

Co nevíte o vlasech?

Dá se přes noc zešedivět?

Postupné snižování tvorby melaninu patří sice k projevům stárnutí (nejčastěji začíná ve třetím nebo čtvrtém desetiletí života), ve skutečnosti ale začíná u každého v různém věku (například už po dvacítce) a závisí především na genetice a konstituci konkrétního člověka. V některých rodinách zešediví všichni velmi brzo, v jiných nemají bílé vlasy ani ti nejstarší. Předčasné šedivění mohou mít na svědomí různá onemocnění (dokonce i dětem mohou šedivět vlasy z podvýživy) nebo některé léky. Vlivem nemoci nebo nějakého šoku skutečně mohou vypadat vlasy, přičemž ty nové mají méně barviva a jsou světlejší. Nové vlasy ale samozřejmě nevyrostou „přes noc“. Takže během několika hodin prostě zešedivět nemůžeme, jde spíš o mýtus.

Vadí vlasům časté barvení a mytí?

Pravidelné barvení vlasů nemá přímý vliv na jejich vypadávání (samozřejmě, pokud je používán dostatečně kvalitní přípravek, který nedráždí nebo nevysušuje pokožku). Přesto i při šetrném postupu znamená barvení zásah do struktury vlasu, a je proto třeba vlasům věnovat větší péči – používat šampón pro barvené vlasy, po umytí pak kondicionér (opět pro barvené vlasy). Zamezí se tím dalšímu poškozování vlasů při česání nebo různých úpravách. Jsou také doporučovány vitamínové potravinové doplňky. Současné přípravky vlasové kosmetiky jsou dostatečně šetrné, takže si lze mýt hlavu podle potřeby, třeba i každodenně. Výjimkou je nadměrné maštění vlasů – pak je dobré omezit jejich mytí (stačí obden), aby nedocházelo ke zvýšené stimulaci mazových žláz. Po umytí není dobré třít a masírovat pokožku, ani vlasy kartáčovat. Také není vhodné upravovat vlasy kulmou nebo fénem.

Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.

Autor: Jaroslava Sladká
Zdroj: časopis Rodina a zdraví 11/2007




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí mám dobré
Obrázek uživatelky
profil
Celý život mám strašně mastné vlasy. Synové podědili po mně. Byla jsem kdysi i u kožního lékaře, předepsal mi šampon, prý mi nic není. Samozřejmě, že k němu nepůjdu s neumytou hlavou. Ale možná, že to chtělo. Ráno jsem šla do práce svěží, věčer domů jsem již šla bez sebedůvěry, jako zmoklá slepice. Zplihlé mastné vlasy. Problém mám stále stejný.
Obrázek uživatelky
profil
Takových informací není nikdy dost, vždyť každá máme jiný problém, některá tedy štěstí, že rady nepotřebují, většima všakano.
Obrázek uživatelky
profil
Moc poučný a hlavně zajímavý článek...děkujiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle