Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Co po létě s křečovými žílami?

9. 09. 2014 | Nemoci
Jakékoliv výkony na křečových žílách jsou samozřejmě v chladnějších měsících lépe snášené (přece jen nosit minimálně 3 týdny trvale kompresní punčochy…), nicméně to neznamená, že nemůžeme výkon absolvovat i v létě. Ale to je již pomalu za námi, takže co v chladnějších měsících?

Naše odhodlání něco se svými křečovými žílami udělat může být velmi rychle podstatně oslabeno – poměrně často dochází v chladnějším období roku k ústupu nebo zmírnění obtíží, které jsou jinak v teplejších měsících výraznější. A samozřejmě – nohy se opět skrývají do kalhot – takže mizí další motivace, alespoň u těch z nás, kteří řeší spíše kosmetický problém, nikoliv problém zdravotní, jehož hlavními příznaky jsou otoky, ale také žilní bolest, pocit těžkých a unavených nohou, viditelné křečové žíly, kožní hyperpigmentace a další kožní změny.

Návštěva lékaře co nejdříve

Co nejdříve se objednejte ke svému praktickému lékaři, případně flebologovi (tj. lékaři, který se stará o křečové žíly) na konzultaci. Je třeba si uvědomit, že se většinou nejedná o akutní potíže, takže objednací doba může být v týdnech nebo měsících. Jinak řečeno – pokud jste chtěli své obtíže řešit teď na podzim, nejvyšší čas na závěrečnou konzultaci byl již začátkem léta! Ale nikdy není pozdě…

Co po létě s křečovými žílami?

Dostatek tekutin a pohybu

Vhodná je dostatečná hydratace, nejen kvůli křečovým žílám, ale i kardiovaskulárnímu systému obecně. Důležitá je také tekutina zvenčí – dopřejte svým nohám po ránu studenou nebo vlažnou sprchu. Co nejvíce se procházejte, nevozte se výtahem – zkuste to pěšky. Poděkuje Vám i Vaše srdce. Pravidelné nenáročné cvičení, jako například plavání nebo jízda na kole, pomáhá udržet v činnosti žilně-svalovou pumpu na dolních končetinách. V nadcházejících měsících je samozřejmě řada sportovních aktivit přesunuta do tělocvičen a fitness center – tady pozor, pokud budete běhat na pásu nebo chodit na spinning, je to v pořádku, ale nedoporučujeme fyzickou aktivitu, při které je výrazně a jednorázově zvyšován tlak v dutině břišní, jako se děje například při některých cvicích při posilování.
 

Cvičení a nohy nahoru

Při sezení se vyhýbejte překřížení nohou a pravidelně cvičte s končetinami – rotujte kotníky, následně propínejte nohu do špičky a do maximálního ohnutí (minimálně 10–15 krát za hodinu). Zlepšíte tak cirkulaci krve v končetinách a snížíte si také žilní tlak. Pokud máte možnost, zkuste alespoň na chvíli dát končetiny do vyšší polohy (položit na stoličku, pohovku nebo na stůl), omezíte tak negativní vliv gravitace na křečové žíly. Pokud relaxujete doma, na chvíli si lehněte na pohovku. Jen touto polohou svým končetinám pomůžete a ulevíte.

Kompresní punčochy a léky na žíly (venofarmaka)

Asi netřeba zdůrazňovat, jak důležitá je u křečových žil kompresní léčba (nošení kompresních punčoch nebo podkolenek II. kompresní třídy), takže rychle do zdravotnických potřeb nebo lékárny. Nechte si vzít míry a pořiďte si padnoucí punčochy – výběr z barev, materiálů, dokonce i vůní nebo ozdobných kamínků je skutečně velký.

Pokud máte subjektivní obtíže, neváhejte požádat svého lékaře o předpis na ověřené venofarmakum (lék na žíly), a dle efektu (nejlépe při ústupu potíží) pokračujte v léčbě. Kosmeticky Vám tyto léky samozřejmě nijak nepomohou, ale mohou výrazně zmírnit obtíže! Volně prodejné potravinové doplňky nejsou lék, a je to podobné, jako kdybyste brali na artrózu trvale pouze gumové medvídky.

Vyberte si specialistu nebo dobré pracoviště

Pokud se rozhodnete k nějakému druhu výkonu, zeptejte se na reference ostatních pacientů nebo svého lékaře. Je vhodné navštívit specialistu na žilní onemocnění (flebolog, angiolog, cévní chirurg, chirurg, dermatolog). Ten Vám sám provede ultrazvukové vyšetření a nabídne nejlepší možnosti léčby, případně Vás odešle ke kolegovi nebo kolegyni, kteří se především žilní problematikou zabývají. Nutno počítat s tím, že volný termín k výkonu nebude okamžitě a že mnohé ambulance a zdravotnická zařízení mají termíny obsazeny řady měsíců dopředu. Výsledky léčby křečových žil a metličkových žilek nejsou bezprostřední a může to trvat (a většinou to i trvá) až 6–8 týdnů, než dosáhnete uspokojivých výsledků a celkový efekt půjde zhodnotit. Vliv mají i faktory jako je velikost žil a rozsah postižení, a v neposlední řadě i zvolená léčebná metoda (klasická operace, nitrožilní ošetření…).

Takže není důvod na nic čekat, a pokud máte viditelné křečové žíly nebo potíže popisované výše, zkonzultuje svůj stav se svým lékařem. Za rok bude opět léto…

Autor: MUDr. Robert Vlachovský, Ph.D.
Zdroj: Žilní poradna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pravidelně si nohy proti křečákům natírám konopným mazáním Venosil a zatím jsem spokojený.
Obrázek uživatelky
profil
Na křečové žíly a stejně tak při křeči se mažu Venosilem a mám s ním jen dobré zkušenosti… rychle se mi uleví a jsem schopná udělat tak krok :D
Obrázek uživatelky
profil
Teď jsem koukala na internetu na tu žilní výživu od priesnitze a zaujala mne. Opravdu pomůže od pocitu těžkých nohou? Je k dostání bez lékařského receptu a jak často se užívá a jak to je po vysazení?
Obrázek uživatelky
profil
Tak fotka mě dostala do varu taky  Kéž bych takové nožičky měla taky Smajlík No jinak si holky zajděte koupit do lékárny priesnitz na žíly v tabletách. Je to fakt super, pocit těžkých a nateklých nohou je pryč a taky to funguje jako prevence před vznikem křečáků.
Obrázek uživatelky
profil
Křečové žíly,tak ty mám takéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles